Botan Vadisi Milli Parkı'nın alternatif turizm açısından analizi
Analysis of Botan Valley National Park in terms of alternative tourism
  1. Tez No: 770520
  2. Yazar: ÖZLEM KÖRPE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM SEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Alternatif Turizm, Botan Vadisi, Milli Park, Siirt, Turizm, Alternative Tourism, Botan Valley, National Park, Siirt, Tourism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Batman Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Alternatif turizm, başarılı bir şekilde yönetildiğinde destinasyona katkı sağlayacak bir turizm türü olmakla birlikte, doğal alanların yanlış kullanılması ile tahribat ve kültürel yozlaşma gibi olumsuz sonuçlara da neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, Siirt ilinin sahip olduğu turizm potansiyeli kapsamında Botan Vadisi Milli Parkı'nın bu potansiyel içindeki yerinin ve öneminin saptanması ve il turizmine katkılarının araştırılmasıdır. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır ve veriler yarı yapılandırılmış görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın amacına uygun olarak kamu kurumları ve özel sektör olmak üzere toplamda 9 kişi ile yüz yüze görüşme sağlanmıştır. Katılımcılara sorulan 10 soruluk görüşme formu kapsamında verilen cevaplar betimsel analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda Botan Vadisi Milli Parkı'nın, alternatif turizm açısından önemli bir yer olduğu, farklı turizm ürünlerine sahip olduğu ve bu durumun il turizmi için çok önemli avantajlar sağlayacağı saptanmıştır. Bununla birlikte bu potansiyeli değerlendirmek ve alandaki turistik faaliyetleri arttırmak için kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum örgütlerinin daha yoğun ve etkili tanıtıcı ve teşvik edici çalışmalar yürütmesi gerektiği tespiti yapılmış ve bu bağlamda öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Alternative tourism is a type of tourism that will contribute to the destination when managed successfully, but it can also cause negative consequences such as misuse of natural areas, destruction and cultural degeneration. This study aims to determine the place and importance of Botan Valley National Park within the scope of the tourism potential of Siirt province and to investigate its contributions to provincial tourism. The qualitative research method was used in the study and the data were obtained by semi-structured interview technique. By the purpose of the research, face-to-face interviews were conducted with a total of 9 people, including public institutions and the private sector. The answers given within the scope of the 10-question interview form asked of the participants were analyzed using the descriptive analysis method. According to the research, Botan Valley National Park is a significant location for alternative tourism. It also contains a variety of tourism products, and this circumstance will offer extremely substantial benefits for provincial tourism. However, to evaluate this potential and increase the tourist activities in the area, it has been determined that public institutions and organizations, and nongovernmental organizations should carry out more intensive and effective promotional and encouraging activities and suggestions presented in this context.