İnternet gazeteciliğinde tık tuzağı bağlamında etik sorunlar: Clickbait haberler
Ethical issues in online journalism in terms of clickbait: Clickbait news
- Tez No: 623831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAD KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Etik, Haber, Yeni Medya, Clickbait, Ethics, News, New Media, Clickbait
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Toplumu yönlendirme işlevi bulunan habercilik güçlü ve köklü bir meslek dalı olarak etki alanı içinde dikkatle incelenmesi ve değerlendirilmesi gereken bir meslektir. Bilgi ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte birçok alanda yaşanan değişim ve dönüşüm habercilik meslek pratiklerini de etkilemiş ve bu alanda bir dönüşümü beraberinde getirmiştir. Yeni medya ortamları ile birlikte habercilik mesleği de internet ortamına taşınmıştır. İnternet haberciliğinde geleneksel haberciliğin aksine reklam ve haber arasındaki çizgi keskin bir şekilde ayrılmamıştır. Bu durum internet haberciliğinde reklam ve habercilik pratiklerinin önemli oranda değişime uğramasına neden olmuştur.İnternet haberciliği açısından haber sitesinin daha çok tıklanması daha çok reklam alma açısından önemli hale gelmiştir. Böylece internet haber üreticileri okuyucuların haber sitesinde daha fazla zaman geçirmesini ve daha fazla tıklama yapmasını sağlamaya yönelik etik olmayan habercilik yöntemlerini kullanmaya başlamıştır.Bu çalışmada da haber sitelerinin clickbait içerikli haber üretim pratikleri incelenmektedir. Bu noktada Türkiye'de internet ortamında en fazla ziyaretçisi olan hürriyet.com.tr, sözcü.com.tr, takvim.com ve yeniakit.com haber sitelerinin clickbait içerikli başlık kullanımları içerik analizi kullanılarak incelenmektedir. Araştırmanın sonunda araştırma kapsamında incelenen haber sitelerinin tamamının belirli sayılardaki haberlerinde clickbait içerikli haber sunumu yaptıkları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Journalism, which has the function of directing the society, is a profession that needs to be carefully examined and evaluated within its scope as a strong and well-established profession. With the development of information and communication technology, the change and transformation in many fields affected the professional practices of journalism and brought about a transformation in this field. Along with the new media, the journalism profession has been moved to the internet. Unlike traditional journalism, the line between advertising and news has not been sharply separated in Internet journalism. This has led to a significant change in advertising and journalism practices in internet journalism. In terms of internet reporting, more clicks of the news site have become more important in terms of getting more advertisements. Thus, internet news producers have started using unethical journalism methods to enable readers to spend more time and click more on the news site. In this study, clickbait content news practices of internet newspapers, which stand out with the use of misleading news headlines, are examined. At this point, most visitors who are on the internet Hürriyet.com.tr in Turkey is examined using sözcü.com.tr, takvim.com and yeniakit.com news site title misleading use of content analysis. At the end of the research, it was observed that all the news sites examined within the scope of the research presented news in certain issues with clickbait content.