Kronik spontan ürtiker hastalarında komorbidite yükü ve polifarmasinin hastalık kontrolü üzerine etkisi
The impact of comorbidity burden and polypharmacy on disease control in patients with chronic spontaneous urticaria
  1. Tez No: 1018162
  2. Yazar: ZÜBEYİR TALHA BİLGİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KIRMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Ürtiker Kontrol Testi, polifarmasi, Chronic spontaneous urticaria, Urticaria Control Test, polypharmacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Kronik spontan ürtiker (KSÜ), tekrarlayan ürtiker plakları ve/veyaanjiyoödem ile seyreden, hastalık kontrolü bireyler arasında belirgin farklılıkgösterebilen kronik bir hastalıktır. Eşlik eden komorbiditeler ve bu hastalıklara bağlıilaç kullanımı, KSÜ yönetimini güçleştirebilir. Bu çalışmada KSÜ tanılı hastalardakomorbidite yükü ve polifarmasi varlığının hastalık kontrolü üzerine etkisinindeğerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Hafsa SultanHastanesi Allerji ve İmmünoloji Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran KSÜ tanısı ile takipedilen 151 erişkin hasta dahil edildi. Beş ve üzeri düzenli ilaç kullanımı polifarmasiolarak kabul edildi. Hastalık kontrolü, Türkçe geçerlilik ve güvenilirliği gösterilmişÜrtiker Kontrol Testi (ÜKT) ile değerlendirildi; ÜKT skoru 12'nin altında olan hastalarkontrolsüz, 12 ve üzerinde olanlar kontrollü olarak sınıflandırıldı. Bulgular: ÜKT'ye göre 79 hasta (%52,3) kontrolsüz, 72 hasta (%47,7) kontrollügrupta yer aldı. Polifarmasi oranı tüm grupta %13,9 olarak bulundu. Kontrolsüzhastalık grubunda polifarmasi daha sık izlendi. Ek ilaç sayısı sürekli değişken olarakdeğerlendirildiğinde hastalık kontrolü ile anlamlı ilişki göstermemekle birliktepolifarmasi sınırı olan beş ve üzeri ilaç kullanımı istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Polifarmasi lojistik regresyon analizlerinde kontrolsüz hastalıkla ilişkisini korudu. Sonuç: Bu çalışmada KSÜ hastalarında polifarmasi varlığı, kontrolsüz hastalıklailişkili temel klinik değişkenlerden biri olarak öne çıktı. Bulgularımız, KSÜ yönetimindeyalnızca ürtiker tedavisinin değil, hastanın komorbiditelerinin, toplam ilaç yükünün vepotansiyel ilaç tetikleyicilerinin de düzenli olarak gözden geçirilmesi gerektiğinigöstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Chronic spontaneous urticaria (CSU) is a chronicdisease characterized by recurrent urticarial plaques and/or angioedema, in whichdisease control may show marked differences between individuals. Comorbiditiesand medication use related to these diseases may make CSU management moredifficult. In this study, we aimed to evaluate the effect of comorbidity burden andpolypharmacy on disease control in patients diagnosed with CSU. Materials and Methods: The study included 151 adult patients who presented to the Allergy and Immunology Outpatient Clinic of Manisa Celal Bayar University Hafsa Sultan Hospital and were followed with a diagnosis of CSU. The regular use of five ormore medications was accepted as polypharmacy. Disease control was evaluatedwith the Turkish version of the Urticaria Control Test (UCT), whose validity andreliability have been demonstrated; patients with a UCT score below 12 wereclassified as uncontrolled, and patients with a score of 12 or above were classified ascontrolled. Results: According to the UCT, 79 patients (52.3%) were in the uncontrolled groupand 72 patients (47.7%) were in the controlled group. The rate of polypharmacy inthe whole group was 13.9%. Polypharmacy was observed more frequently in theuncontrolled disease group. Although the number of additional medications did notshow a significant association with disease control when evaluated as a continuousvariable, the use of five or more medications, which represents the threshold forpolypharmacy, was found to be statistically significant. Polypharmacy maintained itsassociation with uncontrolled disease in logistic regression analyses. Conclusion: In this study, the presence of polypharmacy emerged as one of themain clinical variables associated with uncontrolled disease in patients with CSU. Ourfindings show that, in CSU management, not only urticaria treatment but alsopatients' comorbidities, total medication burden, and potential drug triggers should bereviewed regularly.