Lipödemli hastalarda hipermobilite ve ilişkili faktörler: Türk popülasyon verisi
Hypermobility and related factors in patients with lipedema: Turkish population data
- Tez No: 1018703
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ERDİNÇ GÜNDÜZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lipödem, eklem hipermobilitesi, genu valgum, Lipedema, joint hypermobility, genu valgum
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, lipödemli olgularda hipermobilite sıklığını sağlıklı kontrollerle karşılaştırarak belirlemektir. Ayrıca lipödemli olgularda hipermobilite varlığının hastalığın klinik ve ultrasonografik evresi, ağrı, postüral durum, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyleri ile ilişkisini incelemektir. Materyal ve Metod: Çalışmaya, klinik olarak lipödem tanısı almış 65 kadın hasta ve yaş ve vücut kitle indeksi (VKİ) açısından benzer 65 sağlıklı kadın gönüllü dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların demografik verileri ve lipödemli olguların klinik tipi ve evresi değerlendirilmiştir. Ultrasonografik evreleme bilateral medial malleolün 6-8 cm proksimalinden yapılan subkutan doku kalınlığı ölçümüyle yapılmıştır. Jeneralize eklem hipermobilitesi (JEH) Beighton Skorlama Sistemi ile değerlendirilmiştir. Lipödem grubunda bölgesel ağrı şiddeti, 12 farklı anatomik bölge (sağ ve sol olmak üzere; tüm bacak, uyluk, diz, baldır, ayak bileği ve ayak tabanı) için Görsel Analog Skala (VAS) ile; ağrı hassasiyeti ise algometrik basınç ağrı eşiği ölçümleriyle kaydedilmiştir. Ek olarak lipödem grubunda genu valgum ve ayak overpronasyon varlığı ile postüral değerlendirme, Nottingham Sağlık Profili (NHP) ile yaşam kalitesi ve IPAQ-Kısa Form ile fiziksel aktivite düzeyi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen lipödem (yaş ortalaması: 52,51±8,70) ve kontrol (yaş ortalaması: 52,26±8,61) grupları yaş, VKİ (lipödem: 35,80±6,94; kontrol: 35,45±6,52) açısından benzer saptandı (p>0,05). Jeneralize eklem hipermobilitesi (JEH) sıklığı, lipödem grubunda (%43,1), kontrol grubuna (%7,7) kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptandı (p<0,001). Hastaların alt grupları incelendiğinde; Klinik Evre 3 olgularının %51,7'sinde (n=15) ve USG Evre 4 olgularının %57,9'unda (n=11) hipermobilite saptanmıştır. Postüral değerlendirmede, hipermobil olgularda genu valgum (%50,0) ve ayakta overpronasyon (%42,9) sıklığı hipermobilitesi olmayanlara göre anlamlı düzeyde yüksekti (p<0,001). Ancak hipermobil olan ve olmayan lipödem grupları arasında bölgesel ağrı şiddeti (VAS), algometrik basınç ağrı eşiği, yaşam kalitesi (NHP) ve fiziksel aktivite (IPAQ-SF) düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları, lipödemli hastalarda eklem hipermobilitesi sıklığının sağlıklı bireylere kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğunu; hipermobilite varlığının ise genu valgum ve ayakta overpronasyon gibi alt ekstremite postüral deformiteleriyle güçlü bir ilişkisi bulunduğunu göstermektedir. Bu bulgular ışığında, lipödemin klinik değerlendirmesi ve multidisipliner tedavisinde bağ dokusu gevşekliği ve buna bağlı gelişebilecek biyomekanik bozuklukların mutlaka göz önünde bulundurulması gerektiği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the prevalence of joint hypermobility in patients with lipedema compared to healthy controls. Additionally, it aims to investigate the relationship between the presence of hypermobility in patients with lipedema and the clinical and ultrasonographic stage of the disease, pain, postural status, quality of life, and physical activity levels. Materials and Methods: The study included 65 female patients clinically diagnosed with lipedema and 65 healthy female volunteers matched for age and body mass index (BMI). Demographic data of all participants and the clinical type and stage of the patients with lipedema were evaluated. Ultrasonographic staging was performed by measuring the subcutaneous tissue thickness 6-8 cm proximal to the bilateral medial malleolus. Generalized joint hypermobility (GJH) was evaluated using the Beighton Scoring System. In the lipedema group, regional pain severity was recorded using the Visual Analog Scale (VAS) for 12 different anatomical regions (bilateral; whole leg, thigh, knee, calf, ankle, and sole of the foot), and pain sensitivity was recorded using algometric pressure pain threshold measurements. Additionally, postural assessment (presence of genu valgum and foot overpronation), quality of life (NHP), and physical activity level (IPAQ-SF) were evaluated in the lipedema group. Results: The lipedema (mean age: 52.51±8.70) and control (mean age: 52.26±8.61) groups were similar in terms of age, BMI (lipedema: 35.80±6.94; control: 35.45±6.52), and occupation (p>0.05). The prevalence of GJH was statistically significantly higher in the lipedema group (43.1%) compared to the control group (7.7%) (p<0.001). When the subgroups of the patients were examined, hypermobility was detected in 51.7% (n=15) of Clinical Stage 3 cases and 57.9% (n=11) of USG Stage 4 cases. In the postural assessment, the prevalence of genu valgum (50.0%) and foot overpronation (42.9%) in hypermobile cases was significantly higher compared to non-hypermobile cases (p<0.001). However, no statistically significant difference was found between the hypermobile and non-hypermobile lipedema groups in terms of regional pain severity (VAS), algometric pressure pain threshold, quality of life (NHP), and physical activity (IPAQ-SF) levels (p>0.05). Conclusion: The results of our study demonstrate that the prevalence of joint hypermobility is significantly higher in patients with lipedema compared to healthy individuals, and the presence of hypermobility has a strong relationship with lower extremity postural deformities such as genu valgum and foot overpronation. In light of these findings, it is suggested that connective tissue laxity and associated biomechanical disorders must be taken into consideration in the clinical evaluation and multidisciplinary treatment of lipedema.