DÜŞÜK ENERJİLİ TRAVMAYA BAĞLI İZOLE FEMUR KIRIKLARINDA KARŞI TARAF FEMUR HOUNSFİELD UNİT DEĞERLERİNİN BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ: KARŞILAŞTIRMALI RETROSPEKTİF ANALİZ
Evaluation of Contralateral Femoral Hounsfield Unit Values by Computed Tomography in Isolated Femur Fractures Due to Low-Energy Trauma: A Comparative Retrospective Analysis
  1. Tez No: 1018952
  2. Yazar: MUHARREM HEDEKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELCUK COSKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Femur Kırıkları, Kemik Yoğunluğu, Osteoporoz, Tomografi, X-Işını, Bone Density, Femoral Fractures, Osteoporosis, Tomography, X-Ray Computed
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, düşük enerjili travmaya bağlı izole femur kırığı olan hastalarda kontralateral femurdan bilgisayarlı tomografi (BT) ile ölçülen Hounsfield Unit (HU) değerlerini incelemek, aynı travma mekanizmasına maruz kalan ancak femur kırığı gelişmeyen bireylerle karşılaştırmak ve HU ölçümlerinin femur kırığı ile ilişkisini, altta yatan sistemik kemik mineral yoğunluğu zayıflığını ve osteoporoz riskini kapsamlı şekilde değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif, tek merkezli çalışmaya Ocak 2020- Temmuz 2025 yılları arasında acil servise düşük enerjili travma nedeniyle başvuran ve BT çekilen 41 yaş ve üzeri toplam 566 hasta dahil edildi. İzole femur kırığı tanısı alan 262 hasta kırık grubunu, femur kırığı gelişmeyen 304 hasta ise kontrol grubunu oluşturdu. Kontralateral femurun baş (R1/L1), boyun (R2/L2) ve intertrokanterik (R3/L3) bölgelerinden HU ölçümleri gerçekleştirildi. Demografik özellikler, komorbiditeler (diabetes mellitus, hipertansiyon, kronik böbrek hastalığı) ve serum kalsiyum, fosfor, magnezyum düzeyleri kaydedildi. İstatistiksel analizlerde Mann-Whitney U testi, Kruskal-Wallis testi, çok değişkenli lojistik regresyon analizi ve ROC eğrisi analizi kullanıldı. Bulgular: Kırık grubunda tüm ölçüm bölgelerinden elde edilen kontralateral femur HU değerleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük bulundu (tüm bölgeler için p<0,001). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde düşük HU değerleri, diabetes mellitus varlığı (OR: 1,818; %95 GA: 1,146–2,885) ve düşük serum kalsiyum düzeyi (OR: 0,657; %95 GA: 0,439–0,983) femur kırığı için bağımsız belirteçler olarak saptandı. Sağ ve sol femur HU ölçümleri arasında genel olarak simetri korunmuştu. ROC analizinde en yüksek ayırt edici güç sol intertrokanterik bölgede (L3) elde edildi (AUC: 0,875). Sonuç: Kontralateral femur BT tabanlı HU ölçümleri, düşük enerjili travmaya bağlı izole femur kırıklarında sistemik kemik zayıflığını yansıtan pratik, maliyet-etkin ve güvenilir bir oportünistik yöntemdir. Rutin klinik pratiğe entegrasyonu osteoporoz taramasını yaygınlaştırarak kırıklara bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmada önemli katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate Hounsfield Unit (HU) values measured from the contralateral femur on computed tomography (CT) in patients with low-energy trauma-related isolated femoral fractures, to compare them with patients who experienced the same trauma mechanism but did not sustain a fracture, and to comprehensively assess the relationship between HU measurements and underlying systemic bone mineral density weakness as well as osteoporosis risk. Materials and Methods: This retrospective single-center study included 566 patients aged 41 years and older who presented to the emergency department with low-energy trauma and underwent CT between January 2020 and July 2025. Of these, 262 patients with isolated femoral fractures formed the fracture group and 304 patients without fracture served as the control group. HU measurements were performed from the contralateral femoral head (R1/L1), neck (R2/L2), and intertrochanteric regions (R3/L3). Demographic characteristics, comorbidities (diabetes mellitus, hypertension, chronic kidney disease), and serum calcium, phosphorus, and magnesium levels were recorded. Statistical analyses included the Mann-Whitney U test, Kruskal-Wallis test, multivariate logistic regression, and ROC curve analysis. Results: Contralateral femoral HU values obtained from all measurement regions were significantly lower in the fracture group than in the control group (p<0.001 for all regions). In multivariable logistic regression analysis, low HU values, the presence of diabetes mellitus (OR: 1.818; 95% CI: 1.146-2.885), and low serum calcium level (OR: 0.657; 95% CI: 0.439-0.983) were identified as independent markers of femoral fracture. Overall, symmetry was preserved between right and left femoral HU measurements. In ROC analysis, the highest discriminative performance was obtained in the left intertrochanteric region (L3) (AUC: 0.875). Conclusion: Contralateral femur CT-based HU measurements represent a practical, cost-effective, and reliable opportunistic method that reflects systemic bone weakness in low-energy isolated femoral fractures. Routine integration of this approach into clinical practice may substantially enhance osteoporosis screening and contribute to reducing fracture-related morbidity and mortality.