Algılanan dijital dönüşümün kullanma niyeti üzerindeki etkisinde örgütsel hazıroluşluğun aracılık rolü: Gaziantep'te yiyecek ve içecek işletmeleri üzerine bir uygulama
The mediating role of organizational readiness in the effect of perceived digital transformation on intention to use: An application on food and beverage businesses in Gaziantep
  1. Tez No: 1018112
  2. Yazar: EBRU ÖCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP DURMAZ, DOÇ. DR. FURKAN BALTACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Dijital Dönüşüm, Örgütsel Hazıroluşluk, Yiyecek ve İçecek Sektörü, Teknoloji Kabulü, Kullanma Niyeti, Gastronomi 4.0, Perceived Digital Transformation, Organizational Readiness, Food and Beverage Sector, Technology Acceptance, Intention to Use, Gastronomy 4.0
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Endüstri 4.0 devrimi ile birlikte ortaya çıkan dijital dönüşüm süreci, yiyecek ve içecek sektöründe de köklü değişimlere neden olmuş ve“Gastronomi 4.0”kavramını gündeme getirmiştir. İşletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajı elde edebilmeleri, sadece lezzet kalitesine değil, aynı zamanda teknolojik altyapılarını ve yönetim stratejilerini dijital çağa uyarlamalarına bağlı hale gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı; Gaziantep ilinde faaliyet gösteren yiyecek ve içecek işletmelerinin dijital dönüşüm ve örgütsel hazıroluşluk düzeylerini belirlemek ve bu faktörlerin dijital teknolojileri kullanma niyeti üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmada, bireysel teknoloji kabul modellerinden ziyade, işletmelerin kurumsal kapasitelerine odaklanan bütüncül bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu kapsamda işletmelerin dijital vizyon ve stratejileri, teknolojik altyapıları, insan kaynağı yetkinlikleri ve yönetim destekleri“Örgütsel Hazıroluşluk”çerçevesinde ele alınmıştır. Araştırmanın verileri, Gaziantep'te faaliyet gösteren restoran, kafe ve otel işletmelerinde çalışan yöneticiler ve personelden anket tekniği ile toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel analiz programları kullanılarak; tanımlayıcı istatistikler, güvenilirlik analizleri, farklılık testleri ve hipotez testleri ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerde algılanan dijital dönüşümün (strateji ve liderlik), örgütsel hazıroluşluk düzeyini pozitif yönde etkilediği; Hazıroluşluk düzeyi yüksek olan işletmelerde ise dijital teknolojileri kullanma niyetinin arttığı model üzerinden test edilmiştir. Çalışma, yerel işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde sadece donanım yatırımına değil, aynı zamanda organizasyonel kültüre ve insan kaynağı eğitimine de odaklanmaları gerektiğini ortaya koyması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The digital transformation process emerging with the Industry 4.0 revolution has caused radical changes in the food and beverage sector and brought the concept of“Gastronomy 4.0”to the agenda. Sustainable competitive advantage for businesses has become dependent not only on taste quality but also on adapting their technological infrastructure and management strategies to the digital age. The main objective of this study is to determine the digital transformation competence and organizational readiness levels of food and beverage businesses operating in Gaziantep and to examine the effect of these factors on the intention to implement digital technologies. In the research, a holistic approach focusing on the institutional capacities of businesses rather than individual technology acceptance models has been adopted. In this context, businesses' digital vision and strategies, technological infrastructures, human resource competencies, and management support were handled within the framework of“Organizational Readiness.”The research data were collected via a survey technique from managers and personnel working in restaurants, cafes, and hotel businesses operating in Gaziantep. The obtained data were analyzed using statistical analysis programs through descriptive statistics, reliability analyses, difference tests, and hypothesis tests. As a result of the research, the model testing indicated that the perceived digital transformation competence (strategy and leadership) of businesses positively affects the level of organizational readiness, and the intention to implement digital technologies increases in businesses with a high level of readiness. The study is significant in revealing that local businesses should focus not only on hardware investment but also on organizational culture and human resource training in their digital transformation processes.