Küresel otomotiv sektörü rekabetçiliği ile ihracat etkinliği arasındaki ilişkinin çok katmanlı olarak incelenmesi
A multi-layered analysis of the relationship between global automotive competitveness and export efficiency
  1. Tez No: 1018731
  2. Yazar: JAWAHIR AITEMRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMED YUSUF SARIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası rekabet, International competition
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Otomotiv sektörü küresel çapta en önemli ticaret kalemlerinden birisi olarak dikkat çekmektedir. Küreselleşmenin etkileriyle birlikte ulaşımın artan önemi otomotiv sektöründeki tüm ürünlerin ticaretini daha kritik hale getirmektedir. Bu tez çalışmasında küresel çapta en büyük otomotiv ihracatçısı konumundaki ülkelerin rekabetçilikleri ile otomotiv ihracatının etkinliği arasındaki ilişkinin ölçülmesi hedeflenmiştir. Bu hedefe ulaşmak için üç katmanlı bir yol izlenmiştir. Araştırmanın teorik çerçevesi ve literatür taramasının ardından öncelikle söz konusu ülkelerin otomotiv sektöründeki Simetrik Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksleri hesaplanmıştır. Söz konusu endeksler ile hangi ülkelerin rekabette daha üstün oldukları anlaşılmıştır. Sonraki aşamada Veri Zarflama Analizi ile ilgili ülkelerin ekonomik gelişmişlik, nüfus, araştırma ve geliştirme giderleri, devlet teşvikleri, ticari açıklık, altyapıları ve ticaret anlaşması sayısı girdi olarak kullanılarak otomotiv ihracatının etkinliği hesaplanmıştır. Son aşamada ise ölçümü yapılan iki değişken arasındaki ilişkiler ve farklılıklar istatistiksel yöntemler kullanılarak test edilmiştir. Araştırma bulguları yıllara göre rekabetçi güç ve ihracat etkinliklerinin farklılaştığını gösterirken etkinlik ve rekabetçilik arasındaki ilişkiyi kanıtlamaktadır. Dolayısıyla otomotiv ihracatçısı ülkelerin rekabet gücünü artırmaları için ülkede sahip olunan kaynakları bu hedefte etkin bir şekilde kullanmaları gerektiği anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The automotive sector stands out as one of the most prominent trade items on a global scale. Driven by the effects of globalization, the increasing importance of transportation renders the trade of all products within the automotive industry more critical. This thesis study aims to measure the relationship between the competitiveness of the world's leading automotive exporting countries and the efficiency of their automotive exports. To achieve this objective, a three-tiered methodology was employed. Following the establishment of the theoretical framework and a literature review, the Symmetric Revealed Comparative Advantage (SRCA) Indices of the relevant countries in the automotive sector were first calculated. These indices identified which countries possess a superior competitive edge. In the next stage, the efficiency of automotive exports was calculated using Data Envelopment Analysis (DEA), incorporating economic development, population, research and development expenditures, government incentives, trade openness, infrastructure, and the number of trade agreements as inputs. In the final stage, the relationships and differences between the two measured variables were tested through statistical methods. The research findings indicate that competitive power and export efficiency vary by year, while providing evidence of the correlation between efficiency and competitiveness. Consequently, it is understood that for automotive exporting countries to enhance their competitiveness, they must utilize their national resources effectively toward this goal.