The impact of eTwinning projects on English teachers' technopedagogical content knowledge
E-Twinning projelerinin İngilizce öğretmenlerinin teknopedagojik alan bilgileri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 1018803
  2. Yazar: HALİME ARAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSEL DEREGÖZÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eTwinning projeleri, İngilizce öğretmenleri, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB), teknoloji entegrasyonu, mesleki gelişim, E-Twinning Projects, English Teachers, Technological Pedagogical Content Knowledge, Technology integration
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, eTwinning projelerine katılan ve katılmayan İngilizce öğretmenlerinin Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) düzeylerini karşılaştırmaktır. Ayrıca araştırmada, öğretmenlerin TPAB düzeylerinin cinsiyet, mesleki kıdem, medeni durum, eğitim düzeyi ve mezun olunan fakülte türü değişkenlerine göre fark edip etmediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, nicel karşılaştırmalı kesitsel araştırma desenine göre yürütülmüştür. Araştırmanın katılımcılarını 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Malatya ilinde görev yapan İngilizce öğretmenleri oluşturmaktadır. Veriler, Başer ve arkadaşları (2016) tarafından geliştirilen İngilizce Yabancı Dil Olarak Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi Ölçeği (TPAB-EFL) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde bağımsız örneklemler t-testi ve eTwinning katılımı ile çeşitli demografik değişkenlerin (cinsiyet, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, medeni durum ve mezun olunan fakülte türü) öğretmenlerin TPAB düzeyleri üzerindeki etkilerini ve bu değişkenler arasındaki etkileşimleri incelemek amacıyla iki yönlü varyans analizi (Two-Way ANOVA) kullanılmıştır. Analizler IBM SPSS Statistics 27.0 programı aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları, eTwinning projelerine katılan İngilizce öğretmenlerinin, özellikle TPAB çerçevesinin özellikle teknoloji ile ilişkili boyutlarında, katılmayan öğretmenlere kıyasla anlamlı düzeyde daha yüksek puanlara sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, öğretmenlerin TPAB puanlarında medeni durum, mesleki kıdem, eğitim düzeyi, cinsiyet ve mezun olunan fakülte türüne bağlı olarak bazı farklılıklar gözlenmiş olsa da bu farklılıklar istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Ayrıca, eTwinning katılımı ile demografik değişkenler arasındaki etkileşim etkilerinin büyük ölçüde anlamlı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The Impact of eTwinning Projects on English Teachers' Technopedagogical Content Knowledge The purpose of the study is to compare Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) competencies of English teachers who took part in eTwinning projects with those who do not. Additionally the study seeks to investigate whether teachers' TPACK levels varied based on demographic and professional variables including gender, professional seniority, marital status, educational attainment, and faculty type. This study utilized a quantitative comparative cross-sectional research design. The participants are composed of English teachers employed in Malatya in the 2024-2025 academic year. The data were collected through Technological Pedagogical Content Knowledge Scale for English as a Foreign Language (TPACK-EFL) constructed by Baser et al. (2016), and a Demographic Information Form prepared by the researcher. Independent samples t-tests were conducted to analyze the collected data and two-way ANOVA analyses to explore the impacts of eTwinning participation and several demographic factors including gender, professional seniority, academic background, marital status, and faculty of graduation on teachers' TPACK levels and interaction between them. IBM SPSS Statistics 27.0 was employed to conduct the analyses. The results demonstrated English teachers taking part in eTwinning projects had considerably higher scores than non-participants, especially in several technology-related dimensions of the TPACK framework. The results revealed minor differences in English teachers' TPACK scores, regarding marital status, professional seniority, educational attainment, gender and faculty type, which were not statistically significant. Furthermore, interaction effects between eTwinning participation and demographic factors were mostly non-significant.