Postmenopozal kanama nedeniyle endometrial biyopsi yapılan kadınlarda histopatolojik sonuçlar ile ultrason ve klinik parametrelerin karşılaştırılması
Comparison of histopathological findings with ultrasonographic and clinical parameters in women undergoing endometrial biopsy for postmenopausal bleeding
  1. Tez No: 1018167
  2. Yazar: KÜBRA KARKAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE DENİZ ERTÜRK COŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Postmenopozal kanama, endometrium kanseri, endometrial biyopsi, endometrial kalınlık, transvajinal ultrasonografi, Postmenopausal bleeding, Endometrial cancer, Endometrial biopsy, Endometrial thickness, Transvaginal ultrasonography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Postmenopozal kanama (PMK), menopoz sonrası dönemde görülen en önemli jinekolojik yakınmalardan biri olup endometrium kanserinin en sık ve çoğu zaman ilk klinik bulgusudur. Malignite riskinin erken dönemde belirlenmesi, uygun tanısal yaklaşımın planlanması ve gereksiz invaziv girişimlerin önlenmesi açısından klinik özelliklerin, ultrasonografik bulguların ve histopatolojik sonuçların birlikte değerlendirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, postmenopozal kanama nedeniyle endometrial biyopsi yapılan kadınlarda histopatolojik sonuçların dağılımını belirlemek; histopatolojik bulgular ile klinik ve ultrasonografik parametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve endometrial kalınlığın premalign ile malign endometrial patolojileri öngörmedeki tanısal performansını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli ve kesitsel çalışmaya, Haziran 2022–Nisan 2026 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde postmenopozal kanama nedeniyle değerlendirilen ve endometrial örnekleme uygulanan 732 hasta dahil edildi. Yaş, menopoz süresi, parite, endometrial kalınlık, diabetes mellitus, hipertansiyon, hipotiroidi, meme kanseri öyküsü, tamoksifen kullanımı, uygulanan biyopsi yöntemi ve histopatolojik sonuçlar retrospektif olarak incelendi. Histopatolojik bulgular benign, premalign ve malign olarak sınıflandırıldı. Endometrial kalınlığın tanısal performansı ROC analizi ile değerlendirildi; premalign ve malign patolojiler için bağımsız risk faktörlerinin belirlenmesinde çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen hastaların ortalama yaşı 56,7±7,6 yıl, ortalama endometrial kalınlık benign grupta 7,07±4,34 mm, premalign grupta 13,06±9,95 mm ve malign grupta 17,33±13,11 mm olarak bulundu. Histopatolojik değerlendirmede 553 (%75,5) hastada benign, 17 (%2,3) hastada premalign ve 39 (%5,3) hastada malign patoloji saptanırken, 123 (%16,8) hastada yetersiz materyal elde edildi. En sık kullanılan örnekleme yöntemi pipelle biyopsisi olup 547 (%74,7) ix hastaya uygulandı. Premalign ve malign endometrial patolojilerin öngörülmesinde optimal eşik değer 4 mm kabul edildiğinde ROC analizinde eğri altında kalan alan (AUC) 0.778 (%95 GA: 0.705–0.852, p<0.001) olarak hesaplandı.Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde yalnızca endometrial kalınlığın premalign ve malign patolojiler açısından bağımsız risk faktörü olduğu gösterildi (OR=1,17; %95 GA: 1,11–1,23; p<0,001). Yaş, menopoz süresi, parite, diabetes mellitus, hipertansiyon ve hipotiroidi çok değişkenli analizde bağımsız anlamlılığını korumadı. Sonuç: Postmenopozal kanamalı hastalarda klinik risk faktörlerinin transvajinal ultrasonografi bulguları ile birlikte değerlendirilmesi, malignite açısından yüksek riskli olguların belirlenmesinde tanısal doğruluğu artırmaktadır. Çalışmamızda endometrial kalınlık, hem ROC analizinde gösterdiği iyi ayırt edici performans hem de çok değişkenli analizde bağımsız risk faktörü olarak saptanması nedeniyle en güçlü klinik belirteç olarak öne çıkmıştır. Bu bulgular, postmenopozal kanamalı hastaların değerlendirilmesinde endometrial kalınlığın klinik karar verme sürecinde önemli bir parametre olduğunu ve histopatolojik değerlendirme ile birlikte yorumlanmasının tanısal yaklaşımı güçlendireceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objective: Postmenopausal bleeding (PMB) is one of the most common gynecological presentations after menopause and is the leading symptom of endometrial cancer. Distinguishing women at increased risk of premalignant or malignant endometrial disease is essential for timely diagnosis while avoiding unnecessary invasive procedures. This study aimed to determine the distribution of histopathological findings in women undergoing endometrial biopsy for PMB, to investigate the associations between histopathological outcomes and clinical and ultrasonographic characteristics, and to evaluate the diagnostic performance of endometrial thickness in predicting premalignant and malignant endometrial lesions. Materials and Methods: This retrospective, single-center, cross-sectional study included 732 women who underwent endometrial sampling for PMB at the Department of Obstetrics and Gynecology, Haydarpasa Numune Health Practice and Research Center, between June 2022 and April 2026. Demographic characteristics, menopause duration, parity, endometrial thickness, diabetes mellitus, hypertension, hypothyroidism, history of breast cancer, tamoxifen use, biopsy technique, and histopathological findings were reviewed. Histopathological outcomes were classified as benign, premalignant, or malignant. Receiver operating characteristic (ROC) analysis was performed to assess the diagnostic accuracy of endometrial thickness, and multivariable logistic regression analysis was used to identify independent predictors of premalignant and malignant pathology. Results: The mean age of the patients included in the study was 56.7 ± 7.6 years. The mean endometrial thickness was 7.07 ± 4.34 mm in the benign group, 13.06 ± 9.95 mm in the premalignant group, and 17.33 ± 13.11 mm in the malignant group. Histopathological evaluation revealed benign pathology in 553 (75.5%) patients, premalignant pathology in 17 (2.3%) patients, and malignant pathology in 39 (5.3%) patients, while insufficient tissue for histopathological diagnosis was xi obtained in 123 (16.8%) patients. Pipelle endometrial biopsy was the most frequently used sampling method and was performed in 547 (74.7%) patients. Receiver operating characteristic (ROC) curve analysis demonstrated that, using an optimal endometrial thickness cutoff value of 4 mm for predicting premalignant and malignant endometrial pathology, the area under the curve (AUC) was 0.778 (95% CI: 0.705–0.852; p < 0.001). In the multivariable logistic regression analysis, endometrial thickness was the only independent predictor of premalignant and malignant endometrial pathology (OR = 1.17; 95% CI: 1.11–1.23; p < 0.001). Age, duration of menopause, parity, diabetes mellitus, hypertension, and hypothyroidism did not retain independent statistical significance in the multivariable analysis. Conclusion: The combined assessment of clinical risk factors and transvaginal ultrasonographic findings improves risk stratification in women presenting with PMB. Although endometrial thickness should not be used as a stand- alone diagnostic marker, it represents a valuable independent predictor when interpreted alongside clinical findings and histopathological evaluation. These findings support a comprehensive diagnostic approach that integrates clinical assessment, ultrasonography, and histopathology to optimize the evaluation of postmenopausal bleeding.