Küresel iklim değişikliği okuryazarlığına yönelik bir Delfi çalışması ve öğretim programlarındaki yeri
A Delphi study about global climate change literacy and its place in curricula
  1. Tez No: 1018297
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN KEKLİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BAHAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ÖZYURT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Delphi tekniği, Delphi technique
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, farklı disiplinlerdeki alan uzmanlarından Delphi tekniği ile elde edilen görüşler doğrultusunda küresel iklim değişikliği okuryazarlığının boyutlarını ve performans göstergelerini belirlemek ve geliştirilen çerçeve kapsamında 2024 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programına yansımalarını incelemektir. Araştırmada çok aşamalı karma yöntem benimsenmiş ve çalışma üç temel alt problem doğrultusunda ardışık bir desenle yürütülmüştür. İlk aşamada, küresel iklim değişikliği okuryazarlığının boyutları ve bu boyutlar altında yer alan performans göstergeleri Delphi tekniği kullanılarak belirlenmiştir. Üç tur halinde yürütülen süreçte farklı disiplinlerden alan uzmanlarının görüşleri alınmış ve performans göstergeleri istatistiksel ölçütlere dayalı olarak oluşturulmuştur. Araştırmanın ikinci aşamasında, belirlenen performans göstergelerinin 2024 Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı (3–8. sınıflar) öğrenme çıktılarıyla ilişkisi doküman incelemesi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bu kapsamda öğrenme çıktıları, küresel iklim değişikliği okuryazarlığının boyutları ve performans göstergeleri doğrultusunda analiz edilerek örtüşme düzeyleri belirlenmiştir. Bulgular, küresel iklim değişikliği okuryazarlığının bilgi, beceri, tutum-değer ve davranış boyutlarını kapsayan toplam 75 performans göstergesinden oluştuğunu ortaya koymuştur. Ayrıca sınıf düzeyleri temelinde yapılan incelemeler, öğretim programlarının küresel iklim değişikliği konusunu ele alışında kısmi bir kademeli gelişim bulunduğunu; ancak bu gelişimin sarmal ve hiyerarşik bir yapıdan çok, yer yer kopukluklar içeren düzensiz bir ilerleme sergilediğini göstermiştir. Araştırmanın ikinci araştırma sorusu kapsamında küresel iklim değişikliği okuryazarlığı, boyutları ve performans göstergeleri temelinde bütüncül olarak tanımlanmıştır. Elde edilen bulgular ulusal ve uluslararası alanyazındaki çalışmalar ışığında değerlendirilmiş; performans göstergelerinin öğretim programlarıyla ilişkilendirilmesinde belirlenen eksikliklerin giderilmesine yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to identify the dimensions and performance indicators of global climate change literacy based on expert opinions obtained through the Delphi technique from specialists representing different disciplines, and to examine the reflections of the developed framework within the 2024 Science Curriculum. A multi-phase mixed-methods approach was adopted, and the study was conducted using a sequential design aligned with three main research questions. In the first phase, the dimensions of global climate change literacy and the performance indicators associated with these dimensions were determined through the Delphi technique. During the three-round Delphi process, expert opinions from different disciplines were collected, and the performance indicators were established based on statistical criteria. In the second phase, the relationship between the identified performance indicators and the learning outcomes of the 2024 Science Curriculum (Grades 3–8) was examined through document analysis. Learning outcomes were analyzed according to the dimensions and performance indicators of global climate change literacy, and their levels of alignment were evaluated. The findings revealed that global climate change literacy consists of a total of 75 performance indicators encompassing the dimensions of knowledge, skills, attitudes-values, and behavior. Furthermore, analyses conducted across grade levels indicated that the curriculum demonstrates a partial progression in addressing global climate change; however, this progression reflects an irregular pattern with occasional discontinuities rather than a spiral and hierarchical structure. Within the scope of the second research question, a holistic definition of global climate change literacy was developed based on its dimensions and performance indicators. The findings were evaluated in comparison with relevant national and international literature, and recommendations were proposed to address the deficiencies.