Hatay ili Arsuz Nusayrileri halk kültürü
The folk culture of the Nusayri̇s of Arsuz, Hatay
  1. Tez No: 1018445
  2. Yazar: İNCİ GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Geçiş dönemi, Geçiş ritüelleri, Hatay-Arsuz, Nusayrilik, İnanışlar, Transition period, Rites of passage, Hatay-Arsuz, Nusayris religious
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Hatay ilinin Arsuz ilçesinde yoğunluklu nüfusa sahip olan Nusayrilerin geçiş dönemleri ve yaşattıkları örf, adet, anane, gelenek, görenekleri; bayram tören ve kutlamalar, halk inanışları, halk mutfağı, halk hekimliği ve anonim halk edebiyatı ürünleri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın geniş bölümünü ilçedeki halk inanışları oluşturmaktadır. Nusayrilerin kısaca tarihinin verildiği bu çalışmada Arsuz Nusayrilerinin gelenekleri, adetleri ve örfleri ortaya konmuş, halkın yaşama biçimi haline gelen davranış türleri aktarılmıştır. Arsuz Nusayrilerinin inanç sistemini oluşturan unsurlar belirlenmeye çalışılmış ve bu unsurların Anadolu Türk kültürü ile farkları ve benzerlikleri aktarılmıştır. Halk kültürü ile ilgili olan birinci bölümde önce yazılı kaynaklardan elde edilen bilgiler ardından sözlü kaynaklardan verilen bilgiler aktarılmış ve her başlığın kendi içerisinde değerlendirilmesi yapılmıştır. Anonim halk edebiyatı ile ilgili olan ikinci bölümde ise manzum, mensur ve manzum-mensur anonim halk edebiyatı ürünlerine yer verilerek biçim ve içerik değerlendirmeleri yapılmıştır. Toplumları oluşturan kültürlerin bazı coğrafyalarda mezhepsel farklılıklarının olduğu, mezheplerin kültürlerini inançlarına göre yaşayageldiğini gözlemlediğimiz bu çalışmada anket, gözlem ve daha objektif olarak katılımlı gözlem uygulamaları sonucunda elde edilen veriler yazılı kaynaklardan edinilen bilgilerle aktarılmış daha sonrasında her başlığın değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme kısmında Arsuz Nusayrileri ve Anadolu Türk kültüründeki gelenek, adet farkı ve benzerliği ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the rites of passage and the customs, traditions, and cultural practices preserved by the Nusayri community, which represents a substantial segment of the population in the Arsuz district of Hatay Province. Furthermore, it investigates their festivals, ceremonies, and celebrations, together with various aspects of folk culture, including folk beliefs, traditional culinary practices, folk medicine, and oral folk literature. The majority of the study focuses on the folk beliefs of the district. This study, which briefly provides a history of the Nusayri people, reveals the traditions, customs, and practices of the Arsuz Nusayri, and describes the types of behaviors that have become part of their way of life. The study attempts to identify the elements that constitute the belief system of the Arsuz Nusayri and presents the differences and similarities between these elements and Anatolian Turkish culture. The first section, concerning folk culture, presents information obtained from written sources followed by information from oral sources, and each topic is evaluated within itself. The second section, concerning anonymous folk literature, includes verse, prose, and mixed verse anonymous folk literature products, and provides form and content evaluations. In this study, we observe that the cultures forming societies have sectarian differences in some geographical areas, and that sects have lived their cultures according to their beliefs. Data obtained through surveys, observations, and, more objectively, participatory observation applications are presented together with information obtained from written sources, and then each topic is evaluated. In the evaluation section, the differences and similarities in traditions and customs of the Arsuz Nusayris and Anatolian Turkish culture are revealed.