Ankilozan spondilitli hastalarda entezit değerlendirme indekslerinin hastalık aktivite belirteci olarak kullanılabilirliğinin araştırılması
Investigation of the usability of enthesitis assessment indices as a marker of disease activity in patients with ankylosing spondylitis
  1. Tez No: 1018191
  2. Yazar: BUSE ÇAL ŞAHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM ŞAHİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Algometre cihazı, Algometer device
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Entezit Ankilozan Spondilit (AS)'in karakteristik bulgularından biridir. Hastalığın patogenezinde önemli rol oynamasına rağmen, hastalık aktivitesinin değerlendirmesinde göz ardı edilmektedir. Klinik entezit indekslerinin güvenilirliği subjektif palpasyon değişkenliği ve eşlik eden ağrı sendromlarından olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışmanın amacı, Fibromiyalji Sendromu (FMS) dışlaması ve algometrik standardizasyon kullanılarak değerlendirilen Maastricht AS Entezit Skoru (MASES), Kanada Spondiloartrit Araştırma Konsorsiyumu (SPARCC) Entezit İndeksi ve Mander Entezit İndeksi (MEI)'nin AS hastalarında hastalık aktivitesi, fonksiyonel durum ve yaşam kalitesi parametreleri ile ilişkisini incelemek ve aktif hastalığı öngörmede bir belirteç olarak kullanılabilirliğini değerlendirmektir. Bu kesitsel çalışmaya, Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı almış 129 hasta dahil edildi. FMS tanılı hastalar dışlandı. Entezit değerlendirmesi dijital algometre ile standart 4 kg/cm² basınç altında yapıldı. Hastalık aktivitesi Bath AS Hastalık Aktivite İndeksi (BASDAI), AS Hastalık Aktivite Skoru (ASDAS)-Eritrosit Sedimantasyon Hızı (ASDAS-ESH) ve ASDAS- C-Reaktif Protein (ASDAS-CRP) ile, ağrı şiddeti Görsel Analog Skala (VAS) ile, fonksiyonel durum Bath AS Fonksiyonel İndeksi (BASFI) ile, spinal mobilite Bath AS Metroloji İndeksi (BASMI) ile ve yaşam kalitesi AS Yaşam Kalitesi Anketi (ASQoL) ile değerlendirildi. Entezit değerlendirmesi için MASES, SPARCC ve MEI Entezit indeksleri kullanıldı. Entezit indekslerinin tanısal performansları alıcı işletim karakteristiği (ROC) eğrisi analizi ile değerlendirildi. Hastaların 64'ü (%49.6) kadın, 65'i (%50.4) erkek olup yaş ortalaması 44.43±11.37 yıl ve ortanca hastalık süresi 11 yıldı. AS hastalarının %72.1'i biyolojik DMARD tedavisi altındaydı. Çalışmamızda; MASES, SPARCC ve MEI entezit indekslerinin her üçü ile VAS, BASDAI, ASDAS-ESH, ASDAS-CRP BASFI, BASMI, ASQoL skorları ve ESH değerleri arasında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı pozitif korelasyon saptandı (p<0.001). Hastaların vücut kitle indeksi (VKİ), hastalık süresi, tanı süresi ve CRP değerleri ile entezit skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı (p>0.05). Entezit indekslerinin aktif hastalığı öngörme performansı değerlendirilirken, BASDAI referans alınarak yapılan ROC eğrisi analizinde MASES (AUC=0.999), SPARCC (AUC=0.978) ve MEI (AUC=0.996) indekslerinin mükemmel ayırt ediciliğe sahip olduğu belirlendi (p<0.001). Optimal kestirim değerleri MASES için ≥ 4, SPARCC için ≥ 3 ve MEI için ≥ 9 entezit nokta sayısı olarak tespit edildi; bu kestirim değerlerinde indekslerin duyarlılıkları sırayla %98.5, %94.1 ve %98.5, özgüllükleri ise sırayla %100, %95 ve %98.3 dü. AS olan hastalarda entezit yükü hastalığın klinik, fonksiyonel ve psikososyal parametreleri üzerinde çok boyutlu bir etki göstermektedir. Algometre kullanımı ile subjektif değişkenlerin ortadan kaldırılması, entezit indekslerinin aktif hastalığı öngörmedeki tanısal performansını objektif hale getirmektedir. Literatürde ilk defa bu çalışmada belirlenen MASES için ≥ 4, SPARCC için ≥3 ve MEI için ≥ 9 entezit nokta sayısı kestirim değerleri yüksek duyarlılık ve özgüllük oranları ile poliklinik pratiğinde güvenle kullanılabilecek objektif birer referans standart oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Enthesitis is one of the characteristic features of Ankylosing Spondylitis (AS). Although it plays an important role in the pathogenesis of the disease, it is often overlooked in the assessment of disease activity. The reliability of clinical enthesitis indices is adversely affected by the subjective variability of palpation and by coexisting pain syndromes. The aim of this study was to examine the relationship of the Maastricht Ankylosing Spondylitis Enthesitis Score (MASES), the Spondyloarthritis Research Consortium of Canada (SPARCC) Enthesitis Index, and the Mander Enthesitis Index (MEI)—assessed using fibromyalgia syndrome (FMS) exclusion and algometric standardization—with disease activity, functional status, and quality-of-life parameters in patients with AS, and to evaluate its usability as a marker for predicting active disease. A total of 129 patients diagnosed with AS according to the Modified New York criteria were enrolled in this cross-sectional study. Patients with a diagnosis of FMS were excluded. Enthesitis was assessed using a digital algometer under a standardized pressure of 4 kg/cm². Disease activity was evaluated using the Bath AS Disease Activity Index (BASDAI), the AS Disease Activity Score based on erythrocyte sedimentation rate (ASDAS-ESR) and on C-reactive protein (ASDAS-CRP); pain intensity was assessed with the Visual Analog Scale (VAS); functional status with the Bath AS Functional Index (BASFI); spinal mobility with the Bath AS Metrology Index (BASMI); and quality of life with the AS Quality of Life questionnaire (ASQoL). Enthesitis was assessed using the MASES, SPARCC, and MEI enthesitis indices. The diagnostic performance of the enthesitis indices was evaluated by receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Of the patients, 64 (49.6%) were female and 65 (50.4%) were male; the mean age was 44.43 ± 11.37 years and the median disease duration was 11 years. Overall, 72.1% of the AS patients were receiving biologic DMARD therapy. In our study, statistically highly significant positive correlations were found between each of the three enthesitis indices (MASES, SPARCC, and MEI) and VAS, BASDAI, ASDAS-ESR, ASDAS-CRP, BASFI, BASMI, and ASQoL scores, as well as ESR values (p<0.001). No statistically significant association was found between the enthesitis scores and body mass index (BMI), disease duration, time since diagnosis, or CRP values (p>0.05). When the ability of the enthesitis indices to predict active disease was evaluated by ROC curve analysis using BASDAI as the reference, MASES (AUC = 0.999), SPARCC (AUC = 0.978), and MEI (AUC = 0.996) demonstrated excellent discriminative ability (p<0.001). The optimal estimate values were determined to be a number of enthesis points of ≥ 4 for MASES, ≥ 3 for SPARCC and ≥ 9 for MEI; at these cut-off values, the sensitivities of the indices were 98.5%, 94.1%, and 98.5%, and the specificities were 100%, 95%, and 98.3%, respectively. In patients with AS, the enthesitis burden exerts a multidimensional impact on the clinical, functional, and psychosocial parameters of the disease. The use of an algometer, by eliminating subjective variability, renders the diagnostic performance of the enthesitis indices in predicting active disease objective. The cut-off values of ≥ 4 for MASES, ≥ 3 for SPARCC, and ≥ 9 for MEI, established for the first time in this study, constitute objective reference standards that can be used reliably in outpatient practice, with high sensitivity and specificity.