6 Şubat 2023 Maraş depremine maruz kalan taş ve tuğla yığma minarelerin sismik kırılma davranışına farklı darbe hızı ve yer hareketlerinin yer hareketlerinin etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of different impact velocity and ground motions on the seismic rupture behavior of stone and brick masonry minarets subjected to the February 6, 2023 Maraş earthquake
  1. Tez No: 1018802
  2. Yazar: MUHAMMED EMİN GÖKCELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN HÖKELEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Son zamanlarda yaşanan 6 Şubat Kahramanmaraş depremi gibi büyük depremler, özellikle yakın fay etkisi altında kalan yerleşim yerlerinin, tarihi ve yığma yapıların sismik performanslarının detaylı bir şekilde incelenmesinde önem kılmıştır. Yığma camiler, tarihî ve kültürel mirasın önemli bir parçasıdır. Özellikle minare kısımları ince uzun yapıları nedeniyle deprem etkilerine karşı en kırılgan yapı türleri arasında yer almaktadır. Bu tür yapıların, farklı sismik etkiler karşısındaki davranışlarının öğrenilmesi, hem mühendislik uygulamaları hem de tarihi yapıların korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle hız darbesi benzeri yer hareketleri, kısa sürede yüksek enerjiye sahip ivme değişimleri üreterek, yapıların ani kırılma veya göçme risklerini arttırmaktadır. Bu çalışmamızda, yığma malzemelerden oluşan Afyon ili Bolvadin ilçesinde bulunan tarihi imaret camii minaresi üç boyutlu doğrusal olmayan sonlu eleman modeliyle temsil edilerek modellenmiştir. Yığma malzemenin doğrusal olmayan davranışı Concrete Damage Plasticity (CDP) modeli kullanılarak temsil edilmiştir. AFAD veri tabanlarından seçilen yakın-fay kaydı, pik yer hızı, darbe süresi, kayma dalga hızı, zemin tipi, kayıt yönleri ve ivme değerleri kullanılmıştır. Yer değiştirme, ötelenme oranı, çekme birim şekil değiştirmeleri ve hasar dağılımları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, hız darbesi genliği ve darbe süresinin minarelerde oluşan hasar düzeyini belirgin biçimde artırdığını göstermektedir. Özellikle yüksek tepe yer hızına sahip kayıtlar altında minarelerde ciddi kalıcı yer değiştirmeler ve yaygın çekme hasarları oluşmuştur. Elde edilen sayısal sonuçlarda, 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında sahada gözlenen minare hasarlarıyla büyük ölçüde uyum göstermektedir. Özellikle geçiş bölgesinde yoğunlaşan hasar dağılımı gerçek göçme mekanizmalarını başarıyla yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
Recent major seismic events, such as the February 6 Kahramanmaraş earthquakes, have made it necessary to conduct a detailed examination of the seismic performance of settlements, historical sites, and stone structures located in fault zones. Masonry mosques constitute a significant component of historical and cultural heritage. Due to their slender geometry, minarets are particularly classified among the most vulnerable structural typologies against seismic actions. Understanding the behavioral response of such structures under various seismic excitations is of great importance for both engineering applications and the preservation of historical structures. In particular, ground motions similar to shock waves create high-energy acceleration changes within a short period of time, which increases the risk of sudden structural damage or collapse. In this study, a representative masonry minaret located in Afyon was simulated using a three-dimensional nonlinear finite element model. The nonlinear behavior of the masonry material was characterized using the Concrete Damage Plasticity (CDP) constitutive model. Near-fault ground motion records selected from the AFAD databases were utilized, incorporating parameters such as Peak Ground Velocity (PGV), pulse duration, shear wave velocity, soil type, recording components, and acceleration values. Displacements, drift ratios, tensile strains, and damage distributions were evaluated comprehensively. The analysis results show that the impact velocity and duration significantly increase the level of damage suffered by the minarets. In particular, substantial permanent displacements and widespread tensile damage were observed in minarets subjected to records exhibiting high Peak Ground Velocities. The obtained numerical results exhibit a strong correlation with the field observations of minaret damage following the 2023 Kahramanmaraş earthquakes. Specifically, the concentration of damage within the transition zone successfully reflects the actual collapse mechanisms.