3B yazıcı ile üretilen farklı daimi kron materyallerinin renk stabilitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the color stability of different 3D printed definitive crown materials
  1. Tez No: 1018488
  2. Yazar: AHMET BİLAL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET UĞUR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: 3 Boyutlu Yazıcı, CAD/CAM, Daimî Kron Reçinesi, Renk Stabilitesi, 3D Printing, CAD/CAM, Color Stability, Definitive Crown Resin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı daimî kron reçinelerinden elde edilen restorasyon materyallerinin çay, kahve ve distile suya belirli sürelerle maruz bırakılması sonrasında meydana gelen renk değişimlerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada VarseoSmile Triniq (VST), P-Crown v4 (PC), Crowntec (CT) ve Alias Dental Crown (ADC) olmak üzere 4 farklı daimî kron reçinesi ile Cerasmart (CS) CAD/CAM materyali kullanılmıştır. Kron reçineleri ve CAD/CAM materyalinden; çay, kahve ve distile suda bekletilmek üzere her grupta 12 örnek bulunacak şekilde toplam 180 örnek hazırlanmıştır (n=12). Renk ölçümleri başlangıç, 7. gün ve 30. günde gerçekleştirilmiştir. Renk ölçümleri VITA Easyshade V dijital spektrofotometresi kullanılarak yapılmış, renk farkı değerleri CIEDE2000 formülüne göre hesaplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 26.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programında analiz edilmiştir. L*, a*, b* ve ΔE00 değerlerinin istatistiksel analizinde tekrarlı ölçümler varyans analizi (Repeated Measures ANOVA) kullanılmış, anlamlı farklılık saptanan durumlarda Bonferroni düzeltmeli çoklu karşılaştırma testleri uygulanmıştır (α=0,05). Bulgular: Materyal tipi, solüsyon tipi ve zaman faktörünün renk değişimi üzerinde istatistiksel olarak anlamlı etkileri olduğu belirlenmiştir (p<0,05). En yüksek renk değişimi, 0–30 günlük periyotta kahve içerisinde bekletilen PC grubunda izlenirken (ΔE00=6,58 ± 1,36), en düşük renk değişimi distile suda bekletilen VST grubunda gözlenmiştir (ΔE00=0,23 ± 0,11). Tüm materyaller değerlendirildiğinde, kahve solüsyonunda bekletilen örneklerin daha yüksek renk değişimi gösterdiği, distile su grubunun ise en düşük renk değişim değerlerine sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kahve ve çay solüsyonlarının, 3B yazıcı ile üretilen daimî kron reçineleri ve CAD/CAM restoratif materyallerde klinik olarak anlamlı renk değişimlerine neden olabildiği belirlenmiştir. Bu nedenle restoratif materyal seçiminde, materyallerin renk stabilitesi özellikleri ve hastaların renklendirici içecek tüketim alışkanlıklarının dikkate alınmasının önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate and compare the color changes of restorative materials obtained from different definitive crown resins after exposure to tea, coffee, and distilled water for specific periods of time. Materials and Methods: In this study, four different definitive crown resins, including VarseoSmile Triniq (VST), P-Crown v4 (PC), Crowntec (CT), and Alias Dental Crown (ADC), together with the Cerasmart (CS) CAD/CAM block material, were used. A total of 180 specimens were prepared from the crown resins and CAD/CAM material, with 12 specimens in each group for immersion in tea, coffee, and distilled water (n=12). Color measurements were performed at baseline, on the 7th day, and on the 30th day. Color measurements were carried out using a VITA Easyshade V digital spectrophotometer, and color difference values were calculated according to the CIEDE2000 formula. The obtained data were analyzed using SPSS 26.0 software (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Repeated measures ANOVA was used for the statistical analysis of L*, a*, b*, and ΔE00 values, and Bonferroni-adjusted multiple comparison tests were performed when significant differences were detected (α=0.05). Results: Material type, solution type, and time factor had statistically significant effects on color change (p<0.05). The highest color change was observed in the PC group immersed in coffee during the 0–30 day period (ΔE00=6.58 ± 1.36), whereas the lowest color change was observed in the VST group immersed in distilled water (ΔE00=0.23 ± 0.11). Overall, specimens immersed in coffee exhibited higher color change values, while the distilled water group showed the lowest color change values. Conclusion: Coffee and tea solutions may cause clinically significant color changes in 3D-printed definitive crown resins and CAD/CAM restorative materials. Therefore, it is important to consider the color stability properties of materials and patients' consumption habits of staining beverages during restorative material selection.