Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanılı çocuklar ve sağlıklı kontrollerde duygu düzenleme süreçlerinin EEG tabanlı entropi analizi ile karşılaştırmalı değerlendirilmesi
Comparative evaluation of emotion regulation processes in children with attention deficit hyperactivity disorder and healthy controls via EEG-based entropy analysis
  1. Tez No: 1018714
  2. Yazar: SERAP UYSAL TOKAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BURAK BAYKARA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu, duygu düzenleme, elektroensefalografi, entropi, uyku, attention deficit hyperactivity disorder, electroencephalography, emotion regulation, entropy, sleep
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) tanılı ilaç-naif çocuklarda uyku başlangıcı penceresinde alınan elektroensefalografi (EEG) kayıtlarının doğrusal olmayan karmaşıklık ölçütleri aracılığıyla duygu düzenleme süreçlerinin nörofizyolojik karşılığının incelenmesi amaçlanmıştır. DEHB grubu ile sağlıklı kontroller arasındaki nörofizyolojik ayrım, klinik görünümlerin (Bileşik ve Dikkat Eksikliği Baskın) EEG düzeyindeki farklılaşması ve klinik ölçek puanlarının EEG metriklerine katkısı bir arada değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışma, tek merkezli, gözlemsel ve kesitsel olgu-kontrol tasarımıyla yürütülmüştür. 6–12 yaş aralığında 85 çocuk dâhil edilmiştir: DEHB Bileşik klinik görünüm (n=41), DEHB Dikkat Eksikliği Baskın klinik görünüm (n=21) ve sağlıklı kontrol grubu (n=23). DEHB tanısı DSM-5 ölçütlerine göre konulmuş; tüm DEHB olguları değerlendirme dönemine kadar ilaç kullanmamıştır. Klinik değerlendirme Çocuk Davranış Listesi (CBCL), Duygu Düzenleme Ölçeği (ERC), Conners Öğretmen Derecelendirme Ölçeği, ADHD Rating Scale ve CGI-S ile yapılmıştır. Uyku başlangıcı EEG verilerine çoklu ölçek permütasyon entropisi (MSPE), faz-genlik eşleşmesi (PAC) ve sürekli dalgacık entropisi (CWE) uygulanmıştır. Çoklu karşılaştırmalarda FDR düzeltmesi kullanılmıştır. Bulgular: DEHB klinik görünümleri, kontrollere kıyasla CBCL Dikkat Sorunları, DESR Toplam puanı ve dışsallaştırma ölçütlerinde yüksek değerler sergilemiştir (p<0,001). Bileşik klinik görünüm, Dikkat Eksikliği Baskın görünüme kıyasla MSPE, PAC ve CWE metriklerinde belirgin nörofizyolojik farklılaşma göstermiştir. Duygu düzenleme ölçekleri, yaş ve hiperaktivite kontrolü altında uyku EEG'sini bağımsız biçimde yordamış (ΔR²=%7,8; p=0,030); ROC analizinde EEG metrikleri klinik ölçeklerle birlikte değerlendirildiğinde DEHB ayırt etmede yüksek bir bütünsel performans (AUC>0,80) sergilemiştir. Sonuç: DEHB tanılı çocuklarda uyku başlangıcı EEG'sinin doğrusal olmayan entropi ölçütleri, klinik görünümleri ayırt edebilen nörofizyolojik bir örüntü taşımaktadır. Duygu düzenleme süreçleri, klinik görünümleri hem gündüz davranışı hem uyku nörofizyolojisi düzleminde ayrıştıran transdiagnostik bir eksen olarak yer almaktadır. Bulgular, DEHB için aranan tanısal ve prognostik biyobelirteç çerçevesine özgün bir katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study investigated the neurophysiological correlates of emotion regulation processes through nonlinear complexity measures applied to sleep- onset electroencephalography (EEG) recordings in medication-naive children diagnosed with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). The neurophysiological distinction between the ADHD group and healthy controls, the differentiation of clinical presentations (Combined and Predominantly Inattentive), and the contribution of clinical scales to EEG metrics were evaluated. Materials and Methods: A single-center, observational, cross-sectional case-control design was used. Eighty-five children aged 6–12 years were included: ADHD Combined presentation (n=41), Predominantly Inattentive presentation (n=21), and healthy controls (n=23). ADHD diagnosis followed DSM-5 criteria; all cases were medication-naive. Clinical evaluation included the Child Behavior Checklist (CBCL), Emotion Regulation Checklist (ERC), Conners' Teacher Rating Scale, ADHD Rating Scale, and CGI-S. Multiscale Permutation Entropy (MSPE), Phase-Amplitude Coupling (PAC), and Continuous Wavelet Entropy (CWE) were applied to sleep-onset EEG. FDR correction was used for multiple comparisons. Results: ADHD presentations showed higher CBCL Attention Problems, DESR Total, and externalizing scores than controls (p<0.001). The Combined presentation showed marked neurophysiological differentiation in MSPE, PAC, and CWE compared to the Predominantly Inattentive presentation. Emotion regulation scales independently predicted sleep EEG under age and hyperactivity control (ΔR²=7.8%; p=0.030); in ROC analysis, EEG metrics combined with clinical scales achieved high overall performance (AUC>0.80) in discriminating ADHD. Conclusion: In children with ADHD, nonlinear entropy measures of sleep- onset EEG carry a neurophysiological pattern distinguishing clinical presentations. Emotion regulation processes form a transdiagnostic axis differentiating clinical presentations at both daytime behavior and sleep neurophysiology. The findings provide a unique contribution to the diagnostic and prognostic biomarker framework for ADHD.