Alkol ve madde kullanım bozukluğunda içgörü ve farklı içgörü ölçeklerinin karşılaştırılması
Insight and comparison of different insight scales in patients with alcohol/substance use disorder
- Tez No: 1018117
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLA EROL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozukluğu, bağımlılık şiddeti, içgörü, madde kullanım bozukluğu, üstbiliş, Addiction severity, alcohol use disorder, insight, metacognitive, substance use disorder
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Literatürde bağımlılıkta içgörünün klinik, bilişsel ve üstbilişsel boyutlarını birlikte değerlendiren çalışma sayısı sınırlıdır. Çalışmamızda, Alkol ve/veya Madde Kullanım Bozukluğu tanılı bireylerde içgörü ölçeklerinin yansıttıkları içgörü bileşenleri, ölçekler arasındaki benzerlik ve farklılıklar ile bağımlılık şiddetini yordama güçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Çalışmaya Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi EAM servis ve polikliniğinde takip edilen Alkol ve/veya Madde Kullanım Bozukluğu tanılı 131 kişi dahil edilmiştir. Sosyodemografik veri formu, Brown İnançların Değerlendirilmesi Ölçeği (BİDÖ), İçgörünün Üç Bileşenini Değerlendirme Ölçeği (İÜBDÖ), Akıl Hastalığına İçgörüsüzlük Ölçeği (AHİÖ) klinisyen tarafından uygulanmıştır. Bağımlılık Profili İndeksi (BAPİ), Üstbiliş Ölçeği (ÜÖ), Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği (BBİÖ) ve Öz Yansıtma ve İçgörü Ölçeği hastalar tarafından doldurulmuştur. BULGULAR: BAPİ toplam puanı ile BBİÖ, ÜÖ ve İÜBDÖ arasında pozitif; AHİÖ arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur (p<0,05). Çoklu doğrusal regresyon analizinde BİDÖ, ÜÖ ve BBİÖ'nün bağımlılık şiddetini anlamlı şekilde yordadığı, en güçlü değişkenin BİDÖ olduğu ve bağımlılık şiddetindeki varyansın %29,2'sini açıkladığı saptanmıştır. SONUÇ: Hastalık şiddeti arttıkça, klinik içgörünün (BİDÖ) ve bilişsel içgörünün (BBİÖ) arttığı, buna karşılık üstbilişsel süreçlerde bozulmaların eşlik ettiği gözlenmiştir. Ayrıca, içgörü ölçeklerinin bağımlılık şiddetini yordama düzeylerinin birbirinden farklı olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
AIM: Studies jointly evaluating the clinical, cognitive, and metacognitive dimensions of insight in addiction are limited. This study aimed to examine the insight components reflected by insight scales in individuals with Alcohol and/or Substance Use Disorder, the similarities and differences among these scales, and their ability to predict addiction severity. MATERIALS AND METHODS: A total of 131 individuals with Alcohol and/or Substance Use Disorder from the inpatient and outpatient units of the Adult Detoxification Center of Sakarya Training and Research Hospital were included. The Brown Assessment of Beliefs Scale (BABS), Scale to Assess Unawareness of Mental Disorder (SUMD), and Schedule for the Assessment of Insight were administered by the clinician together with a sociodemographic form. The Addiction Profile Index (API), Metacognitions Questionnaire (MCQ), Beck Cognitive Insight Scale (BCIS), and Self-Reflection and Insight Scale (SRIS) were completed by the patients. RESULTS: API total scores were positively correlated with BCIS, MCQ, and SAI scores, and negatively correlated with SUMD scores (p<0.05). Regression analysis showed that BABS, MCQ, and BCIS significantly predicted addiction severity, with BABS as the strongest predictor, explaining 29.2% of the variance. CONCLUSION: As addiction severity increased, clinical (BIDÖ) and cognitive insight (BBİÖ) also increased, while metacognitive impairments became more pronounced. The predictive power of insight scales for addiction severity differed across scales.