Lojistik köylerin raylı sistem taşımacılığı etkinliğinin değerlendirilmesi için çok kriterli bir değerlendirme yaklaşımı
A multi-criteria evaluation approach for assessing the efficiency of rail system transportation in logistics villages
  1. Tez No: 1018229
  2. Yazar: DENİZ AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA YAŞLI ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Mühendislik Bilimleri, Ulaşım, Business Administration, Engineering Sciences, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Demiryolu taşımacılığı, Lojistik köy, Performans analizi, TOPSIS, Çok kriterli karar verme, Railway transportation, Freight village, Performance analysis, TOPSIS, Multi criteria decision making
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Raylı Sistemler Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Türkiye'de demiryolu bağlantısına sahip lojistik köylerin raylı sistem taşımacılığı odaklı performanslarının nesnel ve karşılaştırılabilir ölçütler çerçevesinde değerlendirilmesidir. Lojistik köyler, farklı taşıma modlarının entegrasyonunu sağlayarak lojistik sistemlerin etkinliğini artıran stratejik altyapılar olarak öne çıkmakta; özellikle demiryolu taşımacılığı ile kurdukları ilişki, bu merkezlerin sürdürülebilir ulaştırma politikalarındaki rolünü güçlendirmektedir. Çalışma kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından planlanan veya işletilen ve 2024 yılı itibarıyla faaliyette olan lojistik köyler ele alınmıştır. Değerlendirme için çok kriterli karar verme yaklaşımından yararlanılmış; lojistik köylerin kurulu alan büyüklükleri, kapasiteleri, yıllık demiryolu ile taşınan yük miktarları ile liman ve havalimanlarına olan uzaklıkları değerlendirme kriterleri olarak kullanılmıştır. Kriter ağırlıkları, uzman görüşüne dayanmadan tamamen nicel verilere dayalı olarak Entropi yöntemi ile belirlenmiş; lojistik köylerin göreli performans sıralamaları ise TOPSIS yöntemi kullanılarak tespit edilmiştir. Entropi–TOPSIS yöntemlerinin entegrasyonu ile kriterler arasındaki ayırt edicilik dikkate alınarak lojistik köylerin ideal çözüme olan yakınlıkları gösterilmiştir. Elde edilen bulgular, lojistik köylerin raylı sistem taşımacılığı etkinlikleri açısından birbirinden farklı performans sunmaktadır. Çalışmanın sonuçlarının lojistik köylerin planlanması, mevcut altyapıların iyileştirilmesi ve demiryolu taşımacılığının lojistik sistem içerisindeki payının artırılmasına yönelik karar alma süreçlerine katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to provide an objective and comparable framework for evaluating the rail-focused performance of interconnected logistics villages in Türkiye. Logistics villages stand out as infrastructure hubs that expand the development of logistics systems by enabling the integration of different transportation modes; their role in sustainable policies is strengthened, especially while maintaining relationships related to activities. The study includes logistics villages planned or operated by the Turkish State Railways (TCDD) and operational as of 2024. In the evaluation process, the size of the established areas of the logistics villages, their capacities, the annual amount of cargo transported by rail, and their distances from ports and airports were used as criteria. The criterion weights were determined using the Entropy method, based entirely on quantitative data without relying on expert opinion; the relative performance rankings of the logistics villages were carried out using the TOPSIS method. Thanks to the integrated Entropy-TOPSIS approach, the proximity of the logistics villages to the ideal solution was analyzed by considering the discrimination between the criteria. The findings reveal that logistics villages differ significantly in terms of their rail transport efficiency. It is believed that the results of this study will contribute to decision-making processes regarding the planning of logistics villages, the improvement of existing infrastructure, and increasing the share of rail transport within the logistics system.