Ebeveynleri ile yaşayan orta yetişkinlerin yaşlılık ve yaşlanma algısı: Yaşlılığa geçiş süreci ve gelecek tahayyülleri üzerine nitel bir araştırma
Perception of old age and ageing among middle-aged adults living with their parents: A qualitative reserch on the transition to old age and future imaginations
- Tez No: 1018591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YÜKSEL BEKAROĞLU DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık ve yaşlanma algısı, Orta yetişkinlik, Birlikte yaşam, Kuşaklararası Dayanışma, Gelecek tahayyülü, Perceptions of old age and aging, Middle adulthood, Coresidence, Intergenerational solidarity, Vision of the future
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, ebeveynleriyle aynı yaşam alanını paylaşan orta yetişkinlerin (40-65 yaş) yaşlılık ve yaşlanma algılarını derinlemesine incelemektir. Bu doğrultuda; katılımcıların yaşlılık ve yaşlanmaya yönelik bakış açıları, hane içi etkileşimlerin bu süreçteki rolü ve gelecek tahayyülleri bütüncül bir yaklaşımla ele alınmıştır. Nitel araştırma yaklaşımı ve fenomenolojik desenin benimsendiği çalışmada; çalışma grubu, amaçlı ve kartopu örnekleme teknikleri aracılığıyla belirlenmiştir. Bu kapsamda İstanbul'da ebeveynleriyle aynı hanede yaşayan ve bu birlikteliği zorunluluk olarak tanımlamayan 18 katılımcı ile görüşülmüş; elde edilen veriler tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, yaşlılığa yönelik algının genellikle negatif olduğunu; buna karşın aile içinde bu dönemin kuşaklararası yardımlaşma ve manevi bir bereket kaynağı olarak deneyimlendiğini ve birlikte yaşamın sadece bakım ilişkisine dayanmadığını göstermektedir. Araştırma sonucunda, yaşlılık dönemine yönelik ekonomik hazırlık algısının yapısal bir değişime uğradığı saptanmıştır. Geleneksel 'kefen parası' biriktirme eğiliminin yerini modern bakım güvencesi arayışlarına bıraktığı görülmüştür. Buna ek olarak bireylerin, mal varlıklarını yalnızca çocuklarına bırakılacak bir miras olarak değil; yaşlılık sürecinde ailelerine yük olmayı önleyecek stratejik bir güvence olarak değerlendirdikleri belirlenmiştir. Katılımcıların bir kısmı geleceğe dair sakin ve huzurlu bir yaşam hayali kurarken, diğer bir kısmı ekonomik yetersizlik ve yalnızlık gibi nedenlerle kendi yaşlılık süreçlerine dair daha karamsar bir algıya sahiptir. Bununla birlikte, katılımcıların hazırlık pratiklerini disiplinli bir şekilde uygulamadıkları anlaşılmıştır. Sonuç olarak, yaşlılık dönemini hazırlıklı karşılayabilmek için daha sistematik planlama çalışmalarının yapılması gerektiği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary objective of this study is to conduct an in-depth examination of the perceptions of old age and aging among middle-aged adults (aged 40–65) who share the same living space with their parents. Accordingly, the participants' perspectives on old age and aging, the role of domestic interactions in this process, and their future imaginations were addressed through a holistic approach. Adopting a qualitative research approach and a phenomenological design, the study determined its participant group through purposive and snowball sampling techniques. Within this scope, interviews were conducted with 18 participants living in the same household with their parents in Istanbul, who did not define this cohabitation as an obligation; the obtained data were analyzed using the thematic analysis method. The research findings indicate that although the perception of old age is generally negative, this period is experienced within the family as a source of intergenerational solidarity and spiritual blessing, demonstrating that cohabitation is not merely based on a caregiving relationship. Consequently, the study revealed that the perception of economic preparedness for old age has undergone a structural transformation. The traditional tendency to save 'shroud money' (kefen parası) has been replaced by searches for modern care security. Additionally, it was determined that individuals evaluate their assets not merely as an inheritance to be left to their children, but as a strategic guarantee to prevent becoming a burden to their families during their own aging process. While some participants envision a calm and peaceful life for the future, others hold a more pessimistic perception of their own aging process due to reasons such as economic insufficiency and loneliness. However, it was understood that the participants do not implement their preparedness practices in a disciplined manner. In conclusion, it is argued that more systematic planning efforts are required in order to welcome the period of old age in a prepared manner.