Sosyal medya kullanım düzeyi ve iletişim becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi: Okul öncesi öğretmen adayları örneği
An examination of the relationship between social media usage and communication skills: A study of prospective pre-school teachers
- Tez No: 1018700
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED FATİH KÜÇÜKKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: İletişim Becerileri, Okul Öncesi Öğretmen Adayları, Sosyal Medya Bağımlılığı, Communication Skills, Preservice Teacher Candidates, Social Media Addiction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının sosyal medya kullanım düzeyi ile iletişim becerileri arasındaki ilişkiyi incelemek ve bu değişkenlerin cinsiyet ve sosyal medya kullanım süresi gibi demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemektir. Araştırma ilişkisel tarama modelinde anket tekniği ile yürütülmüştür. 2024-2025 eğitim-öğretim yılı bahar döneminde Giresun Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinde 2., 3. ve 4. sınıfta okuyan 450 okul öncesi öğretmen adayı araştırma grubunu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Demirci (2019) tarafından Türkçeye uyarlanan Bergen Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ile Buluş vd. (2017) tarafından geliştirilen Etkili İletişim Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Betimsel bulgular, öğretmen adaylarının sosyal medya bağımlılığı düzeyinin orta düzeyde olduğunu (M = 3,04; SS = 1,24) ve iletişim becerilerinin de benzer biçimde orta düzeyde seyrettiğini (M = 2,95; SS = 0,90) ortaya koymuştur. Cinsiyet ve günlük sosyal medya kullanım süresi değişkenlerine göre sosyal medya bağımlılığı ve iletişim becerileri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p > .05). Pearson korelasyon analizi, sosyal medya bağımlılığı ile iletişim becerileri arasında negatif yönlü, orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiştir (r = -.340, p < .001). Alt boyutlar incelendiğinde en güçlü ilişkilerin etkin dinleme (r = -.346), egoyu geliştirici dil (r = -.331) ve empati (r = -.331) boyutlarında gözlemlendiği görülmüştür. Çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda iletişim becerileri alt boyutlarının sosyal medya bağımlılığını tek tek anlamlı düzeyde yordamadığı; ancak tüm boyutların birlikte oluşturduğu modelin istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve sosyal medya bağımlılığındaki varyansın %13'ünü (R² = .130) açıkladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between preservice preschool teachers' social media usage levels and their communication skills, and to determine whether these variables differ according to demographic characteristics such as gender and duration of social media usage. The study was conducted using the survey technique within the correlational research design. The research group consisted of 450 preservice preschool teachers studying in their 2nd, 3rd, and 4th years at Giresun University, Çanakkale Onsekiz Mart University, Atatürk University, Düzce University, Istanbul University, Bolu Abant İzzet Baysal University, and Hacettepe University during the spring semester of the 2024-2025 academic year. The Bergen Social Media Addiction Scale, adapted into Turkish by Demirci (2019), and the Effective Communication Skills Scale, developed by Buluş et al. (2017), were utilized as data collection instruments. Descriptive findings revealed that preservice teachers' social media addiction levels were moderate (M = 3.04, SD = 1.24) and their communication skills similarly followed a moderate course (M = 2.95, SD = 0.90). No statistically significant difference was detected in social media addiction and communication skills with respect to the variables of gender and daily social media usage duration (p > .05). Pearson correlation analysis demonstrated a negative, moderate, and significant relationship between social media addiction and communication skills (r = -.340, p < .001). When the subdimensions were examined, the strongest relationships were observed in the dimensions of active listening (r = -.346), ego-enhancing language (r = -.331), and empathy (r = -.331). Multiple linear regression analysis indicated that the subdimensions of communication skills did not significantly predict social media addiction individually; however, the model constituted by all dimensions combined was statistically significant and accounted for 13% of the variance (R² = .130) in social media addiction.