Doğaı bitkisel yem katkı maddelerinin koyunlarda reprodüktif performans üzerine etkileri
Effects of natural phytogenic feed additives on reproductive performance in sheep
  1. Tez No: 1018584
  2. Yazar: MUSTAFA ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED KÜRŞAD BİRDANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karacabey Merinosu, östrüs senkronizasyonu, reprodüktif parametreler, Karacabey Merino sheep, estrus synchronization, reproductive parameters
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Bilim Dalı
Özet
Doğal Bitkisel Yem Katkı Maddelerinin Koyunlarda Reprodüktif Performans Üzerine Etkileri Bu çalışmada, çeşitli bitkilerden üretilen ticari bir fitojenik yem premiksinin östrüs senkronizasyonu uygulanan koyunlarda vajinal akıntı skorları, östrüs ve fertilite parametreleri üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmada 1–4 yaşlı 100 adet Karacabey Merinosu koyun rastgele deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Tüm koyunlara 20 mg flugeston asetat içeren intravajinal sünger yerleştirildi (0. gün). Deney grubuna protokolün 5–11. günlerinde günlük 5 mL fitojenik premiks oral yolla verildi. Her iki gruba 10. günde 125 µg kloprostenol, 11. günde ise sünger çıkarımını takiben 600 IU eCG intramüsküler olarak uygulandı. Süngerlerin çıkarılması sırasında vajinal akıntı skorlandı. Östrüs takibi 24–120. saatler arasında yapıldı ve gebelik ultrasonografik yöntemle değerlendirildi. İstatistiksel analizler deney grubunda 50, kontrol grubunda ise 49 koyunun verileri üzerinden gerçekleştirildi. Ortalama vajinal akıntı skoru deney grubunda 0,86 ± 0,53 kontrol grubunda 1,04 ± 0,58 olarak belirlendi (p>0,05). Östrüs oranı sırasıyla %94,00 (47/50) ve %91,84 (45/49) olarak bulundu (p=0,715). Deney grubunda östrüs başlangıç zamanı daha erken (48,29 ± 14,64 ve 53,35 ± 14,34 saat; p= 0,014), östrüs süresi daha kısa (27,87 ± 2,37 ve 31,16 ± 3,85 saat; p=0,001) ve östrüs bitiş zamanı daha erken (76,15 ± 15,13 ve 84,26 ± 15,43 saat; p=0,004) belirlendi. Gebelik oranı deney grubunda %68,00 (34/50), kontrol grubunda %73,47 (36/49) (p=0,647); konsepsiyon oranı ise sırasıyla %72,34 (34/47) ve %80,00 (36/45) olarak saptandı (p= 0,458). Kuzulama oranı her iki grupta da %100 olarak bulundu. Fekondite ve kuzu verimi bakımından gruplar arasında anlamlı fark belirlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak, fitojenik premiks uygulamasının östrüs başlangıcını erkene çektiği, östrüs süresini kısalttığı ve östrüs bitiş zamanını öne aldığı belirlendi. Bu bulgular, premiksin östrüs yanıtının zamanlaması ve organizasyonu üzerinde etkili olabileceğini düşündürmektedir. Buna karşılık, vajinal akıntı skorları ve fertilite parametreleri bakımından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Premiksin olası etkilerinin altında yatan mekanizmaların açıklığa kavuşturulabilmesi için reprodüktif, hormonal, metabolik ve inflamatuvar parametrelerin birlikte değerlendirildiği ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Effects of Natural Phytogenic Feed Additives on Reproductive Performance in Sheep This study aimed to evaluate the effects of a commercial phytogenic feed premix derived from various plants on vaginal discharge scores, estrus characteristics, and fertility parameters in estrus-synchronized ewes. A total of 100 Karacabey Merino ewes aged 1–4 years were randomly allocated to experimental and control groups. All ewes received an intravaginal sponge containing 20 mg flugestone acetate (Day 0). The experimental group was orally administered 5 mL of the phytogenic premix daily on Days 5–11 of the protocol. Both groups received 125 µg cloprostenol on Day 10 and 600 IU eCG intramuscularly following sponge removal on Day 11. Vaginal discharge was scored during sponge removal. Estrus was monitored between 24 and 120 h after sponge removal, and pregnancy was evaluated by ultrasonography. Statistical analyses were performed using data from 50 ewes in the experimental group and 49 ewes in the control group. The mean vaginal discharge score was 0,86 ± 0,53 in the experimental group and 1,04 ± 0,58 in the control group (p>0,05). Estrus rates were 94.00% (47/50) and 91,84% (45/49), respectively (p=0,715). Compared with the control group, the experimental group had an earlier onset of estrus (48,29 ± 14,64 vs. 53,35 ± 14,34 h; p=0,014), a shorter estrus duration (27,87 ± 2,37 vs. 31,16 ± 3,85 h; p=0,001), and an earlier end of estrus (76,15 ± 15,13 vs. 84,26 ± 15,43 h; p=0,004). Following the first ram introduction, the pregnancy rate was 68,00% (34/50) in the experimental group and 73,47% (36/49) in the control group (p=0,647), whereas the conception rate was 72,34% (34/47) and 80,00% (36/45), respectively (p=0,458). The lambing rate was 100% in both groups. No significant differences were detected between the groups in terms of fecundity or lamb yield (p>0,05). In conclusion, phytogenic premix supplementation was associated with an earlier onset of estrus, a shorter estrus duration, and an earlier end of estrus. These findings suggest that the premix may influence the timing and organization of the estrus response. However, no significant differences were observed between the groups in vaginal discharge scores or fertility parameters. Further studies evaluating reproductive, hormonal, metabolic, and inflammatory parameters together are needed to clarify the mechanisms underlying the potential effects of the premix.