Çocuk ve ergenlerde intihar amaçlı olmayan kendine zarar verme davranışlarının nörotrofik faktör düzeyleri ve rezilyans ile ilişkilerinin incelenmesi
Investigation of the associations between non-suicidal self-injury and neurotrophic factor levels and resilience in children and adolescents
  1. Tez No: 1018456
  2. Yazar: AFİFE NUR ORPAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN ALİ GÜLER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar amaçlı olmayan kendine zarar verme davranışı, nörotrofik faktörler, BDNF, NGF, CDNF, GDNF, NT 3, rezilyans, ergen, Nörotrofinler, Psikolojik dayanıklılık, Non-suicidal self-injury, neurotrophic factors, BDNF, NGF, CDNF, GDNF, NT-3, resilience, adolescent, Neurotrophins, Hardiness on psychological
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: İntihar amaçlı olmayan kendine zarar verme davranışı (KZVD), ölüm niyeti olmaksızın vücut dokusuna kasıtlı zarar verilmesiyle karakterize bir klinik tablodur. KZVD'nin ortaya çıkışı ve sürdürülmesinde rol oynayan biyolojik süreçler ile koruyucu psikososyal etmenlerin birlikteliği halen yeterince açıklığa kavuşmamıştır. Sinir sistemi gelişimi, nöroplastisite ve stres yanıtında rol alan nörotrofik faktörlerin KZVD ile ilişkili olabileceği; rezilyansın ise çocuk ve ergenlerde kendine zarar verme davranışına karşı koruyucu olabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmada, KZVD olan çocuk ve ergenlerde nörotrofik faktör düzeyleri ve rezilyansın sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması ve bu değişkenlerin KZVD'nin klinik özellikleriyle ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kesitsel vaka–kontrol desenindeki çalışmaya, son bir yılda beşten fazla KZVD bildiren 10–18 yaş arası 88 çocuk ve ergen ile psikiyatrik tanısı bulunmayan 82 sağlıklı çocuk ve ergen yazılı onamları alınarak dahil edilmiştir. Tüm katılımcılara sosyodemografik veri formu, ÇGPSÖ-12 uygulanmış; psikiyatrik tanılar ÇDŞG ŞY T ile değerlendirilmiş, KZVD özellikleri Kendine Zarar Verme Davranışı Değerlendirme Envanteri (KZVDDE) ile sorgulanmıştır. Rutin tetkiklerden arta kalan kan örneklerinden elde edilen serumlarda BDNF, NGF, CDNF, GDNF ve NT 3 düzeyleri ELISA yöntemiyle ölçülmüştür. Bulgular: KZVD grubunun ÇGPSÖ 12 medyan puanı 35 (30–41), kontrol grubunun ise 52 (45–56) olup rezilyans düzeyi KZVD grubunda anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur (p<0,001). Nörotrofik faktörlerin serum düzeyleri KZVD'li ergenlerde kontrollere göre anlamlı olarak yüksektir ve yaş, cinsiyet, VKİ ve hane geliri kontrol edildiğinde grup farkının BDNF, CDNF, GDNF ve NT-3 için sürdüğü görülmüştür. KZVD grubunda kullanılan yöntem sayısı ile rezilyans arasında negatif yönde ilişki saptanmış, yöntem sayısı ile nörotrofik faktörler arasında anlamlı ilişki görülmemiştir. Tüm örneklemde NGF düzeyleri ile rezilyans arasında zayıf düzeyde ters yönlü korelasyon belirlenmiştir. Hiyerarşik lojistik regresyon analizinde NGF'nin KZVD grubunda yer alma ile en güçlü ilişkiyi gösterdiği, NT-3'ün ise ters yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Tartışma: KZVD olan çocuk ve ergenlerde rezilyansın düşüklüğü ile KZVD'de kullanılan yöntem sayısı arasındaki ilişki, rezilyansı artırmaya yönelik müdahalelerin KZVD'nin önlenmesi ve tedavisinde rol oynayabileceğini düşündürmektedir. Nörotrofik faktörler birlikte değerlendirildiğinde NGF'nin KZVD ile en belirgin ilişkiyi göstermesi ve NT-3'ün KZVD ile ters yönde ilişkili bulunması, bu iki belirtecin KZVD'nin nörobiyolojik boyutunu anlamada dikkate değer olabilir. Komorbiditeler ve ilaç kullanımı gibi etkenler göz önünde tutularak yapılacak uzunlamasına çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Non-suicidal self-injury (NSSI) is a clinical condition characterized by the deliberate damage of body tissue without an intent to die. The interplay between biological processes involved in the emergence and maintenance of NSSI and protective psychosocial factors has not yet been sufficiently elucidated. Neurotrophic factors, which play roles in nervous system development, neuroplasticity, and the stress response, may be associated with NSSI; resilience is thought to be protective against self-injurious behavior in children and adolescents. This study aimed to compare neurotrophic factor levels and resilience in children and adolescents with NSSI and healthy controls, and to examine the associations of these variables with the clinical characteristics of NSSI. Materials and Methods: In this cross-sectional case–control study, 88 children and adolescents aged 10–18 years who reported more than five episodes of NSSI in the past year and 82 healthy children and adolescents without any psychiatric diagnosis were included after obtaining written informed consent. All participants were administered a sociodemographic data form and the Child and Youth Resilience Measure-12 (CYRM-12), psychiatric diagnoses were assessed using the K-SADS-PL, and NSSI characteristics were evaluated using the Inventory of Statements About Self-injury (ISAS). Serum levels of BDNF, NGF, CDNF, GDNF, and NT-3 were measured using the ELISA method in blood samples obtained from residual routine laboratory tests. Results: The median CYRM-12 score was 35 (30–41) in the NSSI group and 52 (45–56) in the control group, indicating significantly lower resilience levels in the NSSI group (p<0.001). Serum levels of neurotrophic factors were significantly higher in adolescents with NSSI compared to controls, and the group differences for BDNF, CDNF, GDNF, and NT-3 remained significant after controlling for age, sex, body mass index, and household income. A negative association was found between the number of NSSI methods used and resilience within the NSSI group, whereas no significant association was observed between the number of methods and neurotrophic factors. In the entire sample, a weak inverse correlation was identified between NGF levels and resilience. Hierarchical logistic regression analysis revealed that NGF showed the strongest association with membership in the NSSI group, while NT-3 was inversely associated. Discussion: The association between low resilience and the number of methods used in NSSI among children and adolescents suggests that interventions aimed at enhancing resilience may play a role in the prevention and treatment of NSSI. When neurotrophic factors were evaluated together, the finding that NGF showed the most pronounced association with NSSI and that NT-3 was inversely associated with NSSI may be noteworthy for understanding the neurobiological dimension of NSSI. Longitudinal studies that take factors such as comorbidities and medication use into account are needed.