The relationship between EFL learners' personality traits and their preferences for written corrective feedback
İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin kişilik özellikleri ile yazılı düzeltici geri bildirim tercihleri arasındaki ilişki
  1. Tez No: 737148
  2. Yazar: ZEYNEP DAŞER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYHUN KARABIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yazılı düzeltici geri bildirim, kişilik özellikleri, öğrencilerin tercihleri, Türkiye'de İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, hata, Written corrective feedback, personality traits, students' preferences, Turkish EFL context, error
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
İkinci ve yabancı dil bağlamlarında yazılı düzeltici geri bildirim (YDG) kavramı, son yıllarda popülerlik kazanmıştır, ancak öğrencilerin görüşleri ve tercihleri gibi bu yaygın uygulamanın bazı yönleri, çoğunlukla YDG'nin uzun vadeli etkinliğine ilişkin tartışmalar nedeniyle göz ardı edilmiştir. Bu doğrultuda, nicel bir metodoloji uygulayan bu çalışma, İngilizce öğrenenlerin YDG tercihlerini araştırmak ve kişilik özelliklerini ortaya çıkarmak için yapılmıştır. Çalışmanın asıl amacı, İngilizce öğrenen öğrencilerin kişilik özellikleri ile yazılı düzeltici geri bildirim tercihleri arasındaki olası ilişkiyi inceleyerek, YDG literatüründeki önemli bir boşluğu doldurmaktır. Bu hedeflere ulaşmak ve araştırma sorularını yanıtlamak için Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde çeşitli İngilizce bölümlerinde öğrenim görmekte olan 371 öğrenci araştırmaya katılmıştır. Büyük Beş Kişilik Envanteri (BFI) ve Öğrencilerin YDG Tercihleri Anketinden oluşan veri toplama araçları ile toplanan veriler betimsel analizlerin yanı sıra Pearson Ki-kare testi ve Fisher'in Kesin testi gibi çıkarımsal analiz prosedürleri uygulanarak analiz edilmiştir. Çalışmada elde edilen bulgular, katılımcıların, cinsiyet gözetmeksizin, kırmızı kalemle yazılmış, içerik ve organizasyon hakkında özel ve ayrıntılı yorumlar içeren üst dilsel, öğretmen tarafından verilen, odaklanmamış geri bildirim türünü tercih ettiklerini, doğrudan ve dolaylı geri bildirim çeşitleri için ise tarafsız bir tercih sergilediklerini göstermektedir. Katılımcılar, ayrıca YDG'nin gelecekteki hataları önlemede etkili olduğunu düşünmektedirler. Bu sonuçlar, yazma sınıflarında öğrenci hataları düzeltirken, onların çok çeşitli tercihlerine hitap eden, kişiye özel yöntemlere ihtiyaç duyulduğuna işaret etmektedir. Kişilik özellikleri açısından, katılımcılar arasında en baskın kişilik özelliğinin deneyime açıklık, en az yaygın olanının ise dışa dönüklük olduğu görülmüştür. Öğrencilerin kişilik özellikleri ile YDG tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığını gösteren araştırma sonuçlarının, alandaki paydaşların çoğuna katkıda bulunması ve bu konuda daha fazla araştırma yapılmasına yol açması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The notion of written corrective feedback (WCF) in second and foreign language contexts has garnered popularity over the past few years; however, certain aspects of this ubiquitous practice, such as students' opinions and preferences have been overlooked, mostly because of the debates concerning its long-term efficacy. Accordingly, the present study, applying a quantitative methodology, set out to explore the WCF preferences of EFL learners and unearth their personality trait levels. It ultimately aimed to address a niche in WCF research by examining the possible relationship between the personality traits of EFL learners and their feedback preferences in writing. To achieve these goals and answer the research questions, 371 students were recruited from various English majors at a state university in Turkey. Data were collected by utilizing two instruments: the Big Five Inventory (BFI) and the Students' WCF Preferences Questionnaire and analysed by performing descriptive and inferential analysis procedures, namely the Pearson Chi-square test and Fisher's Exact test. The findings revealed that the participants preferred teacher-initiated, unfocused, metalinguistic feedback with specific and detailed comments on content and organisation which are written in red ink, regardless of their gender; however, they exhibited a neutral preference for direct and indirect feedback types. They also thought that WCF is effective in preventing future errors. These outcomes indicate the need for more finely-tuned approaches to error treatment in writing classes that cater for all tastes. In terms of personality traits, openness to experience was found to be the most dominant personality trait among the respondents, while extraversion was the least prevalent one. The results, which demonstrated no statistically significant association between learners' personality traits and their WCF preferences, are expected to contribute to most of the stakeholders in the field and feed further investigations.