Cryptocurrency integration in economic reform and security challenges: A multidisciplinary analysis
Kripto para birimlerinin ekonomik reform ve güvenlik sorunlarına entegrasyonu: Çok disiplinli bir analiz
- Tez No: 1018111
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Economics, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kripto Para Birimi, Ekonomik Reform, Güvenlik Zorlukları, Uluslararası İlişkiler, Ekonomi, Adli İstihbarat, Cryptocurrency, Economic Reform, Security Challenges, International Relations, Economics, Forensic Intelligence
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, uluslararası ilişkiler, ekonomi ve adli istihbarattan elde edilen bilgilerden yararlanarak, kripto para birimlerinin ekonomik reform alanına entegrasyonunu ve bunun sonucunda ortaya çıkan güvenlik sorunlarını inceliyor. Çok disiplinli bir yaklaşım kullanarak güvenlik risklerini azaltırken kripto para birimi entegrasyonunu optimize etmeyi amaçlıyor. Karma yöntem uygulayan metodoloji bölümü, nitel ve nicel yöntemleri birleştirerek, görüşmelerden elde edilen bilgileri derinleştiriyor ve anketlerden elde edilen eğilimlerin belirlenmesini sağlayarak politika geliştirme ve veri toplama, analitik çerçeveler ve vaka çalışması seçiminden elde edilen teorik anlayışı destekliyor. Bulguların üçgenleştirilmesi, kripto para biriminin benimsenmesinin mevcut durumunu ve ekonomik reform üzerindeki etkilerini, ayrıca merkezi olmayan işlemlerin yarattığı güvenlik sorunlarını ortaya koyuyor. Bu güvenlik tehditlerini ele almak için adli istihbarattan elde edilen bilgilerden yararlanılıyor. Teorik çerçeve, kripto para birimini ekonomik reform bağlamında ele alarak analiz için temel hipotezler sunuyor. Sonuçlar, güvenlik önlemlerini artırmaya yönelik ekonomik politikalar ve stratejiler için çıkarımlar gösteriyor. Sonuç olarak, çok disiplinli bir yaklaşım benimsemenin önemi vurgulanıyor; yenilik ile güvenlik ve istikrar arasında denge kurulması; devam eden araştırma, uyarlanabilir düzenleme ve uluslararası iş birliğinin küresel ekonomik kalkınma için risk azaltma ile ilişkilendirilmesi gerektiği belirtiliyor.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the integration of cryptocurrency within the realm of economic reform and the succeeding security challenges, employing insights from international relations, economics, and forensic intelligence. It aims to optimize cryptocurrency integration while mitigating security risks using a multidisciplinary approach. The methodology section applying a mixed method combines qualitative & quantitative methods which deepens insights from interviews, and trend identification from surveys supporting policy development and theoretical understanding outlined from data collection, analytical frameworks, and case study selection. Triangulation of findings reveal the current state of cryptocurrency adoption and its implications for economic reform, alongside security challenges posed by decentralized transactions. Insights from forensic intelligence are leveraged to address these security threats. The theoretical framework contextualizes cryptocurrency within economic reform, offering key hypotheses for analysis. Results indicate implications for economic policies and strategies for enhancing security measures. In conclusion, the significance of adopting a multidisciplinary approach is emphasized, balancing innovation with security and stability; ongoing research, adaptive regulation, and international cooperation with risk mitigation for global economic development.