Klinik rehbere dayalı ten temasının yenidoğan stresi ve emme başarısına etkisi
The effect of skin-to-skin contact based on clinical guidelines on newborn stress and breastfeeding success
- Tez No: 1018607
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞÇE SÖNMEZ, DOÇ. DR. EMİNE SERAP ÇAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Stresle başetme, Süt emme süresi, Coping with stress, Suckling period
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tarsus Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, klinik rehbere dayalı olarak farklı zamanlarda uygulanan ten temasının yenidoğan stresi ve emme başarısı üzerindeki etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırma; doğumdan hemen sonra ten teması, çok erken ten teması, erken ten teması ve kontrol grubu olmak üzere dört grup üzerinde uygulanmıştır. Veriler“Sosyo-Demografik Özellikler Tanıtım Formu”,“Ten Teması ve Emzirme Süreci Takip Formu”,“LATCH Emzirme Tanılama Ölçüm Aracı”ve“Yenidoğan Stres Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Yenidoğan stresi ve emzirme başarısı doğum sonrası, 12. ve 24. saatlerde değerlendirilmiş olup verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ve tekrarlı ölçümlerde varyans analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre gruplar arasında LATCH emzirme puan ortalamaları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (F=17.929; p<0.001). Zaman etkisinin anlamlı olduğu ve tüm gruplarda LATCH puanlarının zamanla arttığı saptanmıştır (F=425.674; p<0.001). Ancak grup-zaman etkileşiminin anlamlı olmadığı belirlenmiştir (p>0.05). Yenidoğan stres puanlarında ise grup etkisi (F=23.567; p<0.001), zaman etkisi (F=201.883; p<0.001) ve grup-zaman etkileşiminin (F=8.241; p<0.001) istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Özellikle doğumdan hemen sonra ten teması uygulanan grupta emzirme başarısının daha yüksek, yenidoğan stres düzeyinin ise daha düşük olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, doğumdan hemen sonra başlatılan ten teması uygulamasının emzirme başarısını artırdığı ve yenidoğan stresini azalttığı belirlenmiştir. Bu bulgular doğrultusunda, ten teması uygulamasının doğum sonrası standart bakımın temel bir bileşeni olarak sistematik şekilde uygulanması ve klinik rehberlerde daha güçlü biçimde yer alması önerilmektedir
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a randomized controlled experimental design to examine the effects of clinically guideline-based skin-to-skin contact applied at different time points on neonatal stress and breastfeeding success. The study was carried out in four groups: immediate skin-to-skin contact after birth, very early skin-to-skin contact, early skin-to-skin contact, and a control group. Data were collected using the Socio-Demographic Characteristics Form, Skin-to-Skin Contact and Breastfeeding Follow-up Form, LATCH Breastfeeding Assessment Tool, and the Neonatal Stress Scale. Neonatal stress and breastfeeding success were evaluated at postpartum, 12th, and 24th hours. Descriptive statistics and repeated measures analysis of variance were used for data analysis. The findings showed a statistically significant difference between the groups in terms of mean LATCH breastfeeding scores (F=17.929; p<0.001). A significant time effect was observed, indicating that LATCH scores increased over time in all groups (F=425.674; p<0.001). However, the group–time interaction was not significant (p>0.05). In terms of neonatal stress scores, group effect (F=23.567; p<0.001), time effect (F=201.883; p<0.001), and group–time interaction (F=8.241; p<0.001) were found to be statistically significant. Notably, the group receiving immediate skin-to-skin contact after birth demonstrated higher breastfeeding success and lower neonatal stress levels. In conclusion, skin-to-skin contact initiated immediately after birth increases breastfeeding success and reduces neonatal stress. Based on these findings, it is recommended that skin-to-skin contact be systematically integrated into standard postpartum care and more strongly emphasized in clinical guidelines.