Vişnede nanokitosan uygulamasının meyve kalite özellikleri üzerine etkisi
The effects of nanochitosan application on fruit quality characteristics in sour cherry
  1. Tez No: 1018486
  2. Yazar: ŞEVVAL BÖYÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAMAN, DOÇ. DR. AHMET SÜMBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilebilir kaplama, Kitosan, Raf ömrü, Vişne, Yeşil sentez, Edible coating, Chitosan, Shelf life, Sour cherry, Green synthesis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, vişnelerin hasat sonrası kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak amacıyla geliştirilen kitosan mikropartikülleri (KMP), yeşil sentezlenmiş selenyum mikropartikülleri (SeMP) ve kekik esansiyel yağı bazlı yeni bir yenilebilir kaplama sistemini incelemektedir. Araştırmada %1 etkili madde içeren mikropartiküller ve 1000 ppm esansiyel yağ kullanılmıştır. Kaplanan meyveler ile kontrol grubu, oda (21 °C) ve buzdolabı (4 °C) koşullarında 20 gün boyunca saklanmış; 5, 10, 15 ve 20. günlerde fiziksel ve biyokimyasal analizler yapılmıştır. Sonuçlar, yenilebilir kaplamaların vişne kalitesini korumada kontrol grubuna göre önemli başarı gösterdiğini ortaya koymuştur. KMP+Yağ kombinasyonu, nem kaybını engelleyerek ağırlık kaybını en aza indirmede (%9,44; kontrolde %13,54) ve rengi korumada en etkili yöntem olmuştur. Selenyum ilavesi antimikrobiyal aktiviteyi artırmış; KMP+SeMP uygulaması bozulma oranını %50'den %19,5'e düşürmüş, solunum hızını baskılamış ve meyve sertliğini korumuştur. Biyokimyasal açıdan kaplamalar; çözünür katı madde, fenolik içerik ve antosiyanin birikimindeki artışı yavaşlatmıştır. Antioksidan aktivitesindeki düşüşü engellemede ise KMP+SeMP en üstün performansı göstermiştir. Özetle, KMP+SeMP ve KMP+SeMP+Yağ uygulamaları, vişnelerin fiziksel ve biyokimyasal değişimlerini yavaşlatarak raf ömrünü uzatan en etkili aktif kaplama sistemleri olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study investigates a novel edible coating system based on chitosan microparticles (CMP), green-synthesized selenium microparticles (SeMP), and thyme essential oil, developed to preserve the postharvest quality and extend the shelf life of sour cherries. In the research, microparticles containing 1% active ingredient and 1000 ppm essential oil were used. The coated fruits and the control group were stored for 20 days under both ambient (21 °C) and refrigerated (4 °C) conditions, and physical and biochemical analyses were conducted on days 5, 10, 15, and 20. The results demonstrated that the edible coatings significantly outperformed the control group in preserving sour cherry quality. The CMP+Oil combination was the most effective in minimizing weight loss (9.44% vs. 13.54% in the control) and preserving color parameters, thanks to its barrier properties against moisture loss. The addition of selenium significantly enhanced antimicrobial activity; the CMP+SeMP application reduced decay rates to 19.5% compared to 50% in the control group, effectively suppressed the respiration rate, and maintained fruit firmness. Biochemically, the coatings slowed down the increase in total soluble solids, total phenolic content, and anthocyanin accumulation. Furthermore, CMP+SeMP showed superior performance in delaying the decline of antioxidant activity. In conclusion, CMP+SeMP and CMP+SeMP+Oil applications were identified as the most effective active coating systems, significantly extending shelf life by slowing down the physical and biochemical changes in sour cherries.