Türk-Rus ilişkileri çerçevesinde Pontus Meselesi
The Pontus Question within the framework of Turkish-Russian relations
- Tez No: 1018948
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇAPA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk İnkılap Tarihi, Tarih, History of Turkish Revolution, History
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz Rumları, Pontus Meselesi, Çarlık Rusya, Bolşevik, Pontos, Pontus, Rusya, Black Sea Greeks, The Pontus Question, Tsarist Russia, Bolshevik, Pontos, Pontus, Russia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Pontus Meselesi, Osmanlı Devleti'nin parçalanması ve pay edilmesi etrafında şekillenen Şark Meselesi'nin bir parçasıdır. Karadeniz Rumları tarafından Karadeniz kıyılarında bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurmak amacıyla gerçekleştirilen ayrılıkçı bir hareket olarak ortaya çıkmıştır. Karadeniz Rumlarını bağımsız bir Pontus Rum Devleti kurma hayallerine sürükleyen fikirlerin alt yapısı Yunanistan, Fener Rum Patrikhanesi, Amasya ve Trabzon Metropolitliklerinde olduğu kadar Çarlık Rusya'nın Karadeniz kıyısındaki şehirlerinde, Rus devlet adamlarının gözetimi ve desteği altında oluşturulmuştur. Çarlık Rusya, Şark Meselesi çerçevesinde yayılmacı bir dış politika sürdürmüş, Osmanlı Devleti'nin Ortodoks Hıristiyan nüfusu üzerinde hamilik rolü üstlenmiştir. Rusya'nın Ortodoks kimliği temelinde gelişen politikası ile Karadeniz Rumları, Osmanlı Devleti'ne karşı bir güç olarak kullanılmıştır. Birinci Dünya Savaşı'nda Karadeniz kıyılarındaki Rus işgali ve Ruslarla iş birliği, Karadeniz Rumlarının askeri-siyasi girişimlerinin artış göstermesinde önemli bir etken olmuştur. 1917 Şubat devrimiyle Çarlık rejimi yıkılmış, Ekim devrimi ile iktidarı ele geçiren Bolşevikler Birinci Dünya Savaşı'ndan çekilmiştir. Karadeniz Rumlarının büyük silahlı faaliyetleri ve isyanı esas itibarıyla Rus kuvvetlerinin çekilmesi sonrası meydana gelmiştir. Rusya'nın savaştan çekilmesi ile Karadeniz Rumlarının dayanağı Avrupalı güçlere kaymış, Yunanistan Pontus Meselesi'nin başlıca desteği haline gelmiştir. Çarlık Rusya'nın azınlıkları kullanarak sürdürdüğü yayılmacı politika, Bolşevikler için geçerliliğini yitirmiş görünmektedir. Bolşevik Hükümet ile TBMM Hükümeti arasında gelişen diplomatik temaslar ve olumlu ilişkiler, Milli Mücadele'nin Pontus Meselesi'ni çözümlendirebilmesi için uygun ortamı yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
The Pontus Question is part of the Eastern Question, which was shaped around the disintegration and partition of the Ottoman Empire. It emerged as a separatist movement by the Black Sea Greeks aiming to establish an independent Pontus Greek State along the Black Sea coast. The intellectual framework for the ideas that drove the Black Sea Greeks to dream of an independent Pontus Greek state was laid in Greece, the Ecumenical Patriarchate of Constantinople, the Metropolitanates of Amasya and Trabzon, as well as in the Black Sea coastal cities of Tsarist Russia, under the supervision and support of Russian statesmen. Tsarist Russia pursued an expansionist foreign policy within the framework of the Eastern Question, positioning itself as a protector power of the Orthodox Christian population of the Ottoman Empire. Russia's policy, based on Orthodox identity, used the Black Sea Greeks as a force against the Ottoman Empire. The Russian occupation of the Black Sea coasts and cooperation with Russia during World War I were significant factors in the increase of military and political activities by the Black Sea Greeks. The February Revolution of 1917 overthrew the Tsarist regime, and the Bolsheviks, who seized power with the October Revolution, withdrew from World War I. The major armed activities and rebellions of the Black Sea Greeks primarily occurred after the withdrawal of Russian forces. With Russia's withdrawal from the war, the Black Sea Greeks shifted their support to European powers, becoming the primary supporter of the Pontus question in Greece. The expansionist policy pursued by Tsarist Russia using minorities seemed to have lost its validity for the Bolsheviks. The developing diplomatic contacts and positive relations between the Bolshevik Government and the Grand National Assembly Government created a suitable environment for the Turkish National Struggle to resolve the Pontus Question.