Bir polinom özdeşliğini sağlayan bir derivasyona sahip lie cebirlerinin yapısı
The structure of lie algebras with a derivation satisfying a polynomial identity
  1. Tez No: 1018074
  2. Yazar: HATİCE DİREMCİ NARİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL MANSUROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Lie cebirleri, Lie algebras
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Lie cebirleri hakkında ayrıntılı bir literatür taraması sunuldu. İkinci bölümde çalışma boyunca ihtiyaç duyulan temel tanımlar ve teoremlere yer verildi. Üçüncü bölümde aritmetik değişmezler tanımlandı ve bu değişmezler ile ilgili özellikler verildi. Ayrıca f(x) = x^n − 1 ve g(x) = (x + 1)^n − 1 ∈ Z[x] polinomlarının ortak bölenlerinin en büyüğü ve bu polinomların resultantının bulunması için n nin bütün koşulları araştırıldı. Son bölümde polinom özdeşliğini sağlayan bir derivasyona sahip Lie cebirlerinin yapısı incelendi.
Özet (Çeviri)
This study includes four chapters. The first chapter one presents a detailed literature review on Lie algebras. In the second chapter, the definitions and theorems needed throughout the study are presented. In the third chapter, arithmetic invariants are defined and their specifications are discussed. Morever, the study investigates all possible conditions on n for determining the greatest common divisor and the resultant of the polynomials f(x) = x^n − 1 and g(x) = (x +1)^n −1 ∈ Z[x]. In the final chapter, the structure of Lie algebras with a derivation satisfying a polynomial identity is analyzed.