Contribution of corrective feedback to English language learners' writing skills development through workfolio based tasks
Düzeltici geri bildirimin ürün dosyasına dayalı çalışmalar aracılığıyla ingilizce öğrenenlerin yazma becerilerinin gelişimine katkısı
- Tez No: 435224
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL HAKKI MİRİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Düzeltici geri bildirim, ürün dosyası, yazma becerileri, ingilizce öğretimi, Corrective feedback, workfolio, writing skills, English Language Teaching
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu çalışma ürün dosyasına dayalı çalışmalar aracılığıyla düzeltici geri bildirim ile İngilizce öğrenenlerin yazma becerilerinin gelişimi arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma Ankara'daki bir vakıf üniversitesinin 2014-2015 akademik yılı bahar döneminde yürütülmüştür. 32 kontrol grubunda ve 32 deney grubunda olmak üzere toplamda 64 B1 düzeyinde öğrenci çalışmada yer almıştır. İki grupta da katılımcıların 16'sı kız ve 16'sı erkektir. Bu grupları oluşturmak için katılımcıların çalışmada tanılayıcı sınav işlevi gören yazma ara sınavının sonuçları dikkate alınmıştır. En yakın ortalama tanılayıcı sınav sonuçları olan dört sınıf seçilmiştir ve ikisi kontrol grubunu teşkil ederken diğer ikisi deney grubunu oluşturmuştur. Çalışmaya gelince, deney grubunun yazma ödevlerine doğrudan düzeltme aldığı ancak kontrol grubunun almadığı on üç hafta sürdü. Yazılı ürün ödevlerinin konuları ve türleri üniversitenin Program Geliştirme Birimi tarafından seçildi. Nicel verinin yanı sıra, okutmanlar ve katılımcılarla yapılan görüşmeler aracılığıyla nitel veri de elde edildi. Nicel veriler SPSS 20© bağımsız grup t testi ile analiz edilirken, nitel veriler de yorumlanmıştır. Çalışmanın başlangıcında, bu grupların arasında deney grubu doğrudan düzeltme almaya başlamadan yazma becerileri bakımından anlamlı bir fark olmadığını göstermek için tanılayıcı sınavın sonuçları SPSS 20© aracılığıyla incelendi. Sonra, katılımcılar üç veya dört hafta aralıklarla altı yazma ödevi ve üç gelişim sınavı geçirdiler. Bu ödevlere deney grubu doğrudan düzeltme aldı. Gelişim sınavlarından elde edilen veriler deney grubu yazma becerilerini geliştirirken kontrol grubunun bu konuda bu kadar başarılı olamadığını gösterdi. Sonuçların belirttiğine göre, deney grubu kontrol grubundan daha yüksek sonuçlar elde etti. Ayrıca, araştırma hem kızların hem de erkeklerin yazma becerilerini geliştirmesinin yanı sıra, deney grubundaki kızların aynı gruptaki erkeklerden daha iyi sonuçlar aldığını sonucuna vardı. Analizlerin sonuçları gösteriyor ki deney grubu ve kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Buna ek olarak, öğrenciler hatalarından öğrenebildikleri için düzeltici geri bildirimin kendileri için faydalı olduğunu ve derse karşı daha istekli olduklarını belirttiler. Okutmanlara gelince, onlar da düzeltici geri bildirim seanslarının öğrencileri düşük seviyede oldukları için yararlı olduğuna inandılar.
Özet (Çeviri)
This study investigates the relationship between corrective feedback through workfolio based tasks and English Language learners' writing skills development. The study was carried out in the spring semester of 2014-2015 academic year at a foundation university in Ankara. A total 64 B1 level students took part in the study, 32 of whom formed the control group, and the other 32 students were in the experimental group. In both groups, 16 participants were males and 16 were females. In order to form these groups, results of participants' writing quiz, which served as the diagnosis test in the study, were taken into consideration. Four classes with the closest diagnosis test mean scores were chosen, and two of them constituted the control group while the other two formed the experimental group. As for the study, it took thirteen weeks during which the experimental group received explicit corrective feedback on their written tasks while the control group didn't receive any feedback. The topics and types of written production tasks were chosen by the Curriculum Development Unit of the university. Throughout this process, participants took three progress tests. In addition to the quantitative data, qualitative data were also obtained via interviews with both instructors and participants. While the quantitative data were analyzed in independent samples t-tests through SPSS 20©, the qualitative data were interpreted on. At the beginning of the study, the diagnosis test results of both groups were analyzed through SPSS 20© in order to demonstrate that these groups did not have a significant difference in terms of writing skills before the experimental group started to receive corrective feedback. Then, participants had six writing tasks and three progress tests at intervals of three to four weeks. On these tasks, the experimental group received explicit corrective feedback. The data gathered from progress tests indicated that while the experimental group improved its writing skills, the control group was not as successful in doing so. As the results show, the experimental group obtained higher results than the control group. The study also found out that while both females and males improved their writing skills, females in the experimental group outperformed the males in the same group. Results from the analyses show that there is a statistically significant difference between the experimental and the control group. Furthermore, students stated that getting corrective feedback was beneficial for them as they could learn from their mistakes and be more motivated towards the lesson. As for the instructors, they believed that corrective feedback sessions were useful for their students as they were low proficiency learners. To conclude, the results of the study show that corrective feedback does have a positive impact on improving writing skills and helps to motivate students as well.