Diz protezi ameliyatlarında normotermi bakım paketinin istenmeyen perioperatif hipotermi, cerrahi alan enfeksiyonu ve kanamaya etkisi
Effect of normothermia care bundle on inadvertent perioperative hypothermia, surgical site infection and bleeding in knee replacement surgeries
  1. Tez No: 1018279
  2. Yazar: GÜLŞEN ÖZTÜRK GENÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELDA RIZALAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Isıtma, İstenmeyen Perioperatif Hipotermi, Normotermi, Pasif Isıtma, Termal Konfor, Active Warming, Inadvertent Perioperative Hypothermia, Normothermia, Passive Warming, Thermal Comfort
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı diz protezi ameliyatlarında normotermi bakım paketine göre, ameliyat öncesi, sırası ve sonrası dönemde uygulanan aktif ve pasif ısıtma yöntemlerinin istenmeyen perioperatif hipotermi, cerrahi alan enfeksiyonları ve kanama üzerine etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Randomize kontrollü olarak yürütülen araştırma, İstanbul'daki bir devlet hastanesinin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde Ocak-Eylül 2025 tarihinde diz protezi cerrahisi geçiren 120 hasta ile gerçekleştirildi. Hastalar aktif, pasif ve kontrol olmak üzere üç gruba ayrıldı. Müdahale gruplarına ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında normotermi bakım paketine göre ısıtma yapıldı. Aktif ısıtma grubuna ısıtıcı yatak ve hava üflemeli cihaz ile ısıtma, pasif ısıtma grubuna yansıtıcı battaniye ile ısıtma uygulandı. Kontrol grubuna rutin bakım uygulandı. Veriler hasta tanılama ve takip formları ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, Tek Yönlü Varyans Analizi uygulandı. Bulgular: Tüm perioperatif süreç boyunca aktif ısıtma grubunun vücut sıcaklığı pasif ısıtma grubundan, pasif ısıtma grubununki kontrol grubundan yüksek bulundu (p<0,001). Aktif ısıtma gubunun termal konfor puanının pasif ısıtma grubundan, pasif ısıtma grubunun ise kontrol grubundan daha yüksek olduğu belirlendi (p<0,001). Aktif ve pasif ısıtma grubunda titreme oranının intraoperatif ve erken postoperatif dönemde kontrol grubuna göre daha düşük olduğu belirlendi (p<0,001). Kontrol grubunda hemorajik drenaj miktarı aktif ve pasif ısıtma grubuna göre daha fazla belirlendi (p<0,001). Pasif ısıtma grubunda %2,5 ve kontrol grubunda %5 oranında enfeksiyon gözlenirken aktif ısıtma grubunda görülmedi. Sonuç: Diz protezi ameliyatlarında aktif ve pasif ısıtmanın normotermiyi sağlayarak perioperatif hipotermiyi önlediği, kanamayı ve cerrahi alan enfeksiyonunu azalttığı görüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the effect of active and passive warming methods, applied according to the normothermia care bundle in the preoperative, intraoperative, and postoperative periods, on inadvertent perioperative hypothermia, surgical site infections, and bleeding in knee arthroplasty surgeries. Materials and Methods: This randomized controlled trial was conducted with 120 knee arthroplasty patients at a state hospital's Orthopedics and Traumatology Clinic in Istanbul between January-September 2025. Patients were divided into three groups: active, passive, and control. Intervention groups received warming according to the normothermia care bundle before, during, and after surgery. The active group used a warming mattress and forced-air device, while the passive group used a reflective blanket. The control group received routine care. Data were collected via patient identification and follow-up forms and analyzed using number, percentage, mean, and One-Way Analysis of Variance. Results: Throughout the perioperative process, body temperatures in the active group were higher than the passive group, and the passive group's were higher than the control group (p<0.001). Thermal comfort scores were higher in the active group than the passive group, and higher in the passive group than the control group (p<0.001). Shivering rates in active and passive groups were lower than the control group during intraoperative and early postoperative periods (p<0.001). Hemorrhagic drainage was higher in the control group than in active and passive groups (p<0.001). Infection rates were 2.5% in the passive group and 5% in the control group, while no infections occurred in active group. Conclusion: Throughout the perioperative process, body temperatures in the active group were higher than the passive group's were higher than the control group (p<0.001). Thermal comfort scores were higher in the active group than the passive group, and higher in the passive group than the control group (p<0.001). Shivering rates in active and passive groups were lower than the control group during intraoperative and early postoperative periods (p<0.001). Hemorrhagic drainage was higher in the control group than in active and passive groups (p<0.001). Infection rates were 2.5% in the passive group and 5% in the control group, while no infections occurred in active group.