Botan Vadisi Milli Parkı'nın sürdürülebilir kullanımına yönelik ziyaretçi görüşlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of visitor views regarding the sustainable use of the Botan Valley National Park
- Tez No: 1018379
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER BAŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Botan Milli Parkı, Sürdürülebilir Turizm, Ziyaretçi Algısı, Rekreasyon Yönetimi, Siirt, Botan National Park, Sustainable Tourism, Visitor Perception, Recreation Management, Siirt
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Milli parklar, doğal ve kültürel kaynakların korunarak gelecek nesillere aktarılmasında kritik bir role sahiptir. Bu alanların yönetimi, koruma ve kullanma dengesinin sağlanmasını gerektirmektedir. Bu araştırmanın amacı, Siirt ili sınırları içerisinde yer alan Botan Vadisi Milli Parkı'nın sürdürülebilir kullanımına, rekreasyonel potansiyeline ve mevcut altyapı hizmetlerine yönelik ziyaretçi algılarını belirlemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinin esas alındığı çalışmada veriler, Aralık 2024 – Şubat 2025 tarihleri arasında kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 202 ziyaretçiden yüz yüze anket tekniği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, geçerlilik ve güvenirlik analizleri (Açımlayıcı Faktör Analizi, Cronbach's Alpha), Bağımsız Örneklemler T-Testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, ziyaretçi profilinin ağırlıklı olarak genç, eğitim düzeyi yüksek ve yerel halktan oluştuğu tespit edilmiştir. Ziyaretçilerin parka yönelik genel sürdürülebilirlik ve altyapı algıları“orta-üst”düzeyde (M=3.81) olumlu bulunmuştur. Demografik değişkenler açısından yapılan analizlerde; cinsiyet, yaş, gelir ve meslek grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunamazken, eğitim düzeyi ile park algısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Eğitim düzeyi arttıkça, ziyaretçilerin sürdürülebilir rekreasyon algısının ve memnuniyet düzeyinin arttığı belirlenmiştir. Ayrıca mevsimsel koşulların ve ulaşım altyapısındaki eksikliklerin (toplu taşıma yetersizliği, kış şartları) ziyaretçi deneyimini olumsuz etkilediği görülmüştür. Sonuç olarak, Botan Milli Parkı'nın yüksek bir rekreasyonel potansiyele sahip olduğu, ancak destinasyon yönetimi, temel altyapı hizmetleri ve tanıtım alanlarında iyileştirmelere ihtiyaç duyduğu ortaya konulmuştur. Çalışma sonunda, parkın sürdürülebilirliği için yönetsel öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
National parks play a critical role in preserving natural and cultural resources for future generations. The management of these areas requires maintaining a balance between conservation and usage. The aim of this study is to evaluate visitor perceptions regarding the sustainable use, recreational potential, and existing infrastructure services of Botan Valley National Park, located within the borders of Siirt province. The study employed a quantitative survey model. Data were collected from 202 visitors selected via convenience sampling method between December 2024 and February 2025 through face-to-face questionnaires. Descriptive statistics, validity and reliability analyses (Exploratory Factor Analysis, Cronbach's Alpha), Independent Samples T-Test, and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were used for data analysis. The findings revealed that the visitor profile predominantly consists of young, highly educated individuals and local residents. Visitors' general perceptions of sustainability and infrastructure regarding the park were found to be positive at a“medium-high”level (M=3.81). In the analyses conducted in terms of demographic variables, while no statistically significant differences were found among gender, age, income, and occupation groups, a significant relationship was detected between education level and park perception. It was determined that as the education level increases, visitors' perception of sustainable recreation and satisfaction levels increase. Additionally, it was observed that seasonal conditions and deficiencies in transportation infrastructure (lack of public transport, winter conditions) negatively affected the visitor experience. In conclusion, it was determined that Botan National Park has high recreational potential but requires improvements in destination management, basic infrastructure services, and promotion. Finally, managerial recommendations were presented for the sustainability of the park.