Oracle veri tabanı yönetim dizgesi ile oluşturulan veri tabanlarına nag istatistiksel yazılımlarını bağlayan arayazılımın oluşturulması
- Tez No: 4658
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENAP ERDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: istatistiksel çözümlemeler, veri tanımlama, istatistiksel veri tabanları, Statistical analyses, data definition, statistical databases
- Yıl: 1988
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
11 ÖZET Günümüzde veri tabanları hemen her alanda kullanılmaktadır, istatistiksel ve bilimsel verilerin veri tabanlarında oluşturulması, gerçek dünya modeline yakın olması nedeniyle çok daha kullanışlıdır. Tezde, veri tabanındaki bilgiler, etkileşimli çalışan ara yazılımın yardımıyla kullanılarak, istatistiksel çözümlemelerin yapılabilmesini sağlamaktadır, işlemler sayısal bilgiler üzerinde olacağından, verileri bir dizey biçiminde elde etmek için veri tabanı sorgulama dilindeki (SQL) seçme komutu (istenilen kısıtlamalar koyularak) kullanılabilir. Çalışmada bu bilgilerle, bir döngü içerisinde ardarda de§işik istatistiksel çözümlemelerin yapılabilmesi sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
11. SUMMARY Nowadays, databases are being used in almost all fields. Building databases of statistical and scientific data are especially useful because they represent proper models of real world problems. In this thesis, using the data in the statistical and scientific database and with the help of 2 programs, statistical analyses of the data becomes possible. Since these analyses will be on numerical data, the select command in the database query language (SQL) is used to retrieve the data in the form of a matrix. Various statistical analyses can be executed iteratively using a temporal data file.