Hasta yakını seslerinin yoğun bakımda yatan hastalardaki dopamin, serotonin düzeyleri ve ağrı üzerine etkisi
The effect of family member voices on dopamine, serotonin levels, and pain in patients in intensive care units
  1. Tez No: 1018288
  2. Yazar: ABDULLAH BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELİHA CENGİZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Dopamin, Reseptörler-serotonin, Dopamine, Receptors-serotonin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, hasta yakını seslerinin yoğun bakımda yatan hastalarda dopamin, serotonin düzeyleri ve ağrı üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Materyal ve metot: Araştırma, randomize kontrollü deneysel tasarım modeli olarak, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nin dahili ve cerrahi yoğun bakım ünitelerinde 2025 yılında gerçekleştirilmiş; örneklemi dahil edilme kriterlerini karşılayan 78 hastadan (deney=39, kontrol=39) oluşmuştur. Deney grubundaki hastalara hasta yakınlarından alınan, duygusal içerik taşıyan ses kayıtları yapılandırılmış bir protokol ile kulaklık aracılığıyla toplam 40 dakika dinletilmiş; her iki grupta 1. (0. dakika), 2. (20. dakika) ve 3. (50. dakika) ölçüm şeklinde davranışsal ağrı değerlendirmesi yapılmış ve venöz kan örneklerinden dopamin ile serotonin düzeyleri ölçülmüştür. Bulgular: Araştırma sonucunda elde edilen bulgulara göre dopamin ve serotonin düzeylerinin 3.ölçüm değerleri açısından anlamlı bir farklılık oluştuğu (p<0.05) ve kontrol grubundaki değerlerin düşme eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Ağrı puanları bulgularına göre, 2. ve 3. ölçümlerde deney grubu hastalarının ağrı puanlarının anlamlı şekilde azaldığı tespit edilmiştir (p<0.05). Hasta Yakını Memnuniyet Anketi sonuçlarında gruplar arasında anlamlı fark olmadığı tespit edilmiştir (p>0.05). Sonuç: Hasta yakını seslerinin yoğun bakım hastalarında nörokimyasal rahatlama yanıtını desteklemede ve davranışsal ağrıyı azaltmada etkili bir nonfarmakolojik yöntem olduğu ortaya konmuştur. Bu sonuçlara göre, yoğun bakım hastalarının bireysel geçmişine uygun tanıdık ses kayıtlarının, planlı duyusal uyarım programlarına dâhil edilmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the effects of family members' voices on dopamine and serotonin levels and pain in intensive care unit (ICU) patients. Materials and Methods: This randomized controlled experimental study was conducted in 2025 in the medical and surgical ICUs of Turgut Özal Medical Center, İnönü University. The sample consisted of 78 patients (experimental group=39; control group=39) who met the inclusion criteria. Patients in the experimental group listened via headphones to emotionally meaningful audio recordings obtained from their relatives for a total of 40 minutes according to a structured protocol. Behavioral pain was assessed in both groups at the 1st (0th minute), 2nd (20th minute), and 3rd (50th minute) measurements, while dopamine and serotonin levels were measured in venous blood samples. Results: Significant between-group differences were observed in dopamine and serotonin levels at the 3rd measurement (p<0.05), with values tending to decrease in the control group. Pain scores in the experimental group decreased significantly at the 2nd and 3rd measurements (p<0.05). No significant between-group differences were found in Patient Relative Satisfaction Survey scores (p>0.05). Conclusion: Family members' voice recordings may elicit a neurochemical relaxation response, reduce behavioral pain, and serve as an effective non-pharmacological intervention in ICU patients. Therefore, familiar voice recordings tailored to patients' individual histories may be incorporated into planned sensory stimulation programs.