Yoğun bakımda yatan onkoloji hastalarında laktat/albümin oranının mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki değeri
Prognostic value of the lactate/albumin ratio for predicting mortality and morbidity in critically ill oncology patients
- Tez No: 1018487
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHUN VARIM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Laktat/albümin oranı, morbidite, mortalite, onkoloji, yoğun bakım, Intensive care unit, lactate/albumin ratio, mortality, morbidity, oncology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Yoğun bakım ünitesinde izlenen onkoloji hastaları, malignitenin biyolojik etkileri ve antineoplastik tedavilere bağlı gelişen komplikasyonlar nedeniyle yüksek mortalite riski taşıyan hasta gruplarından birini oluşturmaktadır. Bu hasta grubunda risk sınıflandırmasının erken dönemde biyobelirteçlerle yapılabilmesi, klinik karar verme süreçlerinin yönlendirilmesi açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmada, kritik onkoloji hastalarında laktat/albümin oranının (LAR) mortalite ve morbiditeyi öngörmedeki prognostik performansının değerlendirilmesi amaçlandı. YÖNTEM: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya Ocak 2023-Aralık 2025 tarihleri arasında yoğun bakım ünitesinde takip edilen 200 erişkin onkoloji hastası dâhil edildi. Demografik özellikler, laboratuvar bulguları ve klinik veriler geriye dönük olarak değerlendirildi. LAR'ın prognostik performansı ROC analizi, bağımsız risk faktörleri ise çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile araştırıldı. BULGULAR: Çalışmaya alınan hastaların 118'i (%59) eksitus, 82'si (%41) taburcu oldu. Eksitus grubunda laktat düzeyleri ve LAR anlamlı olarak daha yüksek, albümin düzeyleri ise daha düşük bulundu (p<0,001). ROC analizinde LAR'ın mortaliteyi öngörmede en yüksek ayırt edici performansa sahip parametre olduğu saptandı (AUC: 0,763) ve optimum kesim değeri 0,89 olarak belirlendi. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde LAR (OR: 2,309; %95 GA: 1,423-3,745; p=0,001) ve hemoglobin düzeyi mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak bulundu. Ayrıca yüksek LAR değerleri mekanik ventilasyon ve vazopressör desteği gereksinimi ile anlamlı düzeyde ilişkiliydi (her ikisi için p<0,001). SONUÇ: Laktat/albümin oranı, yoğun bakım onkoloji hastalarında mortaliteyi öngörmede tek başına laktat ve albümine kıyasla daha yüksek prognostik performans gösteren ve bağımsız prognostik değerini koruyan bir biyobelirteç olarak değerlendirildi. Yüksek LAR değerlerinin artmış organ destek tedavisi gereksinimi ile ilişkili bulunması, bu parametrenin morbiditeyi yansıtmada da klinik açıdan değerli olabileceğini düşündürmektedir. LAR'ın kritik onkoloji hastalarında erken risk sınıflandırmasına katkı sağlayabilecek umut verici bir biyobelirteç olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Critically ill oncology patients in the intensive care unit (ICU) represent a high risk group due to the biological effects of malignancy and complications related to antineoplastic therapies. Early risk stratification using biomarkers is essential for guiding clinical decision-making in this population. This study aimed to evaluate the prognostic performance of the lactate/albumin ratio (LAR) in predicting mortality and morbidity in critically ill oncology patients. MATERIALS AND METHODS: This retrospective, single-center study included 200 adult oncology patients followed in the ICU between January 2023 and December 2025. Demographic characteristics, laboratory findings, and clinical data were evaluated retrospectively. The prognostic performance of LAR was analyzed using ROC analysis, and independent risk factors were investigated using multivariate logistic regression analysis. RESULTS: Of the patients included in the study, 118 (59%) were non-survivors and 82 (41%) were survivors. In the non-survivor group, lactate levels and LAR were significantly higher, while albumin levels were lower (p<0.001). ROC analysis revealed that LAR had the highest discriminatory performance in predicting mortality (AUC: 0.763), with an optimal cut-off value of 0.89. Multivariate logistic regression analysis identified LAR (OR: 2.309; 95% CI: 1.423-3.745; p=0.001) and hemoglobin levels as independent predictors of mortality. Furthermore, high LAR values were significantly associated with the requirement for mechanical ventilation and vasopressor support (p<0.001 for both). CONCLUSION: The lactate/albumin ratio was evaluated as a biomarker with higher prognostic performance compared to lactate and albumin alone, maintaining its independent prognostic value in predicting mortality among oncology patients in the ICU. The association of high LAR values with increased organ support requirements suggests that this parameter may also be clinically valuable in reflecting disease severity and morbidity. LAR is considered a promising biomarker that could contribute to early risk stratification in critically ill oncology patients.