Investigation of the possible relationship between the affected side of the horizontal canal and dominant hand preference in ındividuals diagnosed with benign paroxysmal positional vertigo
Benign paroksismal pozisyonel vertigo tanılı bireylerde horizontal kanal etkilenimli taraf ile baskın el tercihi arasındaki olası ilişki varlığının araştırılması
  1. Tez No: 1018727
  2. Yazar: FURKAN SUCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA OSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Odyoloji, Kulak Burun ve Boğaz, Audiology, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo, Horizontal Kanal, Dominant El, Serebral Lateralizasyon, Videonistagmografi, Benign Paroxysmal Positional Vertigo, Horizontal Canal, Hand Dominance, Cerebral Lateralization, Videonystagmography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
SUCU, Furkan. Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo Tanılı Bireylerde Horizontal Kanal Etkilenimli Taraf ile Baskın El Tercihi Arasındaki Olası İlişki Varlığının Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Nevşehir, 2026 Amaç: Bu araştırmanın temel amacı, Benign Paroksismal Pozisyonel Vertigo (BPPV) tanılı bireylerde horizontal kanal etkilenim tarafı ile dominant el tercihi arasındaki ilişkiyi ve nistagmus şiddeti ile el lateralizasyon derecesi arasındaki olası korelasyonu incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ilk kez horizontal kanal BPPV (h-BPPV) atağı geçiren 18-65 yaş arası 60 hasta (46 kadın, 14 erkek) dahil edilmiştir. Hastalara detaylı Kulak Burun Boğaz ve odyolojik muayenenin ardından Videonistagmografi ile vestibüler değerlendirme yapılmıştır. Katılımcıların el baskınlık dereceleri Edinburgh El Tercihi Anketi, denge durumları Berg Denge Ölçeği ve bilişsel düzeyleri Mini Mental Test ile değerlendirilmiştir. Tüm hastalara etkilenen tarafa yönelik Barbekü manevrası uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %75'inde sol, %25'inde sağ h-BPPV saptanmıştır. Bireylerin %93'ü sağ, %6.7'si sol el dominanttır. BPPV etkilenim tarafı ile dominant el tercihi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p=0.045). Sağ h-BPPV'li hastalarda sol el kullanım oranı %20 iken, sol h-BPPV'li hastalarda bu oran %2.2 olarak saptanmış olup; patolojinin baskın elin kontralateralinde gelişme eğiliminde olduğu görülmüştür. Nistagmus şiddeti ile dominant el kullanım oranı (%70, %80, %90) arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0.975). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde, sol el kullanımının sağ kanal tutulum riskini 8.26 kat artırdığı gözlenmiş ancak bu durum sınırda bir anlamlılık göstermiştir (p=0.085). Yaş ve cinsiyetin tutulum yönü üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Sonuç: Elde edilen bulgular, el dominansının günlük yaşamda yarattığı asimetrik motor davranışların ve buna bağlı gelişen kontralateral postüral ve hemodinamik streslerin, BPPV patogenezinde otokonyal dökülme yönünü etkileyebileceğini göstermektedir. Klinik pratikte vestibüler asimetrinin değerlendirilmesinde, hastaların dominant el tercihinin rutin anamneze eklenmesi nöro-otolojik yaklaşımlara önemli bir perspektif kazandırabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SUCU, Furkan. Investigation of the Possible Relationship Between the Affected Side of the Horizontal Canal and Dominant Hand Preference in Individuals Diagnosed with Benign Paroxysmal Positional Vertigo, Master's Thesis, Nevsehir, 2026. Objective: The primary objective of this study is to investigate the relationship between the affected side of the horizontal canal and dominant hand preference in individuals diagnosed with Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV), as well as the possible correlation between nystagmus severity and the degree of hand lateralization. Materials and Methods: The study included 60 patients (46 females, 14 males) aged between 18 and 65 years who experienced their first episode of horizontal canal BPPV (h-BPPV). Following detailed otorhinolaryngological and audiological examinations, patients underwent vestibular evaluation using Videonystagmography (VNG). The degree of hand dominance was assessed using the Edinburgh Handedness Inventory, balance status was evaluated with the Berg Balance Scale, and cognitive levels were determined via the Mini-Mental State Examination (MMSE). The Barbecue maneuver, tailored to the affected side, was applied to all patients. Results: Left h-BPPV was identified in 75% of the participants, while 25% exhibited right h-BPPV. Regarding hand dominance, 93% of the individuals were right-handed, and 6.7% were left-handed. A statistically significant relationship was found between the affected side in BPPV and dominant hand preference (p=0.045). The rate of left-hand usage was 20% among patients with right h-BPPV, whereas this rate was 2.2% among those with left h-BPPV, indicating a tendency for the pathology to develop contralateral to the dominant hand. No statistically significant difference was detected between nystagmus severity and the degree of dominant hand usage (70%, 80%, 90%) (p=0.975). Multivariate logistic regression analysis indicated that left-hand usage increased the risk of right canal involvement by 8.26 times; however, this finding remained at borderline significance (p=0.085). Age and gender had no significant effect on the laterality of involvement. Conclusion: The findings suggest that asymmetrical motor behaviors stemming from hand dominance in daily life, along with the subsequent contralateral postural and hemodynamic stresses, may influence the side of otoconial detachment in the pathogenesis of BPPV. Incorporating patients' dominant hand preference into routine clinical anamnesis for the evaluation of vestibular asymmetry will provide a valuable perspective for neuro-otological approaches.