Okul öncesi dönem ebeveynlerin dijital ebeveynlik farkındalıklarıile dijital bağımlılık ve ebeveynlik tutumları arasındaki ilişkininincelenmesi
Examining the relationship between preschool parents' digitalparenting awareness digital addiction and parenting attitudes
  1. Tez No: 1018413
  2. Yazar: MÜBERRA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital ebeveynlik, Eğitim teknolojisi, Digital parenting, Education technology
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi dönem ebeveynlerinin dijital ebeveyn farkındalık düzeyleri ile dijital bağımlılık düzeyleri ve ebeveynlik tutumları arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırma, nicel yöntem çerçevesinde ilişkisel tarama modeliyle yürütülmüş; Burdur ilinde resmî okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 3–6 yaş aralığındaki çocukların 595 ebeveyni çalışma grubunu oluşturmuştur. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Dijital Ebeveyn Farkındalık Ölçeği, Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Ebeveyn Tutum Ölçeği aracılığıyla toplanmış; t testi, ANOVA, Pearson korelasyon ve hiyerarşik çoklu regresyon analizleriyle çözümlenmiştir. Araştırma bulgularına göre ebeveynlerin dijital ebeveyn farkındalık düzeyleri orta, dijital bağımlılık düzeyleri düşük düzeydedir. Ebeveyn tutumlarında en baskın yaklaşımın demokratik tutum olduğu, bunu aşırı koruyucu tutumun izlediği belirlenmiştir. Dijital ebeveyn farkındalığı; cinsiyet, çocuğun cinsiyeti ve gelir düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaşırken eğitim durumuna göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Dijital bağımlılık düzeyi cinsiyet ve eğitim durumuna göre değişmezken gelir düzeyine göre anlamlı biçimde farklılaşmıştır. Ebeveyn tutumlarında ise cinsiyet, çocuğun cinsiyeti ve gelir düzeyine göre anlamlı farklılık saptanmazken bazı alt boyutlarda eğitim durumuna göre farklılık belirlenmiştir. Ayrıca dijital ebeveyn farkındalığının dijital bağımlılıkla negatif; demokratik tutumla pozitif, aşırı koruyucu ve izin verici tutumlarla negatif ilişkili olduğu bulunmuştur. Regresyon analizi, dijital ebeveyn farkındalığının en güçlü yordayıcıları arasında demokratik, aşırı koruyucu ve izin verici ebeveyn tutumlarının yer aldığını göstermiştir. Sonuç olarak araştırma, okul öncesi dönem ebeveynlerinde dijital ebeveyn farkındalığının yalnızca bireysel dijital kullanım alışkanlıklarıyla değil, aynı zamanda benimsenen ebeveynlik tutumlarıyla da yakından ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle demokratik tutumun dijital ebeveyn farkındalığını destekleyen, aşırı koruyucu ve izin verici tutumların ise bu farkındalığı zayıflatabilen yapılar olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationships between preschool-aged children's parents' levels of digital parenting awareness, digital addiction, and parenting attitudes. The study used a correlational survey design within a quantitative research framework; the study group comprised 595 parents of children aged 3–6 attending public preschool institutions in the Burdur district. Data were collected using the Personal Information Form, the Digital Parenting Awareness Scale, the Digital Addiction Scale, and the Parenting Attitude Scale; analyses were performed using t-tests, ANOVA, Pearson correlation, and hierarchical multiple regression. According to the research findings, parents' levels of digital parental awareness were moderate, while their levels of digital addiction were low. It was determined that the most prevalent parenting style was the democratic approach, followed by the overprotective approach. Digital parenting awareness differed significantly according to gender, the child's gender, and income level, but did not show significant differences based on educational status. The level of digital addiction did not vary according to gender or educational status but differed significantly according to income level. Regarding parental attitudes, no significant differences were found by gender, the child's gender, or income level, though differences were observed in some sub-dimensions by educational status. Additionally, it was found that digital parental awareness is negatively associated with digital addiction, positively associated with democratic attitudes, and negatively associated with overprotective and permissive attitudes. Regression analysis revealed that democratic, overprotective, and permissive parenting attitudes were among the strongest predictors of digital parental awareness. In conclusion, the study revealed that digital parental awareness among preschool-age parents is closely related not only to individual digital usage habits but also to the parenting attitudes they adopt. In particular, it has been recognized that a democratic attitude supports digital parenting awareness, whereas overprotective and permissive attitudes can weaken it.