Koyun ve kuzularda enterit olgularında bazı bağırsak biyobelirteçlerinin önemi
The significance of certain intestinal biomarkers in enteritis cases in sheep and lambs
  1. Tez No: 1018646
  2. Yazar: ŞEHMUS GÜNTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET BİRDANE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Bağırsak geçirgenliği, Bağırsaklar, Bağışıklık, Biyobelirteçler, ELISA, Intestinal permeability, Intestines, Biomarkers
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Araştırmanın materyalini, farklı ırk ve cinsiyette enterit tanısı konulmuş 20 koyun, kuzu (hasta grubu) ile sağlıklı 20 koyun ve kuzu (kontrol grubu) olmak üzere toplam 40 koyun/kuzu oluşturdu. Çalışmada her iki grubu oluşturan hayvanlardan antikoagülantlı ve antikoagülantsız tüplere kan örnekleri alındı. Her iki gruptaki tüm hayvanlardan dışkı analizleri için yeterli miktarda dışkı örnekleri alındı. Alınan bu kan örneklerinin hemogram analizleri yapıldı. Aynı zamanda alınan kan örnekleri usulüne uygun olarak serum örnekleri çıkartıldı. Serum örneklerinden, intestinal fatty-acid binding (I-FABP), intestinal alkalin fosfataz (IAP), interleukin-8 (IL-8) ve serum kalprotektin (sCP), biyomarker koyun ve kuzulara spesifik olan ELİSA test kitleri ile ölçümleri yapıldı. Dışkı örneklerinin ise parazitolojik incelemelerinin yanı sıra hızlı test kitleri kullanılarak enfeksiyöz etkenlerin varlığı yönünden değerlendirilmiştir. Yapılan ölçüm neticesinde enteritli koyun ve kuzularda serum I-FABP, IL-8 ve sCP düzeylerinin, sağlıklı koyun ve kuzulara göre anlamlı bir değişimi tespit edilmedi (p>0,05). Enteritli koyun ve kuzularda serum İAP düzeylerinin, sağlıklı koyun ve kuzulara göre anlamlı bir değişim olduğu tespit edildi (p<0,05).
Özet (Çeviri)
The study material consisted of a total of 40 sheep/lambs: 20 sheep and lambs diagnosed with enteritis (sick group) of different breeds and sexes, and 20 healthy sheep and lambs (control group). Blood samples were collected from both groups of animals in tubes with and without anticoagulant. Sufficient fecal samples were also collected from all animals in both groups for stool analysis. Complete blood counts were performed on these blood samples. Serum samples were also extracted from the collected blood samples according to proper procedure. Intestinal fatty-acid binding (I-FABP), intestinal alkaline phosphatase (IAP), interleukin-8 (IL-8), and serum calprotectin (sCP) were measured from the serum samples using ELISA test kits specific to sheep and lambs. Fecal samples were evaluated for the presence of infectious agents using rapid test kits, in addition to parasitological examination. Measurements showed no significant difference in serum I-FABP, IL-8, and sCP levels in sheep and lambs with enteritis compared to healthy sheep and lambs (p>0.05). However, a significant difference was found in serum IAP levels in sheep and lambs with enteritis compared to healthy sheep and lambs (p<0.05).