Akciğer rezeksiyonu uygulanan hastaların e- sağlık okuryazarlığı düzeylerinin sağlık algısı ve öğrenme gereksinimlerine etkisi
The effect of e-Health literacy levels of patients undergoing lung resection on health perception and learning needs
- Tez No: 1018280
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLA YAVUZ KARAMANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Akciğer Rezeksiyonu, E-Sağlık Okuryazarlığı, Sağlık Algısı, Öğrenme Gereksinimleri, Lung Resection, E-Health Literacy, Health Perception, Learning Needs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, akciğer rezeksiyonu uygulanan hastalarda e-sağlık okuryazarlığı düzeyinin sağlık algısı ve öğrenme gereksinimleri üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntemler: Araştırma, tanımlayıcı ve kesitsel tiptedir. Araştırma, Eylül 2024 ve Eylül 2025 tarihleri arasında Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde yürütüldü. Araştırmanın örneklemi, akciğer rezeksiyonu uygulanan 117 hastadan oluştu. Veriler; Kişisel Veri Toplama Formu, E-Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği, Sağlık Algısı Ölçeği ve Hasta Öğrenme Gereksinimleri Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler tanımlayıcı istatistikler, korelasyon analizi, t testi, ANOVA, Kruskal-Wallis ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 61,43±10,86 yıldır. Hastaların e-sağlık okuryazarlığı puan ortalaması 26,01±9,25, sağlık algısı puan ortalaması 39,91±5,19 ve öğrenme gereksinimleri puan ortalaması 159,36±22,59 olarak belirlenmiştir. Kronik hastalık öyküsü (p<0,001), spor yapma durumu (p<0,001), sağlıklı hissetme durumu (p<0,011), daha önce hastaneye yatma öyküsü (p<0,004), cerrahi öyküsü (p<0,001), teknoloji kullanma durumu (p<0,001) ve bilgiye erişimde kullanılan kaynak (p<0,001) ile eokuryazarlık düzeyi arasında anlamlı fark saptandı. Sağlık algısı ile yaş arasında negatif yönlü düşük düzeyde ilişki bulundu (r=-0,199; p<0,032). E-sağlık okuryazarlığı ile sağlık algısı arasında pozitif yönlü orta düzeyde anlamlı ilişki belirlendi (r=0,481; p<0,001). Buna karşın e-sağlık okuryazarlığı ile öğrenme gereksinimleri arasında anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). E-sağlık okuryazarlığının sağlık algısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla yapılan regresyon analizi sonucunda, e-sağlık okuryazarlığının sağlık algısını pozitif yönde ve anlamlı düzeyde yordadığı belirlenmiş olup (B=0,270; β=0,481; t=5,886; p<0,001; R²=0,232), modelin sağlık algısındaki varyansın %23,2'sini açıkladığı saptanmıştır; buna karşın e-sağlık okuryazarlığının öğrenme gereksinimleri üzerinde anlamlı bir yordayıcı etkisinin olmadığı bulunmuştur (B=-0,041; β=-0,017; t=- 0,182; p<0,856; R²=0,000). Sonuç: Akciğer rezeksiyonu uygulanan hastalarda e-sağlık okuryazarlığı düzeyinin sağlık algısını anlamlı düzeyde etkilediği, ancak öğrenme gereksinimleri üzerinde etkili olmadığı belirlenmiştir. E-sağlık okuryazarlığını geliştirmeye yönelik hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the effect of e-health literacy levels on health perception and learning needs in patients undergoing lung resection. Materials and Methods: This descriptive and cross-sectional study was conducted in the Thoracic Surgery Clinic of Pamukkale University Hospital between September 2024 and September 2025. The sample of the study consisted of 117 patients who underwent lung resection. Data were collected using the Personal Information Form, the e-Health Literacy Scale, the Health Perception Scale, and the Patient Learning Needs Scale. Data were analyzed using descriptive statistics, correlation analysis, t-test, ANOVA, Kruskal– Wallis test, and linear regression analyses. Results: The mean age of the patients was 61.43 ± 10.86 years. The mean e-Health Literacy Scale score was 26.01 ± 9.25, the mean Health Perception Scale score was 39.91 ± 5.19, and the mean Patient Learning Needs Scale score was 159.36 ± 22.59. A statistically significant difference in e-Health literacy levels was observed according to the presence of chronic disease (p<0.001), physical activity status (p<0.001), perceived health status (p<0.011), previous hospitalization history (p<0.004), history of surgery (p<0.001), technology use (p<0.001), and the primary source used to access health information (p<0.001). A weak negative correlation was found between health perception and age (r=-0.199, p<0.032). A moderate positive and statistically significant correlation was identified between e-Health literacy and health perception (r=0.481, p<0.001). In contrast, no statistically significant association was found between e-Health literacy and patient learning needs (p>0.05). Simple linear regression analysis demonstrated that eHealth literacy was a significant positive predictor of health perception (B=0.270, β=0.481, t=5.886, p<0.001, R²=0.232), explaining 23.2% of the variance in health perception. Conversely, e-Health literacy was not a significant predictor of patient learning needs (B=-0.041, β=-0.017, t=-0.182, p<0.856, R²=0.000). Conclusion: E-Health literacy was found to have a significant effect on health perception but not on the learning needs of patients undergoing lung resection. It is recommended that nursing interventions aimed at improving e-health literacy be implemented.