Koyunlarda subklinik mastitis teşhisinde meme paranşimi ve sisterna süt ekojenitesinin etkinliği
Effectiveness of udder parenchyma and cisterna milk echogenicity in diagnosing subclinical mastitis in sheep
  1. Tez No: 1018341
  2. Yazar: GÖZDE ERSÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI AHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Evcil koyunlar, Pırlak koyunları, Sayısal görüntü analizi, Ultrason, Ultrasonografi-meme, Domestic sheeps, Pirlak sheeps, Digital image analysis, Ultrasound, Ultrasonography-mammary
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji Bilim Dalı (veteriner Hekimlik)
Özet
Koyun yetiştiriciliği birçok ülkede hayvansal üretim için önemli bir yere sahiptir. Türkiye'de koyun yetiştiriciliği ağırlıklı olarak mera koşullarında sürdürülmesi elde edilen sütün miktarı ve kalitesini etkiyebilmektedir. Kaliteli süt üretimi için öncelikle koyunların sağlıklı memeye sahip olmaları önem taşımaktadır. Koyunlarda gelişen mastitis vakaları; hayvan refahını olumsuz etkilemesi, kontrol ve tedavisinin zorluğu, ciddi ekonomik kayıplara neden olması sonucu koyun sürülerinde önemli hastalıklar arasında yer tutmaktadır. Mastitisler, meme loblarında farklı derecelerde klinik semptomların gözlendiği klinik mastitis ya da klinik semptom ve sütte fiziksel herhangi bir değişikliğin fark edilmediği subklinik mastitis şeklinde seyir gösterebilmektedir. Mastitislerin tanısında kullanılan teşhis yöntemleri hastalığın seyrine göre değişiklik göstermektedir. Tedaviyi başlatmak için hastalığın erken teşhisi önemlidir, böylece meme lezyonları en aza indirilecek ve etkilenen hayvanların sağlığı geri kazanılacaktır. Ultrasonografi, meme başları ve meme bezlerinde meydana gelen değişiklikleri tespit etmek ve izlemek için invaziv olmayan, hızlı ve ağrısız bir yöntemdir ve memenin yapısı hakkında bilgi sağlar. Ultrason muayenesi ile subklinik mastitis olan koyunların meme paranşiminin, homojen ekojenik görüntünün yapısının değiştiği ve doku içerisinde ekojen yapıların bulunduğu görüntülendi. Benzer şekilde koyunların meme sisternasında da anekojen görünümün değiştiği ve ekojenitede artışın olduğu belirlendi. Farklı SHS kriterlerine göre yapılan gruplandırmaya göre subklinik mastitisli hayvanların sayılarının değiştiği gözlenmiştir. Ayrıca enfeksiyonun SHS'na bakılmadan yapılan değerlendirilmesinde meme bezi paranşimi ve sisterna MGL'inde artışa yol açtığı ortaya konulmuştur. Enfeksiyon sonucunda oluşan değişimlerin görüntü analizi ile belirlenebileceği, ultrason muayenesi ile koyunlarda meme bezinin sağlık durumunun etkili, kolay, hızlı ve ekonomik şekilde değerlendirilebileceği ve koyun sürülerinde meme bezinin ultrasonla kontrol edilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Sheep farming plays a vital role in animal production across many countries. In Turkey, sheep husbandry is predominantly conducted under pasture conditions, which can significantly influence both the quantity and quality of the milk obtained. Ensuring a healthy mammary gland is of paramount importance for the production of high-quality milk. Mastitis cases in sheep are among the most critical diseases in flocks due to their negative impact on animal welfare, the challenges associated with their control and treatment, and the substantial economic losses they incur. Mastitis may manifest as clinical mastitis, characterized by varying degrees of clinical symptoms in the mammary lobes, or as subclinical mastitis, where neither clinical symptoms nor physical changes in the milk are detectable. Diagnostic methods for mastitis vary depending on the course of the disease. Early diagnosis is crucial for initiating treatment, thereby minimizing mammary lesions and facilitating the recovery of affected animals. Ultrasonography is a non-invasive, rapid, and painless method for detecting and monitoring changes in the teats and mammary glands, providing detailed information regarding the udder structure. In ewes with subclinical mastitis, it has been observed that the mammary parenchyma loses its homogeneous echogenic structure, with various echogenic formations appearing within the tissue. Similarly, the mammary cistern of subclinical mastitic ewes shows a shift from the typical anechoic appearance toward increased echogenicity. Observations indicate that the number of animals diagnosed with subclinical mastitis varies according to different SCC criteria. Furthermore, evaluations independent of SCC revealed that infection leads to an increase in the Mean Gray Level (MGL) of both the mammary gland parenchyma and the cistern. It is concluded that the alterations resulting from infection can be determined through image analysis. Consequently, ultrasonic examination provides an effective, convenient, rapid, and economical means of assessing the health status of the mammary gland in sheep, suggesting that routine ultrasonographic monitoring of the mammary glands should be implemented in sheep flocks.