Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Diyabet Polikliniğinde takip edilen tip 2 diyabetli hastalarda metabolik kontrol başarı oranlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of metabolic control success rates in patients with type 2 diabetes mellitus followed at the Diabetes Outpatient Clinic of Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın City Hospital
- Tez No: 1018156
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SARGIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Glikozile hemoglobin, GLP-1 reseptör agonistleri, metabolik kontrol, SGLT-2 inhibitörleri, tip 2 diabetes mellitus, Glycated hemoglobin, GLP-1 receptor agonists, metabolic control, SGLT-2 inhibitors, type 2 diabetes mellitus
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
ÖZET GÖZTEPE PROF. DR. SÜLEYMAN YALÇIN ŞEHİR HASTANESİ DİYABET POLİKLİNİĞİNDE TAKİP EDİLEN TİP 2 DİYABETLİ HASTALARDA METABOLİK KONTROL BAŞARI ORANLARININ RETROSPEKTİF OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ Tip 2 diabetes mellitus, dünya genelinde giderek artan prevalansı ile önemli bir halk sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Glisemik kontrolün sağlanması ve metabolik hedeflere ulaşılması, diyabete bağlı komplikasyonların önlenmesinde kritik öneme sahiptir. Bu çalışmada, üçüncü basamak bir diyabet polikliniğinde takip edilen tip 2 diabetes mellitus hastalarında 12 aylık izlem sürecindeki metabolik kontrol başarı oranlarının, tedavi örüntülerindeki değişimlerin ve metabolik hedeflere ulaşmayı etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu retrospektif kohort çalışmasına, Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Diyabet Polikliniğinde Ocak 2016-Ekim 2025 tarihleri arasında ilk başvurusu olan ve en az 12 aylık takip verisi bulunan 1003 tip 2 diabetes mellitus hastası dahil edilmiştir. Başlangıç, 6. ay ve 12. aydaki metabolik parametreler ile tedavi rejimleri değerlendirilmiştir. Birincil sonlanım noktası glikozile hemoglobin <%7 hedefine ulaşma oranı olarak belirlenmiştir. İstatistiksel analizlerde Wilcoxon işaretli sıra testi, McNemar testi, Mann-Whitney U testi, ki-kare testi ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Hastaların yaş ortalaması 54,6±10,0 yıl olup %71,7'si kadındı. Glikozile hemoglobin <%7 hedefine ulaşma oranı %44,0'dan %59,5'e yükselmiştir (p<0,001). Düşük dansiteli lipoprotein kolesterol, trigliserid, yüksek dansiteli lipoprotein kolesterol ve vücut kitle indeksi hedeflerinde anlamlı iyileşme sağlanmıştır. Hastaların %43,4'ü en az %5 kilo kaybı sağlamıştır. Tahmini glomerüler filtrasyon hızı stabil seyretmiş, albüminüri sıklığında anlamlı azalma gözlenmiştir. Sodyum-glukoz kotransporter-2 inhibitörü kullanımı %47,2'den %75,1'e, glukagon benzeri peptid-1 reseptör agonisti kullanımı ise %24,9'dan %58,6'ya yükselmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde glukagon benzeri peptid-1 reseptör agonisti kullanımı glikozile hemoglobin <%7 hedefine ulaşma olasılığını artırırken, uzun diyabet süresi ve yüksek başlangıç glikozile hemoglobin düzeyi hedefe ulaşma olasılığını azaltan bağımsız faktörler olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, yapılandırılmış bir diyabet polikliniğinde düzenli takip ve aktif tedavi yönetiminin glisemik kontrol başarısını artırdığı ve metabolik parametrelerde anlamlı iyileşme sağladığı gösterilmiştir. Modern antidiyabetik ajan kullanımındaki artış olumlu bir gelişme olmakla birlikte, statin tedavisine rağmen LDL kolesterol hedeflerine ulaşılamayan hastalarda ezetimib kullanılmaması ve koroner arter hastalığı bulunan hastalarda LDL kolesterol <55 mg/dL hedefine ulaşma oranının düşük kalması, lipid yönetiminde tedavi intensifikasyonunun geliştirilmesi gereken önemli alanlar olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RETROSPECTIVE EVALUATION OF METABOLIC CONTROL SUCCESS RATES IN PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS FOLLOWED AT THE DIABETES OUTPATIENT CLINIC OF GÖZTEPE PROF. DR. SÜLEYMAN YALÇIN CITY HOSPITAL Type 2 diabetes mellitus remains a major public health concern with its continuously increasing global prevalence. Achieving glycemic control and metabolic targets is critical for preventing diabetes-related complications. This study aimed to evaluate metabolic control success rates, changes in treatment patterns, and factors affecting the achievement of metabolic targets over a 12-month follow-up in patients with type 2 diabetes mellitus at a tertiary diabetes outpatient clinic. This retrospective cohort study included 1003 patients with type 2 diabetes mellitus who had their first visit between January 2016 and October 2025 and had at least 12 months of follow-up data. Metabolic parameters and treatment regimens at baseline, 6 months, and 12 months were evaluated. The primary endpoint was the proportion of patients achieving glycated hemoglobin (HbA1c) <7%. Wilcoxon signed-rank test, McNemar test, Mann-Whitney U test, chi-square test, and multivariate logistic regression analysis were used. The mean age was 54.6±10.0 years and 71.7% were female. The rate of achieving HbA1c <7% increased from 44.0% to 59.5% (p<0.001). Significant improvements were observed in LDL cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, and body mass index targets. A total of 43.4% of patients achieved at least 5% weight loss. Estimated glomerular filtration rate remained stable and albuminuria prevalence decreased significantly. Sodium-glucose cotransporter-2 inhibitor use increased from 47.2% to 75.1%, and glucagon-like peptide-1 receptor agonist use from 24.9% to 58.6%. In multivariate logistic regression, glucagon-like peptide-1 receptor agonist use was independently associated with a higher likelihood of achieving HbA1c <7%, while longer diabetes duration and higher baseline HbA1c were independently associated with a lower likelihood of achieving the target. In conclusion, regular follow-up and active treatment management in a structured diabetes outpatient clinic were associated with improved glycemic control and metabolic parameters. Although the increase in modern antidiabetic agent use is encouraging, the absence of ezetimibe addition in patients not at LDL cholesterol target despite statin therapy and the low rate of achieving LDL cholesterol <55 mg/dL in patients with coronary artery disease suggest that lipid management remains an important area requiring further optimization.