AKNE ROZASEA HASTALARINDA SERUM IL-6 VE MATRİKS METALLOPROTEİNAZ-9(MMP-9) SEVİYELERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE BU BELİRTEÇLERİN HASTALARIN UYKU KALİTESİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUTION OF SERUM IL-6 AND MATRİX METALLOPROTEİNASE-9(MMP-9) LEVELS AND THEIR RALATIONSHIP WITH SLEEP QUALITY IN PATIENTS WITH ACNE ROSACEA
- Tez No: 988937
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLTERİŞ OĞUZ TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Rozasea, İnterlökin-6, Matriks Metalloproteinaz-9, inflamasyon, IGAR skoru, PUKİ skoru, Rosacea, Interleukin-6, Matrix Metalloproteinase-9, inflammation, IGAR score, PSQI score
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
AKNE ROZASEA HASTALARINDA SERUM IL-6 VE MATRİKS METALLOPROTEİNAZ-9 SEVİYELERİNİN ÖLÇÜLMESİ VE BU BELİRTEÇLERİN HASTALARIN UYKU KALİTESİ İLE İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Akne Rozasea; yüzde eritem, telenjiektazi ve papül, püstül, flushing lezyonlarıyla karakterize, kronik inflamatuar bir hastalıktır. Patogenezinde genetik faktörler, immün sistem disfonksiyonu, nörovasküler düzensizlikler, çevresel tetikleyiciler rol oynamaktadır. İnterlökin-6 (IL-6); keratinositler, monositler, T ve B lenfositleri, mast hücreleri, endotelyal hücreler ve fibroblastlar gibi birçok hücre tarafından salgılanan bir sitokindir ve inflamasyonun tetiklenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Psoriasis, atopik dermatit ve akne vulgaris gibi inflamatuar deri hastalıklarında serum IL-6 seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir. Matriks metalloproteinaz (MMP-9); tip IV kollajenin yıkımında kritik bir rol üstlenen, nötrofiller, makrofajlar ve fibroblastlar tarafından üretilen proteolitik bir enzimdir. Psoriasis, atopik dermatit, akne vulgaris ve inflamasyonla seyreden dermatolojik hastalıklarda serumda seviyelerinin yükseldiği gösterilmiştir. Akne rozasea hastalarda deri tutulumu dışında metabolik sendrom, kardiyovasküler hastalıklar ve depresyon, anksiyete bozuklukları gibi psikiyatrik komorbiditelerle ilişkilendirilmiştir. Akne rozasea ve diğer kronik inflamatuar hastalıklarda, inflamatuar yanıtın sürekliliği ve hastalığın psikososyal etkileri nedeniyle uyku bozukluklarının görülme olasılığının arttığı çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur. Bu çalışmanın amacı, akne rozasea hastalarında inflamatuar belirteçler olan IL-6 ve MMP-9 düzeylerini belirlemek ve bu biyobelirteçlerin hastalık şiddeti ve uyku kalitesi ile arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği'ne Şubat 2025- Temmuz 2025 tarihleri arasında başvuran klinik olarak papülopüstüler (PP) tip veya eritematelenjiektatik (ET) tip akne rozasea tanısı alan 102 hasta ve 30 kontrol grubu dahil edildi. Çalışmayı 90 hasta xii tamamladı. Hastaların klinik ve demografik özellikleri kaydedildi. Tüm katılımcıların serum IL-6 ve MMP-9 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Uyku kalitesi Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi (PUKİ) ile değerlendirildi. Rozasea hastalarının klinik tipleri ve şiddeti IGAR (İnvestigator's Global Assessment of Rocasea:7 Point Score) skoru ile belirlendi. Elde edilen veriler uygun istatistiksel yöntemle analiz edildi. Bulgular: Akne rozasea hastalarında IL-6 ve MMP-9 düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulundu. IL-6 için belirlenen cut-off değeri >0.36 pg/mL, MMP-9 için ise >372 ng/mL olarak tespit edildi ve her iki biyobelirteç için duyarlılık ve özgüllük oranları yüksek saptandı. IL-6 ve MMP-9 düzeyi yüksek olan bireylerde yaş, VKİ ve erkek cinsiyet oranlarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde arttığı bulundu. Hasta grubunun PUKİ skorları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksekti ancak hasta ve kontrol grubu arasında uyku kalitesi açısından anlamlı farklılık saptanmadı. Hastalık şiddeti (IGAR skoru) ile uyku kalitesi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, IL-6 ve MMP-9 düzeylerinin rozasea patogenezinde önemli rol oynadığını ve bu biyobelirteçlerin hastalığın tanısında kullanılabileceğini göstermektedir. Rozaseanın sadece dermatolojik bir hastalık olmayıp sistemik immün yanıtlarla ve yaşam kalitesini etkileyen nöropsikolojik süreçlerle de ilişkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Evalution of Serum Interleukin-6 and Matrix Metalloproteinase-9 Levels and Their Relationship with Sleep Quality in Patients with Acne Rosacea Aim: Acne rosacea is a chronic inflammatory skin disorder characterized by erythema, telangiectasia, papules, pustules, and flushing localized primarily on the face. Its pathogenesis involves genetic predisposition, immune system dysregulation, neurovascular dysfunction, and various environmental triggers. Interleukin-6 (IL-6) is a pro-inflammatory cytokine secreted by various cells including keratinocytes, monocytes, lymphocytes, mast cells, endothelial cells, and fibroblasts, playing a crucial role in inflammation. Elevated IL-6 levels have been demonstrated in inflammatory dermatologic conditions such as psoriasis, atopic dermatitis, and acne vulgaris. Matrix metalloproteinase-9 (MMP-9), a proteolytic enzyme produced by neutrophils, macrophages, and fibroblasts, is critically involved in the degradation of type IV collagen. Increased serum MMP-9 levels have also been observed in inflammatory skin diseases. In addition to cutaneous involvement, acne rosacea has been associated with systemic comorbidities including metabolic syndrome, cardiovascular disorders, and psychiatric conditions such as anxiety and depression. In acne rosacea and other chronic inflammatory disorders, several studies have shown that the sustained inflammatory response and the psychosocial impact of the disease are associated with a higher prevalence of sleep disturbances. This study aims to evaluate serum IL-6 and MMP-9 levels in acne rosacea patients and investigate their relationship with disease severity and sleep quality. Materials and Methods: This study included 102 patients clinically diagnosed with either papulopustular (PP) or erythematotelangiectatic (ET) subtypes of acne rosacea who presented to the Dermatology Department of Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu City Hospital between February and July 2025, as well as 30 healthy controls. Ninety patients completed the study. Demographic and clinical data were recorded. Serum IL-6 and MMP-9 levels were measured using the ELISA method. Sleep quality was xiv assessed using the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Rosacea severity and clinical subtypes were assessed using the Investigator's Global Assessment of Rosacea (IGAR) 7-point scale. The data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: IL-6 and MMP-9 levels were significantly higher in rosacea patients compared to the control group. Cut-off values were determined as >0.36 pg/mL for IL-6 and >372 ng/mL for MMP-9, with high sensitivity and specificity reported for both markers. Higher IL-6 and MMP-9 levels were associated with older age, higher BMI, and male gender. PSQI scores were higher in the patient group compared to controls, although no statistically significant difference was found in overall sleep quality between groups. There was no significant correlation between IGAR scores and sleep quality. Conclusion: The findings suggest that IL-6 and MMP-9 play significant roles in the pathogenesis of rosacea and may serve as potential diagnostic biomarkers. The results also indicate that rosacea is not solely a dermatological condition but may also involve systemic immune responses and neuropsychological factors that impact quality of life.