Beden uyum operasyonu geçirmiş kişilerin okul çağı ayrımcılık deneyimleri
School-age discrimination experiences of people who underwent gender affirmation surgery
  1. Tez No: 1018597
  2. Yazar: AYŞE BETÜL AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASEMİN ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Ayrımcılık, Çocuk deneyimleri, Discrimination, Child experiences
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Cinsiyet disforisi, DSM ve ICD tanı kitaplarına göre hem yetişkinlik hem de çocukluk çağında görülebilen, beden ile cinsiyet kimliği arasındaki uyumsuzluktan doğan rahatsızlığı ifade eder. Cinsiyet disforisi yaşayan kişiler bu rahatsızlığı gidermek amacıyla bedenlerini cinsiyet kimliklerine uydurmaya yönelik beden uyum operasyonlarına yönelebilmektedir. Türkiye'de cinsiyet disforisi olan kişilerin gerekli prosedürleri yerine getirdikleri takdirde cinsiyet geçişi yasal olarak tanınmaktadır. Bu araştırmada, beden uyum ameliyatı geçirmiş kişilerin, zorunlu eğitim sürecinde okul ortamında yaşadıkları ayrımcılık ve okul temelli psikososyal destek mekanizmalarına dair deneyimleri görünür kılmak ve okul temelli destek mekanizmalarının işleyişi konusunda öznelerin görüşlerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma, nitel araştırma deseniyle yürütülmüştür. Veriler derinlemesine görüşme tekniği ve yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Toplam 24-35 yaş aralığındaki, en az bir adet beden uyum operasyonu geçirmiş 15 katılımcıyla gerçekleştirilen görüşmeler tematik analiz yoluyla çözümlenmiştir. Analize göre ilköğretim deneyimleri, ortaöğretim deneyimleri, katılımcıların deneyimlerine dayalı öneriler ana temaları oluşmuştur. Ana temalar altında; okul ortamında ayrımcılığın gündelik pratikleri, okuldaki olumsuz deneyimlerle başa çıkma stratejileri, koruyucu faktörler ve destek mekanizmaları, okuldaki deneyimlerin ruhsal ve düşünsel yansımaları, akran ilişkilerinin destekleyici ve yıpratıcı etkileri, PDR servisiyle ilişkiler, geçmişteki okul içi ihtiyaçlara yönelik keşkeler, güncel eğitim sistemi ve okul ortamına yönelik öneriler alt temaları oluşmuştur. Bulgular doğrultusunda, çocukluk çağı cinsiyet disforisi olan dezavantajlı öğrencilerin okul ortamında yaşadıkları ayrımcılık deneyimlerinin münferit olaylardan ziyade toplumsal cinsiyet algısından temellenen yapısal bir sorun olduğunu görünür kılınmıştır. Çocukların eğitime ulaşımı ve eğitim sisteminde kalmasının önündeki bariyerlerle mücadele etmenin zorunluluğu dikkat çekmiştir. Bu mücadelenin, kapsayıcı okul ortamlarının sağlanması amacıyla politika düzeyi reformların gerçekleştirilmesi ile okul içi multidisipliner psikososyal destek biriminin kurulması yoluyla mümkün olacağı sonucuna varılmıştır. Bu çalışma, Türkiye'de okul sosyal hizmetinin kurumsallaşmasına yönelik ihtiyacı ortaya koymasıyla ve okul içerisinde ayrımcılık pratikleriyle mücadelede sosyal hizmet perspektifiyle geliştirilebilecek müdahalelere ilişkin bilgi üretmesiyle alanyazına katkı sunabilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Gender dysphoria, as defined in the DSM and ICD diagnostic manuals, refers to the distress arising from the incongruence between an individual's gender identity and assigned sex, and may occur during both childhood and adulthood. To alleviate this distress, some individuals pursue gender-affirming medical procedures aimed at aligning their bodies with their gender identities. In Türkiye, gender transition is legally recognized for individuals who fulfill the required legal procedures. This study aimed to explore the experiences of individuals who underwent gender-affirming surgeries regarding discrimination encountered in school settings during compulsory education and their perceptions of school-based psychosocial support mechanisms. The study employed a qualitative research design. Data were collected through in-depth interviews using a semi-structured interview guide. Interviews were conducted with 15 participants aged 24–35 who had undergone at least one gender-affirming surgical procedure. The data were analyzed using thematic analysis. Three main themes emerged: primary school experiences, secondary school experiences, and recommendations based on participants' experiences. Under these themes, the following subthemes were identified: everyday practices of discrimination in school settings, coping strategies, protective factors and support mechanisms, psychological reflections of school experiences, peer relationships, interactions with school counseling services, unmet school-based needs and recommendations for the current education system. The findings revealed that the discrimination experienced by students with childhood gender dysphoria reflects a structural problem rooted in societal gender norms rather than isolated incidents. The study highlights the necessity of addressing barriers to educational access and school retention through inclusive educational policies and multidisciplinary psychosocial support systems within schools. By demonstrating the need for the institutionalization of school social work in Türkiye and generating knowledge on social work interventions to combat school-based discrimination, this study contributes to the existing literature.