Hemşirelerde ahlaki cesaret ve hastane etik iklim algısı
Moral courage and hospital ethical climate perceptions among nurses
- Tez No: 1018116
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RANA CAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
- Anahtar Kelimeler: ahlaki cesaret, etik iklim, hemşirelik etiği, etik karar verme, hasta güvenliği, Hastane hemşireleri, moral courage, ethical climate, nursing ethics, ethical decision-making, patient safety, Nursing staff-hospital
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hemşirelik, etik sorunların sıklıkla yaşandığı ve profesyonel kararların doğrudan hasta güvenliği ile bakım kalitesini etkilediği, yüksek etik sorumluluk gerektiren bir sağlık disiplinidir. Bu araştırma, hemşirelerin ahlaki cesaret düzeyleri ile hastane etik iklim algıları arasındaki ilişkiyi belirlemek ve bu değişkenlerle ilişkili sosyodemografik ve mesleki faktörleri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Tanımlayıcı-ilişkisel ve kesitsel tasarımda yürütülen araştırmanın örneklemini gönüllü olarak katılan 323 hemşire oluşturdu. Veri toplamada Kişisel Bilgi Formu, Hemşirelerde Ahlaki Cesaret Ölçeği (HACÖ) ve Hastane Etik İklim Ölçeği (HEİÖ) kullanıldı. Bulguların yorumlanmasında tanımlayıcı istatistikler, Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, Pearson Ki-kare testi, Spearman korelasyon katsayısı, Fisher'in Kesin Olasılık testi, Kolmogorov-Smirnov testi kullanıldı. Bulgular: Hemşirelerin HACÖ toplam puan ortalaması 77,7±15,4 (ortanca: 81) olup bu değer ölçeğin teorik orta noktası olan 63'ün belirgin biçimde üzerinde yer almakta; hemşirelerin ahlaki cesaret düzeylerinin görece yüksek düzeyde seyrettiğine işaret etmektedir. Yönetici/sorumlu hemşirelerde ve etik karar vermede kendini yeterli görenlerde ahlaki cesaret anlamlı düzeyde daha yüksektir (p=0,003; p=0,045). Ahlaki cesaret düzeylerini sosyodemografik ve mesleki özelliklere göre anlamlı farklılık belirlenmedi. HEİÖ toplam puan ortalaması 100,7±12,7 (ortanca: 102) olup etik iklim algısının genel olarak olumlu olduğu saptandı. Haftalık çalışma süresi 40 saatin üzerinde olan hemşirelerde etik iklim algısı daha olumsuz bulundu (p=0,003). Ahlaki cesaret ile etik iklim toplam puanları arasında pozitif yönlü, zayıf düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki belirlendi (r=0,209; p<0,001). Sonuç: Hemşirelerde ahlaki cesaret ile hastane etik iklim algısı arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişki bulunmaktadır. Etik öz-yeterlik, yönetsel rol ve destekleyici kurumsal etik ortamın ahlaki cesareti güçlendirebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Nursing is a healthcare profession characterized by frequent ethical challenges, where professional decisions directly influence patient safety and quality of care. This study aimed to determine the relationship between nurses' moral courage and perceptions of hospital ethical climate and to identify associated sociodemographic and professional factors. Methods: This descriptive, correlational, cross-sectional study included 323 nurses who participated voluntarily. Data were collected using a Personal Information Form, the Nurses' Moral Courage Scale (NMCS), and the Hospital Ethical Climate Survey (HECS). Data were analyzed using descriptive statistics, the Mann–Whitney U test, Kruskal–Wallis test, Pearson's chi-square test, Fisher's exact test, Spearman's rank correlation coefficient, and the Kolmogorov–Smirnov test. Results: The mean NMCS score was 77.7±15.4 (median: 81), which is substantially above the theoretical midpoint of 63, indicating relatively high moral courage levels. Nurse managers/supervisors and nurses who perceived themselves as competent in ethical decision-making had significantly higher moral courage scores than other participants (p=0.003; p=0.045). No significant differences were found according to other sociodemographic or professional characteristics. The mean HECS score was 100.7±12.7 (median: 102), indicating a generally positive ethical climate perception. Nurses working more than 40 hours per week reported less favorable ethical climate perceptions (p=0.003). A weak but significant positive correlation was found between moral courage and ethical climate scores (r=0.209, p<0.001). Conclusion: Nurses' moral courage was positively associated with perceptions of hospital ethical climate. Ethical self-efficacy, managerial responsibilities, and supportive ethical work environments may help strengthen moral courage among nurses