Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklarda duyu bütünleme temelli ergoterapiye eklenen aile katılımlı telerehabilitasyonun duyusal işlemleme ve ebeveynlerin psikososyal süreçleri üzerine etkisi
The effect of family-participated telerehabilitation added to sensory integration-based occupational therapy on sensory processing and parents' psychosocial processes in children with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 1018599
  2. Yazar: ALİN ZEKİYE TÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ERĞUN KEŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ergoterapi, Occupational Therapy
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Telerehabilitasyon, Duyu Bütünleme, Aktivite Rol Dengesi, Ergoterapi, Autism Spectrum Disorder, Telerehabilitation, Sensory Integration, Activity Role Balance, Occupational Therapy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ergoterapi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ergoterapi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, hafif düzeyde Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) tanılı 3–6 yaş arası çocuklarda klinik temelli duyu bütünleme yaklaşımını içeren ergoterapi müdahalelerine ek olarak uygulanan aile katılımlı telerehabilitasyon temelli ev programının çocukların duyusal işlemleme becerileri ile ebeveynlerin duyusal işlemleme özellikleri, anksiyete, depresyon ve aktivite rol dengeleri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırmaya katılan toplam 50 çocuk ve ebeveynleri müdahale ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Her iki grup sekiz hafta boyunca haftada bir kez merkez temelli duyu bütünleme yaklaşımını içeren ergoterapi hizmeti almış, müdahale grubuna ek olarak aile katılımlı telerehabilitasyon temelli ev programı uygulanmıştır. Çocukların duyusal işlemleme becerileri Dunn Duyu Profili ile; ebeveynlerin duyusal işlemleme özellikleri Adölesan/Yetişkin Duyu Profili (AASP), psikolojik durumları Beck Anksiyete Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği, aktivite rol dengeleri ise Aktivite Rol Dengesi Ölçeği ile değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre müdahale grubundaki çocuklar duyma, görme, dokunma, oral duyusal işlem, duygusal cevaplar, görsel uyarının düzenlenmesi, duygusal-sosyal cevaplar ve duyusal işlemin davranışsal sonuçları alt boyutlarında anlamlı gelişim göstermiştir (p<0.05). Vestibüler işlemleme ile aktivite seviyesini etkileyen hareket ve tepki eşiği alt boyutlarında anlamlı farklılık saptanmamıştır(p>0.05). Üç yaş grubundaki çocuklarda daha fazla sayıda duyusal alt boyutta gelişim belirlenmiştir. Ebeveynlerde anksiyete ve depresyon puanlarında anlamlı azalma görülürken, aktivite rol dengesi puanlarında anlamlı olmayan bir artış eğilimi gözlenmiştir. AASP alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ayrıca aktivite rol dengesi ile anksiyete düzeyi arasında negatif yönlü anlamlı ilişki saptanmıştır(p<0.05). Sonuç olarak aile katılımlı telerehabilitasyon temelli ev programının, OSB tanılı çocukların duyusal işlemleme becerilerini desteklediği ve ebeveynlerin anksiyete ile depresyon düzeylerinin azalmasına katkı sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of a family-participatory telerehabilitation-based home program, applied in addition to clinically based sensory integration approach occupational therapy interventions, on the sensory processing skills of children aged 3–6 years diagnosed with mild Autism Spectrum Disorder (ASD), and on the sensory processing characteristics, anxiety, depression, and activity role balance of their parents. The study included 50 children diagnosed with mild ASD and their parents. Participants were randomly assigned to intervention and control groups. Both groups received weekly occupational therapy services including a center-based sensory integration approach for eight weeks, while the intervention group also received a family-participatory telerehabilitation-based home program. Children's sensory processing skills were assessed using the Dunn Sensory Profile; parents' sensory processing characteristics were assessed using the Adolescent/Adult Sensory Profile (AASP); their psychological states were assessed using the Beck Anxiety Scale and Beck Depression Scale; and their activity role balance was assessed using the Activity Role Balance Scale. Analysis of the data revealed that children in the intervention group showed significant improvement compared to the control group in the sub-dimensions of hearing, vision, touch, oral sensory processing, emotional responses, regulation of visual stimuli, emotional-social responses, and behavioral consequences of sensory processing (p<0.05). No significant differences were found in the vestibular processing and movement and reaction threshold sub-dimensions affecting activity level (p>0.05). Parents showed a significant decrease in Beck Anxiety and Beck Depression Scale scores (p<0.05). Although an increasing trend was observed in Activity Role Balance scores, this change was not statistically significant (p>0.05). No significant differences were found between the groups in the AASP sub-dimensions. Furthermore, a significant negative correlation was found between activity role balance and anxiety level (p<0.05). In conclusion, it was determined that a family-participatory telerehabilitation-based home program added to standard sensory integration-based occupational therapy supports the sensory processing skills of children diagnosed with ASD and contributes to a decrease in parental anxiety and depression levels.