Akhisar (Manisa) yöresi alt mesozoyik tortularının stratigrafik özellikleri
Stratigraph1cal features of the lower mesozoic sediments in the Akhisar (Manisa) district
- Tez No: 67844
- Danışmanlar: PROF. DR. FUAT ÖNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Akhisar. Jeoloji. Stratigrafi, Akhisar, Geology, Stratigraphy
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
VII ÖZET Yüksek Lisans Tezi AKHİSAR (MANİSA) YÖRESİ ALT MESOZOYIK TORTULLARININ STRATİGRAFİK ÖZELLİKLERİ Ali Murat KILIÇ Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr, Fuat ÖNDER Akhisar (Manisa) yöresinde yüzeyleyen Alt Mesozoyik tortullarının stratigrafik özelliklerinin incelenmesine yönelik olan bu çalışmada yaklaşık 160 km'lik bir alan incelenmiş olup çalışma alanı, Menderes Masifi ile İzmir-Ankara Zonu sınırında yer almaktadır. İnceleme alanında en yaşlı birim, Menderes Masifi örtü şistlerinin üst seviyelerine karşılık gelen Keçidağı Litodemi'dir. Kuvarsit ve mermer ardalanmasından oluşan Keçidağı Litodemi üzerine Akpınar Litodemi gelir. Akpınar Litodemi, mermerlerden oluşmuştur.Mesozoyik kaya birimlerinin en alt seviyesi çakıltaşı, kumtaşı, kıltaşı ve dolomitik kireçtaşı merceklerinden oluşan Orta Triyas yaşındaki Çömlekçi Formasyonu"dur. Duraylı ve sığ bir denizel ortamda çökelmiş olan Çömlekçi Formasyonu, Orta-Üst Triyas yaşlı kireçtaşı ve dolomitik kîreçtaşlarmcjan oluşan Gdkbel Formasyonu'na geçer. Noriyen sonunda gelişen bir regresyonla bir tarafta kireçtaşı çekelimi devam ederken diğer tarafta Gökbel Formasyonu'nü örten kırıntılılar birikmiştir. Bu karbonat fasıyesi Kocakır Formasyonu, regresif klastikler ise Hasköy Formasyonu olarak adlanır, Hasköy Formasyonu üzerine Liyas-Maastrihtiyen yaşlı, sığ denizel Görenez Kireçtaşı gelir. Görenez Kireçtaşı, kesiksiz bir karbonat istifinden oluşmuş olup bu formasyonun üzerinde flış fasiyesindeki Üst Kretase yaşlı Ulupmar Formasyonu yer alır. Ulupmar Fonnasyonu üzerine Üst Kretase yaşlı Eydemirçay Formasyonu gelir. Eydemirçay Fonnasyonu üzerinde gölsel kireçtaşjan ile örtülmüş olan ve çakıltaşı-kunıtaşı ardalanmasından oluşan bir istif yer alır. Bu birimler ise çalışma alanının bazı bölümlerinde yamaç molozu ile üzerlenir. İnceleme alanının en genç birimleri Kııvatemcr yaşlı alüvyonlardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY MSc Thesis Ali Murat KILIÇ Cumhuriyet Uttiversity Graduate School of Natura! and Applied Sdences Department of Geological Engineering Supervisor: Prof, Dr. Fuat ÖNDER in this stııdy which aims the invesfigation of the stratigraphical features of the Lower Mesozoic sediments outcroping in the Akhisar (Manisa) district, an area of approsimately 160 km2 has been investigated, Tbe study area is located befween Menderes Massive and Izmir-Ankara Zone. The oldest unit of fhe stüdy area is Keçidağ? Litlıodem which is îocated in the iipper part of the schists of Menderes Massive- Keçidağı Lithodem which composed of sciıist and marble altematîon, is overüed by Akpmar Lithodem. Âkpınar Lidıodem is composed of rnarbles. The !öwermost part of Mesozoic rock units is conıposed by Middle Tnassic aged Çömlekçi Fomıatîon, consist of cooglomerafes, saııdstonos, claystones and the lenses ofdotomttie limestone. Çömlekçi Formation deposited in a stabie and shallow water envirorunent, passes upwards to tlıe Middle-Upper Triassic aged Gökbel Foraıatıon, composed of limestone and dolomitic limestone, in tlıe end of Norian with a regressioo üne in a hand when limestone deposrtion is continuing. in the other hand clastic ımits, overlie the Gökbel Formation, deposited. TIıis carbonate facies is called as Kocakır Formation and the regressive clastics are Hasköy Formation, Tlıe Liassic-Maastrichthian aged Görenez Limestone, deposited in a shallcnv water, is overlie Hasköy Formation. Görenez Limestone composed of a continııous marinal carbonate sequence, and above this förmation there are Ukıpınar Fomıation, composed of flisch facıes, Tîıe age of Ulupınar Formation is Upper Cretaceous, Ulupınar Fomıation is overlıed by Upper Cretaceous aged Eydemirçay Formation, Top of tlıe Eydemirçay Formation tlıere are conglomerates-sandstone alternation which is overlied by lacustrinal liınestones. As for this units is overlied by side molasse in some part. of the study area. The yoımgest units of the study area are Quatemary alluvions.