Yabancı futbolcu statüsü ve başarı ilişkisi: Türkiye ve 'beş büyük' avrupa futbol ligi üzerine bir araştırma
The status of foreign player and the correlation of success: A research on the Turkish and the 'big five' european football leagues
  1. Tez No: 639722
  2. Yazar: KUTAY ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbolda Yönetişim, Yabancı Futbolcu Kuralı, Yabancı Futbolcu Oynatma Oranı, UEFA Organizasyonları, UEFA Ülke Sıralaması, UEFA Ülke Katsayıları, Governance in Football, Foreign Player Rule, Percentage of Foreign Players' Played Time, UEFA Competitions, UEFA Country Rankings, UEFA Country Coefficients
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmada, yabancı futbolcu statüsünü yansıtan yabancı futbolcu oynatma oranı ile UEFA Sıralamaları ilişkisinin Türkiye Süper Ligi ve 'Beş Büyük' Avrupa Futbol Ligi arasında karşılaştırmalı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, 1992/93 - 2019/20 futbol sezonlarını kapsamaktadır. Araştırmada, Türkiye Süper Ligi ve 'Beş Büyük' Avrupa Futbol Ligi'nden UEFA organizasyonlarına katılan kulüplere ait yabancı futbolcu oynatma oranı dikkate alınmaktadır. Araştırmada, istatistiksel analiz yöntemlerinden korelasyon analizi kullanılmıştır. Analizler, yabancı futbolcu oynatma oranı ile UEFA Sıralamaları arasında uygulanmıştır. Araştırma sonuçları, Türkiye Süper Ligi'nde uygulanan yabancı futbolcu statüsü ve uygulamalarının Türk futbol kulüplerinin UEFA organizasyonlarındaki başarılarında herhangi bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Araştırma sonuçları ayrıca, yabancı futbolcu statüsü ve uygulamalarının; İngiliz ve İspanyol futbol kulüplerinin UEFA organizasyonlarındaki başarılarında olumlu bir etkisinin olduğunu, İtalyan ve Fransız futbol kulüplerinin UEFA organizasyonlarındaki başarılarında olumsuz bir etkisinin olduğunu ve Alman futbol kulüplerinin UEFA organizasyonlarındaki başarılarında herhangi bir etkisinin olmadığını göstermektedir. Bu araştırmada, Türkiye Süper Ligi'nde 2015/16 sezonundan başlayarak 5 sezondur uygulanmakta olan ve saha içinde 11 yabancı futbolcunun yer alabildiği yabancı futbolcu statüsünün Türk futbolunda uluslararası başarı açısından herhangi bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. TFF'nin bugüne kadar yabancı futbolcu statüsü ile ilgili olarak sadece sayısal sınırlamalara yer verdiği bilinmektedir. TFF'nin yabancı futbolcu statüsünde sayısal sınırlamalardan çok, transfer edilecek yabancı futbolcularda FA'nın İngiltere Premier League'de uygulamakta olduğu yabancı futbolcu transfer politikalarını inceleyerek, yürütülecek araştırmalar çerçevesinde, Türk futbolu için yabancı futbolcu transfer kriterleri belirlemesinin daha faydalı olabileceği düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
In this research, it was aimed to investigate the correlation between the percentage of foreign players' played time in football clubs, which based on the foreign player status, and the UEFA Rankings by comparing the Turkish Super League and the 'Big Five' European Football Leagues. The data of the research covered the football seasons between 1992/93 - 2019/20. In the research, the percentage of foreign players' played time in the clubs which participated in UEFA competitions from the Turkish Super League and the 'Big Five' European Football Leagues were considered. Correlation analysis, one of the statistical analysis methods, was used in the research. The percentage of foreign players' played time and the UEFA Rankings were analysed comparatively. The research results show that the foreign player status and regulations applied in the Turkish Super League do not have any effect on the success of Turkish football clubs in UEFA competitions. The results also demonstrate that the foreign player status and regulations positively effect on the success of English and Spanish football clubs in UEFA competitions, that they have a negative effect on the success of Italian and French football clubs in UEFA competitions, while they do not have any effect on the success of German football clubs in UEFA competitions. It was determined in the research that the foreign player status, which allows 11 foreign players on the field at the same time and has been applied in the Turkish Super League for 5 seasons, starting from the 2015/16 football season, has had no positive contribution to the success of the Turkish football in the international arena. It was known that the TFF has imposed only the numerical limitations regarding the foreign player status until today. It would be more beneficial to determine the foreign player transfer criteria for the Turkish football within the framework of the research by reviewing the foreign player transfer policies that the FA has been implementing in the English Premier League, rather than focusing on the numerical limitations in the foreign player status.