PERMA temelli psikoeğitim programının öğretmenlerin iyi oluşlarına ve duygu düzenleme güçlüklerine etkisi
The impact of a PERMA-based psychoeducational program on teachers' well-being and emotion regulation difficulties
  1. Tez No: 1018444
  2. Yazar: HİCRAN KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİKRİYE EDA KARAÇUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: PERMA modeli, Öğretmen iyi oluşu, PERMA model, Teacher well being
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı beş boyutlu iyi oluş modeli PERMA temel alınarak öğretmenlerin iyi oluşları ve duygu düzenleme güçlükleri üzerine geliştirilmiş psikoeğitim programının etkililiğini ölçmek ve incelemek aynı zamanda öğretmenlerin iyi oluş seviyelerini arttırmak ve duygu düzenleme güçlüğü seviyelerini düşürmektir. Araştırmada deney ve kontrol grubundan el edilen ön test, son test ve izleme testi verileri kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak PERMA ölçeği, duygu düzenleme güçlüğü ölçeği- 8 kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu deney grubu (n=16) ve kontrol grubu (n=17) olmak üzere yaşları 24-49 aralığında olan toplam 33 öğretmenden oluşmaktadır. Her iki gruba eş zamanlı olarak ön test uygulanmıştır. Deney grubuna her biri 90 dakikalık 10 oturumdan oluşan PERMA temelli psikoeğitim programı uygulanırken, kontrol grubuna herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Programın ardından her iki gruba son test, beş hafta sonra ise izleme testi uygulanmıştır. Veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Öncelikle normallik ve verilerin dağılım özellikleri analiz edilmiş ardından parametrik testler uygulanması uygun görülmüştür. Tekrarlı ölçümler için ANOVA, gruplar arası başlangıç farklılıklarını değerlendirmek amacıyla bağımsız örneklemler için t-testi analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, uygulanan psikoeğitim programının deney grubundaki öğretmenlerin PERMA iyi oluş düzeylerini istatistiksel olarak anlamlı biçimde artırdığını ve bu etkinin izleme sürecinde sürdüğünü göstermektedir. Buna karşın kontrol grubunda anlamlı bir değişim gözlenmemiştir. Duygu düzenleme güçlüğü açısından deney grubunda özellikle toplam puanda anlamlı bir azalma görülmüş ve bu etki izleme sürecinde devam etmiştir. Ancak alt boyutlarda etkinin daha sınırlı olduğu belirlenmiştir. Kontrol grubunda ise anlamlı bir değişim saptanmamıştır. Genel olarak, PERMA temelli psikoeğitim programının iyi oluş üzerinde güçlü ve sürdürülebilir, duygu düzenleme güçlüğü üzerinde ise kısmi bir etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to measure and examine the effectiveness of a psychoeducational program developed based on the five-dimensional well-being model PERMA, focusing on teachers' well-being and emotion regulation difficulties, and to increase teachers' well-being levels and decrease their emotion regulation difficulties. Pre-test, post-test, and follow-up test data from the experimental and control groups were used in the study. The PERMA scale and the Emotion Regulation Difficulty Scale-8 were used as data collection tools. The study group consisted of a total of 33 teachers aged 24-49, divided into an experimental group (n=16) and a control group (n=17). A pre-test was administered simultaneously to both groups. The experimental group received a PERMA-based psychoeducational program consisting of 10 sessions, each lasting 90 minutes, while the control group received no intervention. Following the program, both groups were given a final test, and a follow-up test five weeks later. Data were analyzed using SPSS-27 software. First, normality and distribution characteristics of the data were analyzed, and then parametric tests were deemed appropriate. Repeated measures ANOVA and independent samples t-test analysis were conducted to evaluate baseline differences between groups. The research findings show that the implemented psychoeducational program statistically significantly increased the PERMA well-being levels of the teachers in the experimental group, and this effect persisted during the follow-up period. In contrast, no significant change was observed in the control group. Regarding difficulty in emotion regulation, a significant decrease was observed in the experimental group, particularly in the total score, and this effect continued during the follow-up period. However, the effect was found to be more limited in the sub-dimensions. No significant change was detected in the control group. Overall, it was concluded that the PERMA-based psychoeducational program has a strong and sustainable effect on well-being and a partial effect on difficulty in emotion regulation.