Kaudal epidural steroid enjeksiyon sonrası uygulanan farklı egzersiz tedavilerinin etkinliği
The effectiveness of different exercise treatments applied after caudal epidural steroid injection
- Tez No: 1018340
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN DÜGER, DOÇ. DR. CEYHUN TÜRKMEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Aerobik Egzersiz, Lumbal Disk Hernisi, Rehabilitasyon, Stabilizasyon Egzersizi, Nitel Analiz, Kor egzersiz programı, Aerobic Exercise, Lumbar Disc Herniation, Rehabilitation, Stabilisation Exercise, Qualitative Analysis, Core exercise program
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kaudal epidural steroid enjeksiyonu (KESE) uygulanmış lumbal disk hernisi (LDH) tanılı hastalarda farklı egzersiz yaklaşımlarının etkinliğini karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Randomize kontrollü ve karma yöntemli araştırmaya, konservatif tedavilere yeterli yanıt vermeyen ve KESE sonrası VAS skoru ≥3 olan 42 katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılar bilgisayar tabanlı blok randomizasyon yöntemiyle üç gruba ayrılmıştır. Grup 1'e konvansiyonel fizyoterapi+ aerobik egzersiz, Grup 2'ye konvansiyonel fizyoterapi+ core stabilizasyon egzersizi, Grup 3'e ise yalnızca konvansiyonel fizyoterapi uygulanmıştır. Tedavi programları KESE'den 15 gün sonra başlanmış, haftada üç seans olmak üzere altı hafta sürdürülmüş ve değerlendirmeler başlangıç, 6., 12. ve 24. haftalarda yapılmıştır. Ağrı (VAS), fonksiyonel yetersizlik (ODI), yaşam kalitesi (SF-12) ve bel farkındalığı (FreBAQ) değerlendirilmiş; nicel veriler paired t-testi/Wilcoxon testi ve Lineer Karma Model (LMM) ile analiz edilmiştir. Her üç grupta zaman içerisinde anlamlı iyileşmeler görülmüştür. Grup 1'de VAS, ODI, SF-12 ve FreBAQ parametrelerinde anlamlı değişimler saptanmış ve kazanımlar 24. haftaya kadar korunmuştur (p<0.05). Grup 2'de özellikle ODI, SF-12 fiziksel bileşen skoru, istirahat ve gece ağrısı ile FreBAQ değerlerinde anlamlı iyileşme elde edilmiştir (p<0.05). Grup 3'te ağrı düzeylerinde erken dönemde azalma görülmesine rağmen uzun dönem takipte bu kazanımların azaldığı ve fonksiyonel sonuçlarda anlamlı değişim olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Gruplar arası LMM analizlerinde zaman ana etkisi tüm değerlendirme parametrelerinde anlamlı bulunurken (p<0.05), grup ana etkisi ve grup×zaman etkileşimi anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Nitel bulgular, egzersiz uygulanan gruplarda günlük yaşam aktivitelerine dönüş ve ağrı yönetimi açısından daha olumlu deneyimler olduğunu desteklemiştir. Sonuç olarak KESE sonrası yapılandırılmış egzersiz programlarının LDH'li hastalarda klinik iyileşmeyi destekleyebileceği ve rehabilitasyon sürecine dahil edilmesinin yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to compare the effectiveness of different exercise approaches in patients with lumbar disc herniation (LDH) who underwent caudal epidural steroid injection (CESI). This randomized controlled mixed-methods study included 42 participants who had insufficient response to conservative medical treatments and a post-CESI visual analogue scale (VAS) score ≥3. Participants were allocated into three groups using computer-based block randomization. Group 1 received conventional physiotherapy combined with aerobic exercise, Group 2 received conventional physiotherapy combined with core stabilization exercises, and Group 3 received conventional physiotherapy alone. The intervention programs were initiated 15 days after CESI and continued for six weeks, three sessions per week. Assessments were performed at baseline, 6, 12, and 24 weeks. Pain intensity (VAS), functional disability (Oswestry Disability Index [ODI]), quality of life (SF-12), and back awareness (FreBAQ) were evaluated. Quantitative data were analyzed using paired t-test/Wilcoxon test for within-group comparisons and Linear Mixed Model (LMM) analysis for between-group comparisons. Significant improvements over time were observed in all three groups. In Group 1, significant changes were detected in VAS, ODI, SF-12, and FreBAQ parameters, and these improvements were largely maintained up to the 24-week follow-up (p<0.05). In Group 2, significant improvements were observed particularly in ODI, SF-12 physical component summary scores, resting and night pain, and FreBAQ scores (p<0.05). Although Group 3 demonstrated early reductions in pain levels, these improvements decreased during long-term follow-up, and no significant changes were observed in functional outcomes (p>0.05). In between-group analyses, the LMM results demonstrated a significant main effect of time for all outcome measures (p<0.05); however, neither the main effect of group nor the group×time interaction reached statistical significance (p>0.05). Qualitative findings supported these results, indicating more positive experiences regarding return to daily activities and pain management among participants receiving exercise-based interventions. In conclusion, structured exercise programs following CESI may contribute to clinical improvement in patients with LDH. Although no specific exercise approach demonstrated superiority, incorporating active rehabilitation strategies into the post-CESI management process may provide beneficial clinical outcomes.