Kültürel ve sosyal sermaye açısından özel gereksinimli çocukların eğitsel durumlarının incelenmesi: Bir gömülü teori çalışması
Analyzing the educational status of children with special needs from the perspective of cultural and social capital: A study of grounded theory
- Tez No: 1018728
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Erken eğitim, Kapsayıcı eğitim, Kaynaştırma eğitimi, Kültürel sermaye, Okul öncesi çocuklar, Sosyal sermaye, Özel gereksinimli çocuklar, Early intervention, Inclusive education, Cultural capital, Preschool children, Social capital, Children with special needs
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Erken çocukluk dönemi, özel gereksinimli çocukların gelişimsel potansiyellerini en üst düzeye taşıyabilmeleri açısından kritik öneme sahiptir. Bu dönemde çocukların eğitsel birikimleri, içinde bulundukları mikrosistemde yer alan ebeveynlerinin ve öğretmenlerinin sahip oldukları kültürel ve sosyal sermaye bileşenleri çerçevesinde şekillenmektedir. Bu araştırmanın amacı, kültürel ve sosyal sermaye açısından özel gereksinimli çocukların eğitsel durumlarının incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden gömülü teori kullanılmıştır. Çalışma grubu, Nevşehir ilinde özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerine ve kaynaştırma eğitimine devam eden 3-7 yaş arasında 6 özel gereksinimli çocuk (3 kız, 3 erkek) ile bu çocukların anneleri, anaokulu öğretmenleri ve rehabilitasyon merkezi öğretmenlerinden oluşmaktadır. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşmeler, saha notları ve dönem sonu gelişim değerlendirme raporlarından elde edilmiştir. Geçerlik ve güvenirlik çalışmaları kapsamında triangulation (üçgenleme), uzun süreli etkileşim, kalın betimleme ve bağımsız gözlemci ve pilot çalışma uygulamalarına başvurulmuştur. Araştırma sonuçları özel gereksinimli çocukların eğitsel başarılarının, onların mikrosisteminde yer alan yetişkinlerin sermaye birikiminin koordineli ve dönüştürücü biçimde kullanılması ile ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Ebeveyn ve öğretmenlerin sermaye eksikliği çocuğun gelişimini sekteye uğratırken, sermaye bileşenlerindeki artış birbirlerinin birikimini güçlendiren döngüsel bir süreç yaratarak çocukların eğitsel başarılarına yansımaktadır. Bu doğrultuda, ailelere yönelik sermaye güçlendirme programlarının geliştirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişim olanaklarının artırılması ve mikrosistemde yer alan bireyler arasındaki koordinasyonu güçlendirmeye yönelik kurumsal mekanizmaların oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Early childhood is critically important for children with special needs to maximize their developmental potential. During this period, children's educational achievements are shaped by the cultural and social capital components of their parents and teachers within their microsystem. The aim of this research is to examine the educational status of children with special needs in terms of cultural and social capital. Grounded theory, a qualitative research method, was used in the study. The study group consisted of 6 children with special needs (3 girls, 3 boys) aged 3-7 years attending special education and rehabilitation centers and inclusive education programs in Nevşehir province, along with their mothers, kindergarten teachers, and rehabilitation center teachers. Research data were obtained through semi-structured interviews, field notes, and end-of-term developmental assessment reports. Triangulation, long-term interaction, bold description, and independent observer and pilot study applications were used in validity and reliability studies. The research results reveal that the educational success of children with special needs is related to the coordinated and transformative use of the capital accumulation of the adults within their microsystem. While a lack of capital for parents and teachers hinders a child's development, an increase in capital components creates a cyclical process where each component reinforces the other, ultimately reflecting positively on children's educational success. Accordingly, it is recommended to develop capital strengthening programs for families, increase professional development opportunities for teachers, and establish institutional mechanisms to strengthen coordination among individuals within the microsystem.