Diyabetik traksiyonel retina dekolmanı olan hastalarda cerrahi sonuçların değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1018163
  2. Yazar: FATMA NİHAN SELÇUK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAŞİT KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetik retinopati, Diabetic retinopathy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda proliferatif diyabetik retinopati komplikasyonlarına bağlı olarak gelişen traksiyonel retina dekolmanı olan hastalarda 25 Gauge PPV cerrahisinin anatomik ve fonksiyonel başarısının ve komplikasyonlarının incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Ocak 2020- Aralık 2025 tarihleri arasında diyabetik traksiyonel retina dekolmanı tanısı konulan ve pars plana vitrektomi cerrahisi uygulanan en az 3 ay postoperatif dönemde takip edilen 79 hastanın 89 gözü çalışmaya dahil edilerek tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bulgular: Hastaların ortalama takip süresi 14,22±13,06 ay (3-54 ay) dır. Çalışmamızda en sık klinik başvuru VİH eşlik eden TRD'li hastalar olup 55 (%61,8)'inde görülmüştür. 12 (%13,5) gözde ise TRD'na yırtıklı retina dekolmanı eşlik etmekteydi. Cerrahi öncesi 2,01±0,63 LogMAR olan görme keskinliği ortalaması, postoperatif 1. haftada 1,58±0,76 LogMAR ve en son takiplerinde 1,12±0,79 LogMAR düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Preoperatif dönemdeki genel GİB ortalaması 14,74 ± 3,82 mmHg iken son kontrolde 15,84 ±3,52 mmHg olduğu görülmüştür. Takiplerinin herhangi bir döneminde yüksek göz içi basıncı görülen toplam 19 hastada antiglokomatöz tedavi başlanarak 18'inde göz içi basınçları kontrol altına alındı. Yalnızca 1 hastada seton implantasyonu sonrası GİB kontrol altına alındı. Cerrahi tamponad olarak en sık %69,7 (62) oranıyla silikon yağı tercih edilmiştir; bunu %21,3 (19) ile hava, %6,7 (6) ile SF6 ve %2,2 (2) ile C3F8 gaz tamponadları izlemektedir. Postoperatif dönemde gelişen komplikasyonlar incelendiğinde toplam 89 olgunun %50,6'sında (45) herhangi bir komplikasyon gelişimine rastlanmazken en sık karşılaşılan komplikasyon %21,3 (19) oranı ile göz içi basınç artışı olup bunu %15,7 (14) ile nüks VİH , %14,6 (13) ile ERM , %7,9 (7) ile nüks retina dekolmanı izlemektedir. Çalışmadaki tüm olgular (89) nihai anatomik başarı açısından değerlendirildiğinde; nüks sonrası inoperable olarak kabul edilen hasta ve ek cerrahi müdahaleyi kabul etmeyen diğer olgu dışındaki tüm gözlerde (87 göz, %97,8) tam anatomik başarı elde edilmiştir. Sonuçlar: Pars plana vitrektomi, kompleks diyabetik traksiyonel retina dekolmanı tedavisinde retinanın anatomik olarak yatıştırılmasını ve görme keskinliğinde tatmin edici fonksiyonel kazançlar elde edilmesini sağlayan etkin bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the anatomical and functional outcomes, as well as postoperative complications, of 25-gauge pars plana vitrectomy (PPV) in patients presenting with tractional retinal detachment (TRD) secondary to proliferative diabetic retinopathy (PDR). Material-method: The medical records of 89 eyes of 79 patients diagnosed with diabetic TRD who underwent 25-gauge PPV between January 2020 and December 2025 were retrospectively reviewed. All included cases had a minimum postoperative follow-up period of 3 months. Findings: The average follow-up period for patients was 14,22 ± 13,06 months (3–54 months). In our study, the most common clinical presentation was patients with TRD accompanied by VIH, observed in 55 (61,8%) cases. In 12 eyes (13,5%), TRD was complicated by a rhegmatogenous retinal detachment. . The mean visual acuity, which was 2,01 ± 0,63 LogMAR preoperatively, was found to be 1,58 ± 0,76 LogMAR at 1 week postoperatively and 1,12 ± 0,79 LogMAR at the final follow-up. While the mean preoperative IOP was 14,74 ± 3,82 mmHg, it reached 15,84 ± 3,52 mmHg at the final follow-up. In a total of 19 patients who exhibited high intraocular pressure at any point during follow-up, antiglaucoma treatment was initiated, and intraocular pressure was brought under control in 18 of them. IOP control was achieved following seton implantation in only one patient. Silicone oil was the most commonly used surgical tamponade material, accounting for 69,7% (62) of cases; this was followed by air at 21,3% (19), SF6 at 6,7% (6), and C3F8 gas tamponades at 2,2% (2). Regarding the safety profile, no postoperative complications were observed in 50,6 % (45) of the 89 cases. The most frequently encountered postoperative complication was transiently elevated intraocular pressure, noted at a rate of 21,3% (n=19). This was followed by recurrent vitreous hemorrhage in 15,7% (n=14), epiretinal membrane formation in 14,6% (n=13) and recurrent retinal detachment in 7,9% (n=7) of the cases. When all cases in the study (89 eyes) were evaluated for final anatomic success, complete anatomic success was achieved in 87 eyes (97,8%), excluding one patient considered inoperable after recurrence and another who declined additional surgical intervention. Results: Pars plana vitrectomy is an effective surgical modality in the management of complex diabetic tractional retinal detachment, providing successful postoperative anatomical retinal reattachment and achieving satisfactory functional gains in visual acuity.