Z Kuşağı turizm çalışanlarının nomofobi düzeyleri vesanal kaytarma davranışlarının örgütsel bağlılık ve işperformansı üzerindeki etkisi
The effect of Generation Z tourism employees' nomophobia levels and cyberloafing behaviors on organizational commitment and job performance
  1. Tez No: 1018899
  2. Yazar: ZEYNEP ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERKOL BAYRAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Nomofobi, Sanal kaytarma, Turizm, Z kuşağı, Örgütsel bağlılık, İş performansı, Nomophobia, Cyberloafing, Tourism, Generation Z, Organizational commitment, Job performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
Özet
Küreselleşme ve dijitalleşme süreçlerinin iş yaşamını yeniden şekillendirmesi, iş yerlerinde geleneksel iş yapış şekillerinin yanı sıra yeni nesil dijital davranışların ve bunlara bağlı gelişen sorunların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu durum özellikle dijital teknolojilerle büyüyen Z Kuşağı çalışanlarının yoğunlukta olduğu turizm sektöründe örgütsel dinamikleri, çalışan bağlılığını ve verimliliği doğrudan etkileyen kritik bir unsur haline gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, turizm sektöründe çalışan z kuşağı turizm çalışanlarının nomofobi ve sanal kaytarma davranışlarının, örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerindeki etkilerini incelemek ve bu davranışların demografik değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını analiz etmektir. Teorik anlamda, söz konusu değişkenlerin turizm sektörü ve z kuşağı odağında yeterince incelenmemiş olması çalışmanın önemini artırmaktadır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi benimsenmiş ve veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Toplam 385 anket değerlendirilmeye alınmış olup, istatistik programına (SPSS) aktırılmış ve analizleri yapılmıştır. Elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistikler, fark analizleri, korelasyon ve regresyon analizleri gibi istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, z kuşağı turizm çalışanlarının nomofobi düzeyleri ve sanal kaytarma davranışlarının örgütsel bağlılık ve iş performansı üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlardan yola çıkarak bu çalışmanın, ilgili alan yazına ve z kuşağı istihdamına odaklanan turizm işletmelerine ve gelecekte yapılacak akademik araştırmalara önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The reshaping of work life by globalization and digitalization processes has led to the emergence of new digital behaviors and related problems alongside traditional ways of working. This situation has become a critical factor directly affecting organizational dynamics, employee commitment, and productivity, especially in the tourism sector, where Generation Z employees, who grew up with digital technologies, are concentrated. The aim of this research is to examine the effects of nomophobia and cyberloafing behaviors of Generation Z tourism employees on organizational commitment and job performance, and to analyze whether these behaviors differ according to demographic variables. Theoretically, the fact that these variables have not been sufficiently examined in the context of the tourism sector and Generation Z increases the importance of the study. The research adopted a quantitative research method and used the survey technique as a data collection tool. A total of 385 questionnaires were evaluated, transferred to the statistical program (SPSS), and analyzed. The obtained data were analyzed using statistical methods such as descriptive statistics, difference analyses, correlation, and regression analyses. The research results revealed that nomophobia levels and virtual procrastination behaviors of Generation Z tourism employees have significant effects on organizational commitment and job performance. Based on these findings, it is believed that this study will make significant contributions to the relevant literature, to tourism businesses focusing on Generation Z employment, and to future academic research.